Ana.
Sana bu mektubu Allahuekber dağında yazıyorum.
Galiba veda vakti geldi, hakkını helal et anam.
Elif kıza selamımı söyle, o cepheden bu cepheye atıldık,  aşk makamında bir türkümüz olmadı. 
Bu yüzden sevdamız gazi aşkımız şehittir. Bizim elif kızın üstünden elim kalkmıştır gayrı hakkını helal etsin.
Üzülme ana ağlama.  Sarıhanlı nere Sarıkamış nere deme.
Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir  adam,sarıhanlı için nasıl yaşar?
Her seher vakti secde aydınlığında ki ak alnını öptüğümü bil, ama beni öldü bilme.
Ne diyor yunus ata, ölürse ten ölür canlar ölesi değil ana.

A7C8B61E 747C 4F17 8921 81607E8362Bc

İklim koşullarında hayatta kalamayan, vatanı için şehadeti göze alarak ölüme koşan kahramanların başlattığı Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümünde oradaydık!

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? 
Gömelim, gel seni tarihe desem sığmazsın!

Sarıkamış Harekâtı’nın109. Yıldönümünde Kars Sarıkamış’ta 3 gün süren anma etkinlikleri düzenlendi. En zor şartlarda bile şehadete yürümekten bir an bile tereddüt etmeyen Şanlı Mehmetçiklerimiz Vatan, Bayrak ve Özgürlük sevdalısıydı. Mehmetçiğimizin ölümsüzlük destanı binlerce kişinin katılımıyla anıldı. Trabzon Şehit Aileleri Derneği ve Ayşe Gülbahar Sultan Derneği olarak şehit ailelerimizle binlerce vatan evladının şehit düştüğü topraklara gittik. 

868B7941 314F 42A7 8D1F Ff2A06353945
İlk gün etkinliklerinde Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Şehit ve Gazi Aileleri onuruna yemek düzenlendi. Kars’ın ilçelerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen şehit aileleri Kars Valisi ve eşinin ev sahipliğinde düzenlenen yemekte duygu dolu anlar yaşandı. Tüm masalara şehit aileleri yerleştirildi, her masada bir kaymakam ve rütbeli asker yer aldı. 
Ardından donarak şehit olan Mehmetçiklerimizin ruhuna ithafen Sarıkamış Kazım Karabekir Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuldu. Akşam programında binlerce insanın katılımıyla Tekbir sesleri ve dualarla 15 Temmuz şehitler Meydanı’ndan Yukarı Sarıkamış Şehitliğine Meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Genç, yaşlı, çocuk herkes temsili Sarıkamış sahne gösterilerinde gözyaşlarına engel olamadı. 
Törenlerin ikinci gün etkinliklerinde Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Kardan Heykeller Sergisi açıldı. Davetlilerin hayranlıkla yer aldığı törende parüşütçüler Atatürk, Türk Bayrağı ve “Burada izin olsun” pankartını semalarda gezdirdi. Meşaleli kayak gösterisi ve Sarıkamış Şehitleri Mapping 3D gösterisi de görülmeye değerdi. 
A00E5F72 Ad0D 451B 9E86 24Ffdb2E837D
Bu Toprakta İzin Var!
Sabahın erken saatlerinde Türkiye’nin bir çok ilinden ve yurt dışından yaşlı, genç “Bu toprakta izin var” ve   "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" konulu yürüyüş için hazırlanan binlerce vatandaş Sarıkamış Kaymakamlığı’nın organizesinde Soğanlı ve Allahuekber dağları arasındaki Kızılçubukzirvesinde bir araya geldi. Herkeste Kahraman Şehitlerimiz için yürüyüşe katılacak olmanın heyecanı vardı. Bu heyecanı gözlerinde yaşlarla ifade eden şehit aileleri için bu birliktelik şüphesiz çok anlam taşıyordu. 
Kızılçubuk Bölgesinde şehitler anısına ilk kez yapılan kardan heykeller katılımcılar tarafından çok beğenildi, fotoğraf çektirmek için sıraya girildi. 
Yürüyüşe Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, Aile ve Sosyal Hizmetler bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, Ak Parti Kars milletvekili Adem Çalkın, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar ile askerler, emniyet güçleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Edd3Da21 11E3 4Bd2 9Bba E48F2Cabeb91
Yürüyüş komando andıyla başladı. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda hazırlanan şanlı Türk Bayrağını Mehmetçikler, gençler ve yurdun dört bir yanından gelen katılımcılar taşıdı. Muharip uçak ve Çelik kanatlar helikopter gösterisi ile törene katılanları selamladı. 
3 günlük program boyunca Kızılay, UMKE, Sağlık Bakanlığı 112 Acil yardım ekipleri, Jandarma ekipleri ve Emniyet güçleri görev aldı. 
Yürüyüş güzergahı boyunca Ellerinde Türk Bayrakları taşıyan yurt dışından ve yurdun dört bir yanından Sarıkamış’a gelen katılımcılar Kur’an-ı Kerim eşliğinde Tekbir ve Salavat getirerek Allahuekber dağlarından sesini tüm dünyaya duyurdu. 
Burada devam eden programda, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulup şehitler için saygı atışı yapıldı, Sarıkamış Harekatı'nın tarihi anlatıldı.
6 kilometrelik yürüyüşün ardından tören alanına gelindi.Yürüyüş, ilçedeki Ay-yıldızlı Tören Alanı'nda sona erdi. Paraşütlü paramotor gösterisi ile Türk bayrağıyla katılımcılar selamlandı. 

Rize'de Özel Eğitim Öğrencileri Pizzalarını Kendi Elleriyle Yaptı Rize'de Özel Eğitim Öğrencileri Pizzalarını Kendi Elleriyle Yaptı

Yeni destanlar yazmak için Türkiye Yüzyılı önemli!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş törende yaptığı konuşmada “ Bu toprakların kahramanlıklarının şahidi yine bu topraklardır. Hangi taşı kaldırsanız ardında bir destan yatar. Şimdi buradaki şahidimiz de Sarıkamış’ta Allahuekber Dağlarında yağan kardır.Ecdadımız bizlere sadece geçmişin hatıralarını değil, aynı zamanda geleceğe dair umutları da miras bıraktı. Bizler, bu umutları yeşertmek, bu topraklarda huzurun ve refahın her zaman var olmasını sağlamak için var gücümüzle çalışacağız.Bizim de yazacağımız kahramanlık hikayelerimiz gelecek nesillerin yüreğinde yer edecek. Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek nesil burada. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nın ilk nesli de burada toplanacak. Tıpkı bugün olduğu gibi onlar da aynı heyecan ve gururla gelecekler, ecdadımızın hatırasına sahip çıkacaklar. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın. 109 yıl önce vatan, bayrak, namus ve özgürlük uğruna gözlerini kırpmadan ölüme yürüyen Mehmetçiklerimizi saygıyla anıyoruz” dedi. 

39347833 45F7 45Cc A052 E4741930F179

Mehmetçiğin Ölümsüz Destanı!
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “ Bugün burada hem hüznü hem de gururu aynı anda yaşıyoruz.Bu kapsamda şanlı Türk ordusu, vatanımızı korumak için geçmişte nasıl ki her türlü fedakârlığı göze almışsa, bugün de atalarımızdan aldığı ilhamla ve tarihten aldığı ibret ve tecrübeyle, ülkemize yönelecek tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek, asil milletimizin hak ve menfaatlerini korumak için gece gündüz demeden mücadelesini sürdürmektedir. Ülkemize  düzenlenen her türlü emperyalist oyunlar ve onların maşaları, terör örgütleri hepiniz ne yaparsanız yapın asla ve asla bu millete diz çöktüremezsiniz. Bu topraklarda bu millet payidar kalacak. Buradaki kalabalık bunu gösteriyor. Gençler burada, Türkiye burada” dedi. 

D948F435 F34C 4Fa8 Bac0 Cb840Ffd9F93

Türk Yıldızları ve "Çelik Kanatlar"
Konuşmaların ardından etkinlik, Türk Yıldızları ve "Çelik Kanatlar"ın tören alanı üzerinde yaptığı gösteriyle sona erdi. Alanda, Türk Kızılay tarafından katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.
Törende toplanma alanında çadır kuran Kızılay ekipleri binlerce katılımcıya çay, çorba gibi ikramlarda bulunurken Çaykur tüm etkinliklerde çay ikramı yaptı. 
Trabzon Şehit Aileleri Dernek Başkanı Şeref İşler “ Ecdadımız 109 yıl önce burada vatan uğruna gözlerini kırpmadan ölüme ve şehadete yürüdüler. Bizim görevimiz atalarımızın bize miras bıraktığı bu vatanı korumak ve gelecek nesillere teslim etmektir. Fedakar Mehmetçiğin ölümsüzlük destanı Sarıkamış’ta burada olmak ayrı bir duygu. Şehit Aileleri Derneklerimizle ve şehit ailelerimizle binlerce şehit verdiğimiz Sarıkamış’ta bir araya gelmek beni çok gururlandırdı. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. 
TAKA/Canan KALAYCI

Editör: Ayşe Sancak