Korona virüsü ile mücadelede İsveç'in 'Sürü Bağışıklığı Stratejisi' var.
 
İsveç, gevşek önlemlerle halkın virüse enfekte olup bağışıklık kazanması ile korona virüsü ile mücadele yöntemini seçmişti ki İngiltere de denemişti bunu ve büyük bedel ödedi.
 
10,3 milyon nüfusu sahip olan İsveç, son bir hafta içinde milyonda kişi başına ölüm oranında ABD, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Fransa ve Belçika’yı geçerek dünyada ilk sıraya çıkmış durumda.
 
“Ekonomi zarar görmesin ve insanların özgürlüğü de kısıtlanmasın” de denilerek ‘Sürü Bağışıklığı Stratejisi' diye dünyaya ‘İsveç Modeli’ olarak sunulan model, çöktü.
 
İnsanların hayatı ile ‘Rus Ruleti’ oynar gibi kumar oynadılar ve binlerce insan bu nedenle öldü. Ölmeye de devam edecek.
 
Sürü perişan halde!
 
İsveç’in komşuları olan Finlandiya, Norveç ve Danimarka, İsveç ile olan sınırlarını güvenli tutmaya çalışıyorlar. İsveçli turist de, istemiyorlar.
 
Sınırlarını korona önlemlerinde hiç kapatmayan  İsveç’e, şimdi komşuları sınırlarını kapatıyorlar.
 
İsveç’in komşuları olan ve korona virüsüne karşı önlemler alan Finlandiya ile Norveç’in nüfuslarına göre oranlandığı zaman; İsveç’te 3 000’in üzerinde daha fazla insan öldü. Türkiye ve Almanya gibi nüfusu 83 milyon olan ülkelerle kıyaslanıldığında ise; bu yaklaşık 25 000 daha fazla insanın İsveç’te, model denemesi için feda edilmesi demek.
 
Korona virüsüne karşı önlemlerde gevşek davranma ile İsveç ekonomisi zarar görmedi ve insanlar keyiflerine göre takıldılar. Sonuçta; yaşlılar ile çoğunluğu hizmet sektöründe çalışan göçmenlerden oluşan binlerce insan kurban edildi.
 
İsveç hükümeti “Yaşlıları koruyamadık” diyerek de arasıra günah çıkarmaya çalışıyordu ve oyları da artıyordu gevşek davranmaları nedeniyle.
 
Taka Gazetesi’ndeki ‘Gevşemeyelim’ başlıklı önceki köşe yazımda da belirttiğim gibi; ‘İsveç Sendromu’ diye yeni bir terim de literature geçer artık. Halkı ölüme terket, korona virüsü ile mücadelede çuvalla ve halkın desteği artsın böyle hükümete.
 
Yaşlılar ve göçmen kökenlilerin ölümü sorun da değil! Yaşlılar zaten ekonomiye zarar(!) ve göçmenin de yenisi her zaman bulunuyor.
 
İnsanlıkcılık oynamaya devam et dünyaya.
 
Bak, bir balina zor durumda; oraya koş!
 
Korona virüsü çok şeyi de ortaya çıkardı.
 
Yaşlılarını bile bile ölüme terkeden bir başka ülke yok İsveç gibi.
 
Bu arada Kolombiya Üniversitesi’nden araştırmacılara göre; eğer ABD, mart ayındaki korona önlemlerini bir hafta önce yürürlüğü koysaymış 35 000 kişi daha az ölebilirmiş ki şu ana kadar yaklaşık 96 000 kişi hayatını kaybetmiş durumda.
 
Korona virüsü ilacı bulunana kadar, mümkün olduğunca önlemleri almaya ve uygulamaya devam.
 
Gevşek davranmak; bu virüsün insanlara bulaşıp öldürmesine yardım etmektir.
 
Gevşemeyelim!
 
Önlemleri gevşetmeye başlayan birçok ülkeye de İsveç’in aldığı bu sonuç; bir ders. Çünkü, birçok Avrupa ülkesinin bu hafta korona önlemlerini gevşetmeyle yaptıkları bir çeşit ‘İsveç Modeli’ni uygulamak.