Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, Gündemi Gazetemize Değerlendirdi Ve Önemli Mesajlar Verdi
 
Koronavirüs ile mücadele Dünya ve Türkiye genelinde devam ediyor. Salgınına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak öncülüğünde ekonomide birçok tedbir alındı; önemli çalışmalar hayata geçirildi.  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, alınan tedbirlere ve gündeme daire değerlendirmelerde bulundu. Taka Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Suat Hacısalihoğlu’nun işte o röportajı:
 
SÜRDÜREBİLİRLİK SAĞLANACAK
 
TAKA: Pandemi sürecinde ekonomik sorunlarla nasıl baş ediliyor?
 

SUAT HACISALİHOĞLU: Pandemi sürecine bağlı olarak tüm dünya gibi Türkiye’de de durağanlık oldu. Bu şehrimize de yansıdı. Dolayısıyla ekonomiyle ilgili ilk aylarda duran ekonomi ile ilgili bazı alınmış olan bazı kararlarla, özellikle esnafa kısa çalışma ödeneği ve bunlarla birlikte de ekonominin canlanması ve vatandaşa verilen kredi desteği belli oranda sürdürülebilirliğini sağlamıştır. Bu süreçte sektörlere bağlı olarak ekonomideki durağanlık hala devam ediyor. Üretim sektörüne bakıldığında üretim belli oranda devam ediyor piyasanın ihtiyaçlarını karşılıyor bunun yanında belli oranda da ihracat yapılabiliyor. Kısa çalışma ödenekleri de 2020 sonuna kadar belki 2021 yılının başına kadar sürecek gibi duruyor.  Firmalara sağlanan kredi destekleriyle sürdürebilirlik sağlanmayı hedeflenmiştir.
 
İSTENİLEN DÜZEYE GELİNEMEDİ
 
TAKA: Turizmin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
 

SUAT HACISALİHOĞLU: Turizm sektöründeki sorunlarımız tüm ülkelerin kendisini pandemiden dolayı kapatmasına bağlı olarak kilitlenmiş durumda. Okulların açılması turizm sektörünün bitmeye başlamasının da göstergesi. Ülkeler kapılarını şu saatten sonra açsa bile turizm yine de yavaşlayacaktır. Bildiğiniz gibi bize en büyük turizm geliri Arap ülkelerinden geliyordu. Arap ülkeleriyle ilişkilerimizin tekrar canlanması için önümüzdeki yılı beklememiz gerektiği aşikardır. Turizm sektörünün tamamı etkilenmiştir bu pandemiden.
 
EKONOMİMİZ AYAKTA
 
TAKA: Gıda ve sağlık sektöründeki gelişmeler ne yönde ilerliyor?
 
SUAT HACISALİHOĞLU: Gıda ve sağlık sektöründe gelişmeler oldu. Bunların ayakta kalmasında tüketim elçilerinin yapmış olduğu harcamaların etkisi büyüktür. Ekonomimiz bu desteklerle ayakta ve ayakta kalmaya da devam ediyor. Alınan tedbirler doğru, verilen krediler doğru bütün arzumuz en kısa zamanda bu salgının bitmesi ve ekonomik yönden de normale dönmemizdir. Umarız koruyucu aşı bir an önce bulunur ama o zamana kadar halkımızın ve bakanlığımız önerdiği sosyal mesafe, maske ve hijyen unsurlarına uymamız gerekiyor. Salgınının artmaması konusunda hepimize büyük görev düşüyor.

 
BÖLGEDE BİRİNCİLİK İLİMİZDE
 
TAKA: Fındık ihracatı konusundaki beklentiniz nedir?
 
SUAT HACISALİHOĞLU: İhracatımız geçen yıla göre üstüne katarak ilerliyor. Fındık ihracatımız her zaman öndedir sadece fındık olarak değil birçok yan üründe satılmaktadır. Bölgede Trabzon ihracat konusunda bölgede birinci sırayı almaktadır. 2020 yılında verimin yüksek olması bekleniyor ve 2021 yılına daha fazla ihracatla ilerleme katledilmesi beklentisi var bunun yanında su ürünlerimiz konusunda da aynı şeyleri söyleyebilirim.
 
YATIRIMLARA DEVAM
 
TAKA:  TTSO hangi projeler üzerinde çalışıyor?
 

SUAT HACISALİHOĞLU: Oda olarak birçok projenin altına imza atıyoruz. En büyüğü ise Arsin’deki Yatırım Adası Endüstri Bölgesi bunun yanında başlatılan ve yapımı devam eden muhtemelen bu yıl sonlanacak olan Inovasyon Ve Bioteknoloji Merkezi bitme aşamasına geldi toplam 10 bin metre kare, diğer yandan üniversitelerin gelişimi sağlama konusunda çalışmalarını sağlaması için adımlar atıyoruz, yazılım konusunda bölgenin florası konusunda ürünlerin katma değerinin yüksek ulusal ve uluslar arası iş birliklerimiz devam ettiriyoruz.  Bunun yanında devam eden birçok projemiz daha mevcut” açıklamasında bulundu.
 
TEDBİRLERE ÖZEN GÖSTERELİM
 
SUAT HACISALİHOĞLU: olarak Hacısalihoğlu, “Ekonomimizi zor duruma sokan pandeminin, aşı ve ilaç bulunana kadar zorlu süreç yaşıyoruz fakat bu süreci kısaltmak bizim elimizde.  Alacak olduğumuz tedbirle pandemiyi ekonomimizi birlikte ortadan kaldırarak istihdamımızı, üretim yapıp ihracatımıza geçip normalleşeceğiz açıklamasında bulundu. Yeni tip koronavirüs ile mücadele sürecine de ülkemizin koronavirüsüne karşı yürüttüğü mücadelenin başarıya taşınması milletimizin her ferdinin sorumluluğudur. Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı tedbirlere ve sosyal mesafeye özenle dikkat edilmesi gerekiyor.