Köknar Mahallesi’nin ilk kadın muhtarı Cemile Alhan, göreve geldiği günden bu yana altyapıdan sosyal hayata kadar birçok alanda önemli değişimlere imza attı.

40 Yıl Sonra Gelen Değişim
Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Köknar Mahallesi, uzun yıllardır beklediği hizmet atağını, tarihte ilk kez seçilen kadın muhtar Cemile Alhan’la yakaladı. Alhan, sadece bir yıl içinde gerçekleştirdiği çalışmalarla mahalle sakinlerinin gönlünü kazanmayı başardı. Mahallenin dört bir yanında hissedilen değişim rüzgarı, “Köye kadın eli değdi” yorumlarına neden oldu.

Mahallenin altyapıdan üstyapıya, sosyal hayattan çevre düzenlemelerine kadar birçok sorununa kalıcı çözümler getirildi. Alhan’ın öncülüğünde yürütülen hizmetler, yalnızca bugünü değil, geleceği de şekillendirecek nitelikte.

Trabzon’da Elektrikler Gidiyor: Bugün Onlarca Mahallede Karanlık Olacak
Trabzon’da Elektrikler Gidiyor: Bugün Onlarca Mahallede Karanlık Olacak
İçeriği Görüntüle

Altyapı ve ulaşım sorunları tarih oldu
Cemile Alhan’ın koordinasyonunda yapılan ilk hamlelerden biri, yıllardır çözülemeyen altyapı sorunlarına neşter vurmak oldu. Mahalledeki su şebekesi sorunları TİSKİ ile iş birliği yapılarak çözüldü, yollar hem asfaltlandı hem betonlandı.

Özellikle Turnalı Yaylası’na elektrik ulaştırılması için başlatılan girişimler dikkat çekerken, yayla yollarının sezon öncesi kullanıma hazır hale getirilmesiyle vatandaşların yaz aylarındaki ulaşım sorunları da ortadan kaldırıldı.

Sosyal hayat yeniden canlandı
Köknar Mahallesi, muhtar Alhan’ın dokunuşlarıyla sosyal yönden de hareketlendi. Çocuklar için ilk defa oyun parkı kurulurken, kadınların üretim yaptığı günlerde Anneler Günü özel programları düzenlendi. KUKDER isimli yeni bir dernek kurularak kırsala sosyal hizmet ulaştırılmaya başlandı.

Cenaze ve düğün duyurularının sosyal medya üzerinden düzenli paylaşılması, köyde bilgi akışını hızlandırdı. Taziye evlerinin tamamlanması, ortak alanların yeniden işlev kazanması da sosyal dayanışmayı artırdı.

Tarihi miras ve çevreye saygı ön planda
Mahallenin geçmişine de sahip çıkan Cemile Alhan, tarihi değirmenleri restore ettirerek hem kültürel hem de işlevsel açıdan yeniden kazandırdı. Su kaynakları koruma altına alındı, dere yataklarına balık avı yasağı getirildi. Mahallenin virajlı yollarına aynalar yerleştirilerek trafik güvenliği sağlandı.

Ayrıca herkesin görebileceği bir noktaya dikilen ay yıldızlı Türk bayrağı ise mahalle halkına hem moral hem de milli birlik duygusu aşıladı.

Mahalleliden tam not: “Telefonuna ulaşamasak da gönlüne ulaşırız”
Mahalle halkı, muhtar Alhan’ın özverili çalışmaları karşısında memnuniyetini sosyal medyada ve birebir sohbetlerde sıkça dile getiriyor. “İlk kez bir muhtar taleplerimize böyle hızlı dönüş yaptı. Bizi bizden fazla düşünen biri başımızda. Telefonuna ulaşamasak bile gönlüne ulaşırız” ifadeleri, mahallelinin memnuniyetini özetliyor.

Cemile Alhan: “Kadın olmak bir engel değil, avantaja dönüştü”
Görev sürecini değerlendiren Cemile Alhan, “Kadın olarak mahalleme hizmet etmek benim için büyük bir onur. Kadın olmanın dezavantaj gibi görünen yönlerini avantaja çevirdik. Kurumlarla, halkla, çocuklarla iç içe çalışıyoruz. Bu yolda yalnız değilim; başta Sayın Valimiz Aziz Yıldırım olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sizce yerel yönetimlerde kadın temsili neden bu kadar önemli?
Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın, tartışmaya siz de katılın!

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT