Hangi Emekli Ne Kadar Ek Ödeme Alacak?

Kamu bankaları, promosyon ödemelerinde ciddi artışlar yaparak emeklilerin ve ailelerinin yüzünü güldürmeyi hedefliyor. İşte detaylar...

EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE NE KADAR PROMOSYON VERİLECEK?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre, 12.7 milyon emekliye ve 3.3 milyon ölüm aylığı alan hak sahibine yapılacak promosyon ödemeleri yenilendi. Kamu bankaları tarafından belirlenen yeni promosyon tutarlarına göre;

  • Maaşı 10 bin liraya kadar olanlara 5 bin lira,
  • 10 bin ila 15 bin lira arasında olanlara 8 bin lira,
  • 15 bin ila 20 bin lira arasında olanlara 10 bin lira,
  • 20 bin lira ve üzerinde maaş alanlara ise 12 bin lira ek ödeme yapılacak.

Maaşı 10 bin liranın altında olan dul ve yetimler ise 5 bin lira promosyon alabilecekler.

Dolar alıp saklayanlar dikkat: Kurda uzun zaman sonra bir ilk! Dolar alıp saklayanlar dikkat: Kurda uzun zaman sonra bir ilk!

BİRDEN FAZLA MAAŞ ALANLAR İÇİN PROMOSYON HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Aynı bankadan birden fazla emekli maaşı alan kişilere verilecek promosyon tutarı, alınan maaşların toplamına göre hesaplanacak. Örneğin; kendi emekliliğinden 14 bin lira aylık alan bir kişi, vefat eden eşinden de 7 bin 500 lira ölüm aylığı alıyorsa, toplam 21 bin 500 liranın olduğu maaş dilimi üzerinden 12 bin lira promosyon alabilecek.

PROMOSYONDAN YARARLANMAK İÇİN GEREKENLER VE BAŞVURU SÜRECİ

Kamu bankalarının yeni promosyon tutarlarından yararlanmak için sadece 3 yıllık taahhüt vermek yeterli olacak. Başka bir şart aranmayacak. Promosyon güncellemesi için bankaya gidilebileceği gibi, mobil uygulamalar, internet şubeleri, ATM'ler ve Müşteri İletişim Merkezleri üzerinden de başvuru yapılabilecek.

ÖZEL BANKALARDA DA PROMOSYON DÜZENLEMESİ YAPILACAK MI?

Özel bankalar da kamu bankalarıyla aynı promosyon tutarlarını belirleme yoluna gidiyor. Bu çerçevede, özel bankalardan maaş alan emeklilerin de promosyon tutarlarının artması bekleniyor. Eğer özel bankalardan maaş alan bir emekli, bankasının promosyon tutarını güncellediğinde daha yüksek ödeme alabilme imkanına sahipse güncelleme yapabilecek veya kalan sürenin tutarını iade ederek bankasını değiştirebilecek.

28 Mart itibarıyla hesaplara yatırılacak olan ek ödemelerle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da açıklamalarda bulunarak ödemelerin gerçekleştirileceğini belirtmişti.

Muhabir: BİROL SANCAK