Korona önlemleri sonuçlarını Türkiye’de veriyor ama şu andaki veriler, önlemlerin mart ayında başladığı zamandaki sayılardan çok yükseklerde. Bu nedenle; gevşememeliyiz ki korona virüsü kolay yayılma fırsatı bulmasın.
 
Gevşek davranan ülkelerin ne hallerde oldukları ortada ki; başlangıçta Birleşik Krallık, ABD ve Brezilya gibi ülkeler gevşek davrandılar. Bu ülkeler şimdi çok zor durumdalar.
 
Avrupa ülkelerinin çoğunda korona önlemleri bu hafta gevşetildi. Ama ikinci dalgayı da bekliyorlar. Aynı hatayı başlangıçta  yavaş davranarak yaptılar ve virüs kolayca yayılma imkanı buldu ki maçlar bile son ana kadar oynanmıştı.
 
Türkiye ise şu anda korona virüs ile mücadelede birçok ülkeden çok daha iyi bir duruma gelmesine rağmen, arka arkaya 4’er günlük sokağa çıkma yasakları ile en doğrusunu yapıyor. Özellikle Ramazan bayramında 81 ilde uygulanacak olan 4 günlük sokağa çıkma yasağı, virüse karşı gevşek olunulmaması için çok önemli bir adım.
 
Birçok Avrupa ülkesi korona önlemlerini gevşeterek İsveç gibi davranmaya başladılar.
 
Dünyada en gevşek önlemler İsveç’te ki, nerdeyse korona virüsü ile halkı başbaşa bırakıp, onların hayatı ile ‘Rus Ruleti’ oynuyorlar.
 
Bunun neticesinde İsveç, 12-19 Mayıs tarihleri arasındaki verilere göre, bir haftalık milyonda ölüm oranında 6,25 ile Avrupa’da; Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika’yı geçerek birinci sıraya yerleşti. Şu anda en yüksek ölümlerin görüldüğü Birleşik Krallık ise 5,75 ile ikinci sırada.
 
İsveç’in komşuları Norveç ve Finlandiya ile nüfusa göre oranlanarak korona virüsü nedeniyle ölü sayıları karşılaştırıldığı zaman; şu ana kadar 3 binin üzerinde daha fazla insan ölmüş. Bu da, önlemlerin gevşek olmasının bir sonucu. Yaşlılar ve göçmenlerin yoğun olarak çalıştığı  hizmet sektöründekiler, ölenlerin çoğunluğunu oluşturuyorlar. Huzurevlerindeki korona hastalı yaşlılar, hastanelere götürülmemiş, ölmeleri beklenmiş ki bir sağlık çalışanı bu konuda BBC’ye konuşmuş. İsveç hükümeti ise; arada bir yaşlıları korona virüsten koruyamadıkları için özür diliyor ama ölümler de devam ediyor.
 
Bu gevşek önlemler neticesinde İsveç ekonomisi de pek zarar görmedi ama insanlar öldüler. Hükümete destek de artmış ki bu da literature ‘İsveç Sendromu’ olarak geçer artık. Halkını koruma, ölüme terket ve o halkın buna izin verenlere desteği artsın!
 
Türkiye, önlemlere bir süre daha devam etmeli.
 
Camilerin cemaatle namazlara açılması konusunda da acele davranılmamalı ki şimdilik haziran ayı sonuna kadar beklemek de yarar var bunun için. Çünkü korona virüsünün en kolay bulaşma ortamı oluşuyor.
 
Virüsün ilacı bulunup, insanlara ulaşana kadar çok dikkatli olmalıyız.