Prof. Dr. Ergun Demirsoy, Belçika'da Kalp ve Damar Hastalıklarına Yenilikçi Müdahalelerde Bulundu Prof. Dr. Ergun Demirsoy, Belçika'da Kalp ve Damar Hastalıklarına Yenilikçi Müdahalelerde Bulundu

Novartis'in yaptığı açıklamada, "Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır" denildi.

Satışı durdurulan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, Alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi gibi ciddi sağlık sorunlarını tedavi eden ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçların bir kısmının Türkiye'de eşdeğerinin bulunmaması, hastalar için büyük bir risk oluşturuyor.

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, ilaç fiyatlarının ve kur farklarının uzun süredir ciddi sıkıntılar yarattığını belirterek, "Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık" açıklamasını yaptı.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan ise Türkiye'de eşdeğerinin olmadığı ilaçların bulunduğu Novartis ilaçlarının satışının durdurulmasının hastalar için ciddi bir risk oluşturabileceğine dikkat çekti. Özcan, ilaç krizinin giderek büyüdüğünü ve birçok ilacın temininde sorunlar yaşandığını ifade etti.

Ek olarak, ilaç firmalarının ödeme vadelerini kısaltma yoluna gittiğini belirten Özcan, bu durumun ilaç krizini daha da derinleştireceği uyarısında bulundu. Ekonomik sorunların ilaç sektöründe yarattığı bu kriz, hastaların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırarak büyük bir endişe kaynağı haline gelmiştir.
TAKA/AYŞE SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT