Aralık ayında yüzde 2.93 olan enflasyon, 6 aylık süreçte yüzde 37.57'ye yükselirken, 2023 yılı enflasyonu ise yüzde 64.77 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıklamalarının ardından emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşti. 2024 yılı için en az yüzde 37.56 oranında zam yapılacağı kesinleşirken, ekonomist Nedim Türkmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu oranı daha da artıracağını belirtti. Türkmen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan üstünü tamamlayacaktır, ancak Şubat ayında tamamlanacak. Yasa çıkması gerekiyor. Şubat ayının ortasına doğru refah payı eklenerek bu oranın yüzde 50'ye çıkarılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Ekonomist Türkmen'in açıklamalarına göre, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılacak. Ancak bazı emeklilerin bu rakamın üzerinde maaş alacağı öngörülüyor.

Emeklilere yönelik bu olumlu gelişmeler, asgari ücret, memur ve memur emeklilerine yapılan zamla birlikte Türkiye genelinde ekonomik iyileşmeye katkı sağlayacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat ayında yapılacak düzenlemeyle emeklilere sağlanacak ek zammı onaylaması bekleniyor.
TAKA/TUNCAY UÇKUN 

Editör: Ayşe Sancak