TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından paylaştığı grafikle faiz indirimlerinin başladığı dönemde konut kiralarındaki artışı gözler önüne serdi. Faiz indirimlerinin konut kira fiyatları üzerindeki olumsuz etkilerini gösteren bu grafik, özellikle 2021 yılı ortalarından itibaren faiz indirimlerinin konut kiralarını nasıl etkilediğini açıkça gösteriyor.

Deprem Bölgesindeki Barınma Krizi

Konut kira fiyatlarının artışı, 6 Şubat 2023'teki büyük depremin ardından daha da vahim bir hal aldı. Deprem bölgesinde konut kiraları yüzde 120'yi aşacak şekilde artarken, depremzedelerin karşılaştığı barınma krizi daha da büyüdü. Bu zorlu süreç, ekonomik kararların sosyal sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Prof. Dr. Hakan Kara, "2021 yılında başlatılan yanlış para politikasının yol açtığı barınma krizi, depremzedelerin yaşadığı zorlukları daha da büyüttü." notunu düşerek, ekonomik kararların sosyal yaşamdaki etkisine dikkat çekti.

Emekliye Refah Payı ve Asgari Ücrette Ara Zam: Bakan Işıkhan Açıkladı! Emekliye Refah Payı ve Asgari Ücrette Ara Zam: Bakan Işıkhan Açıkladı!

Faiz indirimlerinin aslında konut kredileri ve yatırımlar üzerinde olumlu bir etki yaratacağı beklense de, konut piyasasındaki arz-talep dengesizliği ve enflasyonist baskılar, konut kiralarının hızla yükselmesine yol açtı. Büyük bir afet olan depremin ardından barınma ihtiyacının artması, mevcut barınma sorununu daha da derinleştirdi.

Ekonomik politikaların ve doğal afetlerin bir araya gelmesi, Türkiye'nin önemli bir barınma kriziyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Konut kiralarındaki bu artış, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Bu zorlu süreçte, ekonomik ve sosyal dengeyi yeniden sağlama çabaları devam ediyor.
TAKA/AYTEKİN AKAY

Editör: Doğukan ÖZKURT