Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu Tarih Oluyor: Batarya Sistemi İle Artık Daha Kolay! Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu Tarih Oluyor: Batarya Sistemi İle Artık Daha Kolay!

Son yıllarda konut sahibi olma hayali kuran vatandaşlar için kritik iki faktör olan konut kredisi faiz oranları ve kira artış sınırlamasıyla ilgili beklenen gelişmeler sonunda netlik kazanıyor. Konut kredisi faiz oranlarında beklenen düşüş ve Temmuz ayından itibaren kira artış sınırlamasının kaldırılmasıyla ev sahibi olmak artık daha erişilebilir hale geliyor.

Uzmanlar, konut alımı için kampanyalar düzenlenmesi ve düşük faizli, uzun vadeli konut kredisi imkanlarının sunulması beklentisinin konut alım talebini artırdığını belirtiyorlar. Yüzde 2’nin altında faiz oranları ve uzun vadeli ödeme seçenekleriyle konut kredisi almak isteyenlerin beklentisi, konut alımını ertelemelerine neden oluyordu. Ancak beklenen düşük faizli kredi imkanlarıyla birlikte konut alım talebinin artması öngörülüyor.

Konut kredisi taksitlerine ilişkin örnekler incelendiğinde, 1 milyon lira konut kredisini yüzde 1.20 oranında faizle 120 ay vadeyle kullanan bir kişinin aylık ödemesinin 15 bin 768 lira olduğu görülüyor. Uzmanlar, düşük faizli kredi imkanlarıyla birlikte konut alımının daha cazip hale geleceğini ve ev sahibi olmak isteyenlerin daha uygun şartlarda kredi kullanabileceğini vurguluyorlar.

Konut sektöründeki diğer önemli bir gelişme ise Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırlamasıyla ilgili. Uzmanlar, bu sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların azalacağını ve piyasada hareketliliğin artacağını öngörüyorlar. Ancak kiralardaki artışın kontrol altına alınması için yeni düzenlemelerin gelmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Konut sahibi olmak isteyenler için düşük faizli kredi imkanlarıyla birlikte daha uygun koşulların sağlanması beklenirken, kiracılar için de kira artışlarının sınırlanmasıyla birlikte daha stabil bir kira piyasası öngörülüyor. Bu gelişmelerle birlikte, konut sektöründe hareketlilik ve canlanma bekleniyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT