İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında Fatma Betül Sayan Kaya, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül ve İlyas Kaya hakkında adli süreç işletildi. Kaynak haberde aktarılan bilgilere göre Fatma Betül Sayan Kaya, “suç örgütüne üye olma” ve “SPK Kanunu’na muhalefet” suçlamaları kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Kaya’nın tutuklanmasına karar verirken, eşi İlyas Kaya ile eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti. Dosyada yer alan suçlamaların yargılama sürecinde kesinleşmediği ve soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor.
Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı
Kaynak haberde yer alan bilgilere göre, soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Fatma Betül Sayan Kaya hakkında tutuklama kararı verildi.
Kaya’nın “suç örgütüne üye olma” ve “SPK Kanunu’na muhalefet” suçlamaları kapsamında adliyeye sevk edildiği aktarıldı.
Mahkemenin değerlendirmesinin ardından Kaya’nın tutuklanmasına karar verildi.
Söz konusu suçlamaların soruşturma kapsamında yöneltilen iddialar olduğu, kesin hüküm niteliği taşımadığı ve yargılama sürecinin devam ettiği unutulmamalı.
İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül adli kontrolle serbest bırakıldı
Soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen diğer isimler hakkında ise farklı kararlar çıktı.
Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi İlyas Kaya ile eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildiği belirtildi.
Kaynak habere göre iki isim de çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Böylece aynı soruşturma dosyasında farklı şüpheliler hakkında farklı koruma tedbirleri uygulanmış oldu.
Sevk yazısında OZATD hisselerine ilişkin iddialar yer aldı
Haberde aktarılan tutuklamaya sevk yazısında, Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisseleriyle ilgili işlem verileri ve bazı bulgulara yer verildiği belirtildi.
Sevk yazısında, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Fatma Betül Sayan Kaya’nın kamuya açıklanmamış ve sermaye piyasası aracının fiyatını, değerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikte bilgiye sahip olduğu yönünde rapor düzenlendiği iddia edildi.
Bu değerlendirmeler soruşturma dosyasındaki iddialar kapsamında yer alıyor.
Tera Grubu ile yapılan işlemler dosyaya girdi
Kaynak haberde, OZATD hissesindeki işlemler ile Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndaki sermaye ve ortaklık yapısının incelendiği aktarıldı.
Sevk yazısında Tera Grubu’nun şirket ve fon bazında OZATD hisselerinde yoğun alım gerçekleştirdiğinin tespit edildiği ileri sürüldü.
Alınan ifadelerde Kaya’nın Tera Grubu yöneticilerinden Erdin Özel ile geçmişten gelen bir tanışıklığının bulunduğunu söylediği, hisse yatırımı sürecinde de görüşmelerin devam ettiği belirtildi.
Kaya’nın Tera Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ile görüştüğünün ve Tera Grubu’nda yatırım hesabı açtığının işlem ve beyanlarla doğrulandığının sevk yazısında yer aldığı aktarıldı.
Hisse satış tarihi soruşturma dosyasında dikkat çekti
Kaynak haberde yer alan bilgilere göre OZATD hissesinin değerindeki yükselişin 2026 yılının nisan ayında başladığı, düşüş eğiliminin ise fonlarla ilgili tasfiye kararının alındığı 17 Eylül 2026’dan bir gün önceye kadar sürdüğü belirtildi.
Kaya’nın söz konusu hisseleri 2026 yılının nisan ayında aldığı ve satış işlemini 16 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirdiği aktarıldı.
Haberde, hisselerin piyasada doğrudan satılmadığı, virman yoluyla Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından alındığı ve satış bedelinin aynı gün Kaya’nın hesabına yatırıldığı iddia edildi.
T+2 yerine T+0 işlem yapıldığı öne sürüldü
Sevk yazısında OZATD hissesinin “T+2” takas sisteminde olduğu bilgisine yer verildi.
Buna göre normal şartlarda satış işleminin ardından iki iş günlük takas süreci sonunda satış bedelinin hesaba geçmesi gerektiği belirtildi.
Ancak Kaya’ya ait hisselerin “T+0” pozisyonunda, virman yoluyla işlem gördüğü ve satış bedelinin aynı gün hesaba geçtiğinin tespit edildiği ileri sürüldü.
Virmanın Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye yapıldığı ve aynı gün şirket tarafından hisse bedelinin Kaya’nın hesabına yatırıldığı da sevk yazısında yer alan iddialar arasında aktarıldı.
Savcılık dosyasında ‘önceden bilgi sahibi olma’ değerlendirmesi
Kaynak haberde, satış işleminin fonlarla ilgili tasfiye kararından bir gün önce gerçekleşmesinin soruşturma makamlarınca dikkate alındığı belirtildi.
Sevk yazısında, Kaya’nın Tera Grubu yöneticileriyle iletişim halinde olması ve ilk kez borsa yatırımı yapmasına rağmen yatırım miktarının yüksek olması üzerinden bir değerlendirme yapıldığı aktarıldı.
Soruşturma makamlarının, Kaya’nın hisse fiyat hareket aralığı ve tasfiye kararına ilişkin önceden bilgi sahibi olarak işlem yaptığı yönünde değerlendirmede bulunduğu belirtildi.
Bu değerlendirmeler iddia ve soruşturma kapsamında olup, kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı anlamına gelmiyor.




