Dünyanın en prestijli gastronomi rehberlerinden biri olarak kabul edilen TasteAtlas, her yıl merakla beklenen "Dünyanın En İyi Kuruyemişleri" listesini nihayet paylaştı. Küresel ölçekte büyük yankı uyandıran bu liste, sadece bir sıralama değil; aynı zamanda ülkelerin tarımsal mirasının ve lezzet kalitesinin bir tescili niteliğinde. Listede Türkiye, üç farklı şehirden gelen benzersiz lezzetleriyle gövde gösterisi yaparken; komşu Yunanistan ve İtalya ile yaşanan tatlı rekabet de dikkatlerden kaçmadı. Gastronomi meraklılarının yakın markaja aldığı listede, Anadolu'nun kadim topraklarında yetişen ürünlerin dünya standartlarındaki başarısı bir kez daha tescillenmiş oldu.
Antep Fıstığı İlk 3'te: Baklavanın Kalbi Dünyanın Dilinde
Türkiye'nin gastronomi başkenti Gaziantep'ten dünyaya yayılan Antep fıstığı, listenin üçüncü sırasına yerleşerek devler ligindeki yerini sağlamlaştırdı. TasteAtlas editörleri, Antep fıstığının özellikle "parlak yeşil rengi ve yoğun aromasıyla" rakiplerinden ayrıştığını vurguladı. Özellikle baklava üretiminde kullanılan "boz fıstık" yani erken hasat ürünlerin, yüksek yağ ve protein oranıyla benzersiz bir kalite sunduğu belirtildi. Platform, Antep fıstığı için şu değerlendirmede bulundu: "Gaziantep kökenli bu ürün, yoğun aromasıyla sadece tatlılarda değil, mutfağın her alanında bir kalite standardı belirliyor." Bu başarı, yerel üreticinin emeğinin küresel çapta karşılık bulduğunu kanıtlar nitelikte.
İtalya ve Yunanistan ile Zirve Yarışı: Fıstığın Şampiyonlar Ligi
Listenin en tepesinde yer alan ürünler, Akdeniz havzasının ne denli zengin bir fıstık coğrafyası olduğunu ortaya koydu. Zirvede Yunanistan’ın Aegina adasına özgü Fystiki Aeginas yer alırken, hemen ardından İtalya’nın volkanik topraklarında yetişen Pistacchio Verde di Bronte (Bronte Fıstığı) geldi. TasteAtlas, zirvedeki ürünler hakkında şu notu düştü: "Aegina fıstığı, güneş altında kurutulma yöntemi ve kendine has aromasıyla gerçek bir klasik. Bronte fıstığı ise Etna Yanardağı'nın mineral zenginliğini lezzetine yansıtıyor." Türkiye’nin Antep fıstığı ise bu iki güçlü rakibiyle birlikte dünyanın en iyi üç fıstığından biri olarak seçilerek, kalitesini bir kez daha dünyaya duyurdu.
Aydın Kestanesi ve Giresun Fındığı Uluslararası Arenada
Türkiye’nin listedeki başarısı sadece fıstıkla sınırlı kalmadı. Ege’nin gururu Aydın kestanesi ve Karadeniz’in incisi Giresun tombul fındığı da dünyanın en iyi 20 kuruyemişi arasında kendilerine yer buldu. Aydın’ın dağlarından gelen iri ve lezzetli kestaneler ile Giresun’un kendine has yağ oranı ve aromasıyla bilinen tombul fındığı, Türkiye’nin kuruyemiş çeşitliliğindeki üstünlüğünü kanıtladı. Uzmanlar, bu listelerin yerel turizmi ve ihracat potansiyelini doğrudan etkilediğini belirterek, Anadolu lezzetlerinin bu platformlarda yer almasının stratejik bir önem taşıdığına dikkat çekiyor.




