Trabzonlu antrenör Bülent Demirkanlı, TAKA’ya çok özel açıklamalarda bulundu

Trabzon futbolunda hem futbolculuk hem de antrenörlük kariyeriyle önemli bir yer edinmiş, 2.Lig ve 3.Lig’de elde ettiği şampiyonluklarla adından söz ettirmiş Trabzonlu teknik adam ve futbolcu Bülent Demirkanlı TAKA Gazetesine konuk oldu. Gazetemiz Spor Muhabiri Salih Bıyık’ın sorularını yanıtlayan Demirkanlı, çok özel acıkmalarda bulundu. Trabzon’daki amatör futboldan Trabzonspor’un şampiyonluğuna çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Demirkanlı, 1461 Trabzon Kulübü Başkanı Celil Hekimoğlu ile arasında geçen diyaloğu da gazetemizle paylaştı. Bülent Demirkanlı ile yaptığımız söyleşimiz:

TRABZON’DA BAŞLADIM

TAKA: Öncelikle futbol hayatınızdan başlayalım. Futbol hayatınız nerede başladı? Hangi takımlarda forma giydiniz? Futbol hayatınızı anlatabilir misiniz?

Bülent Demirkanlı: Futbol hayatım Trabzon’da Amatör Küme’de, Trabzonspor altyapısında başladım. Sonra İdmanocağı’nda 2 sene oynadım. Tekrar Trabzonspor’a döndüm. Oradan İdmangücü’ne, İdmangücü’nden Akçabaat Sebat’a geçtim. Akçabaat Sebatspor’dan Antalyaspor’a geçiş yaptım. 6 sene Antalyaspor’da oynadım. 4 sene Alanyaspor’da, 2 sene Ispartaspor’da oynadım. Futbolumun son zamanlarında yani bitme dönemlerinde 1 sene Bayburtta, 1 sene Faroz Yalı’da, 1 sene Bafraspor’da oynadım. Daha sonra Artvin Hopa’da bir dönemim oldu orada da oynadım. Futbol hayatım bu şekilde geçti. Futbolculuk kariyerimden sonra antrenörlüğe soyundum.

ARKANDA GÜÇ OLMASI LAZIM

TAKA: Alt liglerin en başarılı teknik direktörü olmanıza rağmen istediğiniz yere gelebildiniz mi?

Bülent Demirkanlı: Maalesef gelemedim. Bu işlerde bizim sevmediğimiz bazı şeyler oluyor. Neler oluyor? Bu işlerde biraz siyasi… Arkanda bir güç olması lazım. Arkanızda bir güç olmadığı sürece istediğin yere de gelemiyorsun. İstediğin olayları yakalayamıyorsun. Benim 6 tane şampiyonluğum var bu liglerde. Gittiğimiz kulüplerde başarılı oluyoruz. 2.Lig’te dahil düşecek takımı alıyoruz bir yerlere taşıyoruz. 20 günde kurulan takımı Türkiye’nin namağlup takımı yaptık ama ne hikmetse bir yerlere gelemedik. Bu benim düşüncem; burada bir yerlere gelemememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi bence arkanda bir güç olacak. Bu siyasi olsun bazı güçler olsun olacak ama ben şu anki halimden memnunum. O konuda bir sıkıntım yok. En azından ülkede bir ismim var. En azından gittiğim takımlarda başarılı oluyoruz. İstediğimiz yere gelemesek de ama Türkiye’de aranan hocalardan bir tanesi olmuşuz. 2.Lig’te ve 3.Lig’te tanınıyoruz. 1.Lig’ten de teklifler geldi şu anda da geliyor… Tekrarlıyorum: Gücün olmadığı zaman bir yerlere gelemiyorsun. 

BU BANA NASİP OLACAK

TAKA: Eski adıyla Hekimoğlu Trabzon şimdiki adıyla 1461 Trabzon’u 2.Lig’e çıkaran teknik adam olmuştunuz. 1461 Trabzon, üçüncü kez üst üste 1.Lig’in kapısından döndü. Sizde son olarak Tepecikspor’da görev yaptınız. Trabzon’a dönme fikriniz var mı? Tekrar 1461 Trabzon’a dönme ihtimaliniz olabilir mi?

