SGK Başuzmanı İsa Karakaş, muhalefet milletvekilleri tarafından sunulan tekliflerin tatil desteği, aylık bağlama oranı ve intibak başlıklarını kapsadığını anlattı. Tekliflerden biri emeklilere her yıl haziran ayında net asgari ücret tutarında, yalnızca yurt içi dinlenme tesislerinde kullanılabilecek destek verilmesini öngörüyor. Diğer iki düzenleme ise aylık bağlama oranını yükseltmeyi ve farklı dönemlerde emekli olanlar arasındaki maaş farklarını azaltmayı amaçlıyor. Tekliflerin hiçbiri henüz yasalaşmış değil. Süreç Meclis takvimine bağlı.

TATİL DESTEĞİ ÖNERİSİ

İlk teklife göre emeklilere her yıl haziran ayında net asgari ücret tutarında ödeme yapılması planlanıyor. Desteğin yalnızca yurt içindeki dinlenme tesislerinde kullanılabilmesi ve uygulama usulünün Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

Emekli ve memur zammında yeni hesap: Kesin oran için gözler verilerde
Emekli ve memur zammında yeni hesap: Kesin oran için gözler verilerde
İçeriği Görüntüle

AYLIK BAĞLAMA ORANI ARTABİLİR

Mevcut sistemde her 360 günlük prim için yüzde 2 olarak uygulanan aylık bağlama oranının yüzde 3'e çıkarılması teklif ediliyor. Düzenleme kabul edilirse 25 yıl çalışan bir kişinin maaş bağlama oranının yüzde 50'den yüzde 75'e yükselmesi hedefleniyor. Geçmişte bağlanmış aylıkların da yeni oranla güncellenmesi öngörülüyor.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ GÜNDEMDE

İkinci teklif, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarla daha önce emekli olanlar arasındaki aylık farkını azaltmayı amaçlıyor. Hesaplamada gösterge tablosu ve memur katsayısının esas alınması, aylık bağlama oranı tabanının yüzde 60'tan başlaması ve en fazla yüzde 85 olması öneriliyor.

TEKLİFLER HENÜZ YASALAŞMADI

İntibak hesabında yeni aylığın mevcut maaştan düşük çıkması halinde mevcut ödemenin korunması, geriye dönük toplu ödeme yapılmaması planlanıyor. Üç düzenlemenin yürürlüğe girmesi için komisyon ve Genel Kurul aşamalarından geçerek kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: MYNET