Bilim insanları, insan sindirim sisteminde daha önce varlığı bilinmeyen bir virüs benzeri yaşam formu keşfetti. Stanford Üniversitesi'nden biyolog Ivan Zheludev ve ekibinin yaptığı yeni bir çalışma, insan bağırsaklarında daha önce hiç karşılaşılmamış bir yaşam formunun varlığını ortaya çıkardı.

Bu gizemli genetik materyal, diğer biyolojik yaşam formlarıyla yapısal benzerlikler taşımıyordu. Bilim insanları, bu keşfin basit genetik moleküller ile karmaşık virüsler arasındaki boşluğu doldurabilecek "tamamen yeni bir yaşam formu" olabileceğini belirttiler.

Sepsis tedavisindeki gecikmenin ölümcül sonuçları olabilir;Aman Dikkat! Sepsis tedavisindeki gecikmenin ölümcül sonuçları olabilir;Aman Dikkat!

Yeni yaşam formu, bükümlü RNA sıralarından oluşan simetrik ve çubuk benzeri bir yapıya sahip olduğu için "obelisk" (dikilitaş) olarak adlandırıldı. Zheludev ve ekibi, yaptıkları araştırmada daha önce tespit edilmemiş 30 bin farklı obelisk türü olduğunu ortaya çıkardı.

İncelenen insan mikrobiyal veritabanlarında, obelisk dizilerinin insan bağırsak bakterilerinin yüzde 7'sinde ve insan ağzındaki bakterilerin yarısında bulunduğu belirlendi. Ancak obelisklerin doğası hakkında hala bilinmeyenler bulunuyor. Araştırmacılar, obelisklerin viral olabileceği gibi RNA plazmitlerine benzer bir yapıya da sahip olabileceğini öne sürdüler.

Bu keşif, bilim insanlarının insan vücudundaki mikrobiyal çeşitliliği anlama ve tanımlama çabalarına önemli bir katkı sağlıyor. Obelisklerin başka canlıların bünyesinde de bulunup bulunmadığı konusundaki araştırmalar devam ediyor.
KAYNAK/NTV

Editör: Ayşe Sancak