Bülent Demirkanlı: Eski ismiyle Hekimoğlu Trabzon şimdi ki ismiyle 1461 Trabzon’u 2.Lig’e biz çıkardık. Üçüncü kez 3.Lig’in kapısından döndü. Burada şunu söylemek lazım; Ben Trabzon futboluna biraz kırgınım… Niye kırgınım? Ben geldim burada Hekimoğlu’nu ve Araklı’yı çalıştırdım. Hopaspor’dan sonra Araklı’ya geldim. Orada bir başarı yakaladım. Trabzon’da antrenörler futbol camiasında sanki cadı kazanı gibi. Yani başarılı olduğu zaman seni bir yere taşımamak için kendi adamında olsa bir yerlere getirmemek için elinden geleni yapıyorlar. Bunlar olduğu için 1461 Trabzon bir yerlere gelemiyor. 1461 Trabzon 1.Lig’e çıkaracak Trabzon’da hoca yok mu yani? Ama Yusuf’lar geliyor bilmem kimler geliyor… Hiçbiri istedikleri gibi olmadı. Ama ben yine diyorum. Bunu kesin olarak diyorum ben 1461 Trabzon’u çıkarırım. Şampiyon yaparım. Ben bunu 1461 Trabzon Başkanı Celil Hekimoğlu’a da söyledim. Hekimoğlu’na espri olarak, “Dönüp geleceksin yine ben çıkaracağım seni. Bu bana nasip olacak” dedim. Ama zaman ne gösterir bilemem. Şimdi orada bir hocası var. Orası hakkında şu an konuşmamız bize yakışmaz. 1461 Trabzon Teknik Direktörü Mehmet Ak da Trabzon’un çocuğu. İnşallah başarılı olurlar. Trabzon’a dönme fikrimiz gelecek tekliflere bağlı. Biz dışarıda her zaman aranan insanlar olduk. Son olarak Tepecikspor’u çalıştırdık. Sevdiğimiz insanlar orada. Düşüyorlardı aldık ligi 9’uncu bitirdik. O da bir şampiyonluktur. En azından düşmüş takımı aldık yüzümüzün akıyla bir yerlere getirdik. 1461 Trabzon’a dönmek isterim tabiki de. Benim oradan ayrılışım kötü olmadı. İyi anılarla oradan ayrıldım. Orada birtakım problemler oldu. Ayrılmak için biraz erken davrandık. 1461 Trabzon çağırdığı zaman da göreve hazırım. 1461 Trabzon, sevdiğim bir camia. Başkanları Celil Hekimoğlu ile çok iyi bir dostluğumuz var. Her zaman görev almayı isterim.

GÖRÜNTÜ İYİ DEĞİL

TAKA: Trabzon takımlarının gelişimi hakkında neler söylersiniz?

Bülent Demirkanlı: Trabzon takımlarından daha çok Trabzon futbolu önemli. Eskiden Trabzon’dan futbolcu almaya geldikleri zaman gözü kapalı kimi alırlarsa alsınlar takır takır oynuyordu. Şu an Trabzon’da baktığımız zaman bu yeni kuşak farklı bir kuşak. Telefonlar çıktı, telefonlara yönelim oldu. Trabzon’da futbola olan aşk eskisi gibi yok. Yeni kuşakta bu yok. Semt sahaları bitti Trabzon futbolu bitti. Kulüplerin de maddi olarak sıkıntıları mevcut. Kulüpler sıkıntılar geçiriyor, federasyonun maddi anlamda katkısı çok az oluyor. İddialardan katılım paylarından katkıları çok az. Onun için gelecek açısından kulüplerimizin hepsi sıkıntılı. Ofspor’da bizim grubumuzdaydı. Play-Off başarısı gösterdiler. Onlar için başarılı bir sezon oldu. Sonucu iyi bitiremediler. Özetle Trabzon futbolunun görünümü iyi değil. Hem futbolcu açısından hem de kulüpler açısından görüntü sağlıklı değil.

HEP BAŞARILI OLDUK

TAKA: 3.Lig ve 2.Lig’de çalıştırdığınız takımlarda başarılı sezonlar geçirdiniz. Bu sezonlardan biraz bahseder misiniz?

Bülent Demirkanlı: Bu liglerde genellikle çalıştırdığımız takımlara bakıldığında çalıştırdığımız kulüplerde hep başarılı olduk. Bu liglerde 6 şampiyonluğumuz var. Düşecek takımı aldık bir yerlere taşıdık. Gittiğimiz kulüplerde herhangi bir sıkıntımız olmadı. Erken bıraktığımız yerler oldu. Mesela geçen sene Gümüşhanespor’da çalışırken erken bir ayrılık söz konusu oldu. Biz o takımı 2.Lig’de bir düzene soktuk. Bir önceki sene biz orada devam etseydik o takım 3.Lig’e düşmezdi. Ancak orada da maddi olarak da çok sıkıntılar yaşadık. Biz kendimizi bir kenara bıraktık mesela futbolcu grubuna ödeme yapılmasını istedik orada da ödemeler yapılmadı. Gümüşhanespor’a kimse sahip çıkmadı. Orada öyle bir durumumuz oldu erken ayrıldık. Ama gittiğimiz yerlerde ayrılışımız bizden kaynaklı hiç olmadı. Hep kulüp tarafından bir eksiklik oldu ya da yanlış giden bir şeyler oldu ve ayrılıklar yaşandı. Gittiğimiz her yerden yüzümüzün akıyla çıktık. 

SPORTİF DİREKTÖRLÜK DÜŞÜNÜYORUM

TAKA: Gelecekte neler planlıyorsunuz?

Bülent Demirkanlı: Gelecek adına antrenörlüğü bıraktıktan sonra sportif direktörlüğe soyunmak istiyorum. Kafamda olan şey bu. Futboldan artık kopamazsın. Bu saatten sonra yapılacak bir şey yok. 4-5 sene daha antrenör olarak çalışmayı istiyorum ancak sonraki planım sportif direktör olmak.

ZARAR VERİYOR

TAKA: Trabzonlu teknik adamların Trabzon dışında çalışmasının avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Bülent Demirkanlı: Trabzonlu teknik adamların dışarıda çalışmasını başarılı olduktan sonra avantajlı buluyorum. Sen bir yere gittiğin zaman Trabzonlu teknik adamlar senin arkandan konuşursa burayı bitirir. Ve böyle de oluyor. Gidiyorsun bir yere birisi senin arkandan 10 tane şey konuşuyor ama işin aslı yok. Bu Trabzon antrenörlerine zarar veriyor. Dışarıya çıkınca da diyorlar ki ‘Trabzon antrenörleri böyle mi?’ Bunları yaşadık biz. Buradan giden adamı neden aşağıya çekmeye çalışıyorsun? Sen onu yücelt ki ileride adın tanındığında ‘Orada daha niceleri de vardır’ denilsin. Bunun Trabzon futboluna katkısı olur. Teknik adamlar da gitsin ne kadar çok olursak o kadar iyi. Ama bizde maalesef Trabzon antrenörlerinde bu yok. Gidip başarılı olan antrenörlerin de arkasından konuşuluyor. Ben buna karşıyım. Ben o yüzden Trabzon antrenörlerinin içerisine girmem. Bu yüzden uzak kalırım. Trabzon dışında çalışıp başarılı olan yok mu? Var. Şenol Güneş bu konunun en önemli örneği. Birkaç isim daha sayabiliriz ancak bu sayı neden daha fazla olmasın. Trabzonspor’un da bu konuda eksikliği var. Trabzonspor’da oynayıp da dışarı da antrenörlük yapan var mı? Günümüzde sadece eski efsane takımdan çıkan Şenol Güneş’i örnek verebiliriz. Demek ki bir eksiklik var. Çevre illerimizde de bu var. Giresunspor’un, Rizespor’un, Samsunspor’un hocaları hep dışarıdan. Neden kendi adamlarına bakmıyorsun? Genel anlamda bir eksiklik var. 

GURURLANDIK

TAKA: Trabzonspor resmî olarak 38 yıl sonra şampiyon oldu. Trabzonspor’un şampiyonluğu hakkında neler söylersiniz? Size neler hissettirdi?

Bülent Demirkanlı: Trabzonspor’un şampiyonluğunu canı gönülden kutluyorum. Abdullah Avcı ve ekibini de kutluyorum. Trabzonspor yönetimini de tebrik etmek istiyorum. Başkan Ahmet Ağaoğlu ve yönetimi Abdullah Avcı hangi oyuncuyu istediyse aldı bir fedakarlık gösterdi. Hocanın elini güçlü kıldı. Trabzonspor’un şampiyon olması için gerekli bütün zeminler hazırlandı ve sonunda meyvesini de aldı. 38 yıl sonra gelen bir şampiyonluk var. Bir yerde patlama olacaktı. Orası da bu seneye denk geldi. Trabzonspor’un şampiyonluğu gurur veriyor. Gurbette çalışıyorsun diyelim ve Trabzonsporlusun. Tesislerde maç seyrederken herhangi bir yerde konuşulunca insan gururlanıyor tabiki de. Bu bize artı olarak da yansıyor. Trabzonspor’un şampiyonluğu Trabzonlu antrenörlere de olumlu anlamda yansıyor. Bir teknik adam olarak bir Trabzonlu olarak gururlandık.

TEBRİK EDİYORUM

TAKA: Bir teknik adam olarak Abdullah Avcı hakkında neler söylersiniz?

Bülent Demirkanlı: Trabzonspor’u uzun yıllar sonra bu başarıya ulaştırdığı için Abdullah Avcı hocamızı tebrik ediyorum. Gerçek anlamda çok büyük bir başarı. Trabzonspor’un başında bu şampiyonluk ona nasip oldu. Tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.