Trump’tan İran savaşı için yeni tarih: “2-3 haftaya biter”
ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki savaşın seyrine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreni sonrası konuşan Trump, savaşın kısa süre içinde sona ereceğini belirterek 2 ila 3 hafta içinde bölgeden çekileceklerini söyledi. Açıklamalarında “rejim değişikliği” iddiasını da dile getiren Trump, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını sonlandırmaya hazırlandığını ifade etti. Bu sözler, uluslararası kamuoyunda yeni bir tartışma başlatırken, Orta Doğu’daki dengelerin nasıl şekilleneceği sorusunu da yeniden gündeme taşıdı.

Trump’tan dikkat çeken savaş açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede sürecin sona yaklaştığını savundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, savaşın bitişine dair net bir zaman aralığı vererek “Sanırım iki ya da üç hafta içinde. Sonra oradan çekileceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, ABD’nin bölgedeki askeri stratejisinde önemli bir değişikliğe işaret ederken, uzmanlar tarafından temkinli şekilde değerlendiriliyor. Özellikle daha önce yapılan benzer açıklamaların sahadaki gelişmelerle her zaman örtüşmediği hatırlatılıyor. Buna rağmen Trump’ın verdiği net tarih, diplomatik çevrelerde dikkatle takip ediliyor.
“Rejim değişikliği” iddiası gündem oldu
Trump’ın açıklamalarında en çok öne çıkan başlıklardan biri ise İran’da “rejim değişikliği” gerçekleştiği yönündeki iddiası oldu. ABD Başkanı, İran’daki mevcut yönetimin değiştiğini ve yeni bir yapının ortaya çıktığını öne sürdü.
Bu ifadeler uluslararası kamuoyunda tartışma yaratırken, birçok uzman bu tür açıklamaların sahadaki gerçekliklerle ne ölçüde örtüştüğünün belirsiz olduğuna dikkat çekiyor. İran yönetiminden konuya ilişkin resmi bir doğrulama gelmemesi de iddiaların sorgulanmasına neden oluyor. Ancak Trump’ın bu söylemi, ABD’nin bölgeye yönelik siyasi yaklaşımının nasıl şekillendiğine dair ipuçları veriyor.

Hürmüz Boğazı ve enerji mesajı
Trump, açıklamalarında Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan enerji sevkiyatına da değindi. ABD’nin bu konuda artık doğrudan bir rol üstlenmeyeceğini savunan Trump, diğer ülkelerin kendi enerji güvenliklerini kendilerinin sağlaması gerektiğini ifade etti.
Bu açıklama, küresel enerji piyasaları açısından önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Hürmüz Boğazı’nın dünya petrol ticareti için kritik bir geçiş noktası olması nedeniyle, ABD’nin bu bölgedeki rolünü azaltma ihtimali uluslararası enerji dengelerini etkileyebilir. Uzmanlar, bu tür açıklamaların piyasalar üzerinde kısa vadeli dalgalanmalara yol açabileceğini belirtiyor.
ABD’nin hedefi: Nükleer programın durdurulması
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik temel hedeflerinin nükleer silah programını engellemek olduğunu yineledi. Trump, bu hedefe ulaşıldığını iddia ederek İran’ın artık nükleer silah geliştiremeyeceğini öne sürdü.





