2024 Mart Ayında En Çok Satılan Sıfır Otomobiller Açıklandı! 2024 Mart Ayında En Çok Satılan Sıfır Otomobiller Açıklandı!

Bu başarıyla birlikte Japonya, Ay'a uzay aracı ile yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke oldu.

SLIM'in Yerel Saatle 00.20'de Ay'a İnişi

JAXA, eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM adlı uzay aracının yerel saatle 00.20 civarında Ay'a yumuşak iniş yaptığını açıkladı. Ancak, güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olduğu için elektrik üretemediği belirtildi.

Uzay Aracının İletişimi Yeniden Kuruldu

JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, basın toplantısında, SLIM'in dünya ile iletişimini yeniden kurduğunu ancak güneş panellerinin durumu nedeniyle şu anda sadece kendi bataryasıyla çalıştığını ifade etti. Verilerin dünyaya aktarılmasına öncelik verildiği belirtildi.

SLIM'in Hedefine Başarılı İniş Yapması ve Potansiyel Keşif Alanları

3Ndy H I K U1 E B U T U O50Sdg

Uzay aracı, "Ay'ın keskin nişancısı" olarak adlandırılarak belirlenen hedefin 100 metre yakınına başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirdi. Bu teknoloji sayesinde, Ay'ın kutuplarındaki potansiyel oksijen, yakıt ve su kaynaklarını keşfetme amacı güden SLIM, Ay keşiflerinde güçlü bir araç olabilir.

Verilerin Toplanması ve Artemis Projesi İle İlgisi

JAXA, SLIM'in hedeflere ulaşıp ulaşmadığını doğrulamanın yaklaşık bir ay süreceğini belirtti. Toplanacak verilerin, ABD liderliğindeki Artemis projesinde, insanları 2025 yılına kadar Ay'a geri götürmeyi amaçlayan, kullanılacağı açıklandı.

JAXA'nın Eylül Ayındaki Gönderimi ve Diğer Uydu XRISM

SLIM, JAXA tarafından eylül ayında gönderilen XRISM adlı astronomik gözlem uydusu ile birlikte H2A roketi ile yörüngeye gönderilmişti. XRISM, yıldızlar ve galaksilerden detaylı görüntüler elde etmeyi hedefliyor.
KAYNAK/NTV

Editör: Ayşe Sancak