Vergi Ödemeyenler İçin Başvuru Koşulları ve Önemli Bilgiler

Emlak vergisinin iki eşit taksitte ödenebildiği belirtilirken, verginin zamanında ödenmemesi durumunda her ay yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanacağı hatırlatıldı. Öte yandan, vergi artışlarının da yüzde 29,23'e kadar yükseldiği ifade edildi.

Emlak vergisinin belirlenmesine ilişkin olarak Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın yaptığı açıklamalara göre, vergi matrahı takdir komisyonları tarafından belirleniyor ve buna ek olarak bina inşaat maliyetleri de değerlendirmeye alınıyor. Ancak son dönemde gerçek değer ile belediye rayiç değeri arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi.

Karadeniz Bölgesi Depremlerle Sallanıyor: Son Depremler ve İzlenen Gelişmeler Karadeniz Bölgesi Depremlerle Sallanıyor: Son Depremler ve İzlenen Gelişmeler

Emekliler için vergi muafiyeti koşulları şu şekilde belirtildi: Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan emekliler vergi muafiyetinden yararlanabiliyorlar. Ayrıca, muafiyet engelliler, geliri olmayanlar ve sosyal güvenlik kurumlarından gelir alanlar için de geçerli.

Yeni emeklilerin de vergi muafiyetinden faydalanıp faydalanamayacağına ilişkin açıklamalara göre, emekli olduktan sonra maaş almaya başlayanlar bir sonraki yıl için muafiyet başvurusu yapabiliyorlar. Ancak, bu süreçte belediyelerin kişinin emekli olup olmadığını ve tek taşınmazı olup olmadığını kontrol etmediği vurgulandı.

Son olarak, vergi muafiyetiyle ilgili dilekçe verilse bile, belediyelerin kişinin adına kayıtlı başka bir taşınmaz olup olmadığını kontrol edebilecekleri belirtildi. Bu nedenle, vergi mükelleflerinin bu detaylara dikkat etmeleri önem taşıyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU