Sarı Basın Kartı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce belli şartları ve yasal bekleme sürelerini yerine getiren gerçek gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilen bir karttır.
Sahiplerinin gazeteci olduğunu belgeler ve nüfus cüzdanı yerine de kullanılabilir. Devletin bütün kuruluşu bu kartı tanır. En azından öyle söylenir. Ancak uygulamada öyle değil.
Türkiye'de her üç ayda en az yüz kişi bu kartı alır.[Bunun dışında, Basın mesleğinde Aralıksız 20 yılını dolduranlara da Sürekli Basın Kartı verilir. Her ülkenin farklı bir uygulaması vardır
Sarı, Sürekli Basın Kartı ve Basın Şeref Kartı olmak üzere 3 türlüdür. Basın Kartlarını veren Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, basın, yayın, Anadolu Ajansı, tanıtma ve TRT'den sorumlu devlet bakanına bağlı olarak faaliyet gösterir.
Herkese ve hak etmeyene verilmez. Bu kartlar Başbakan adına Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen, bütün nüfus bilgilerinin bulunduğu önemli bir kimlik kartıdır.
Bu kadar önemli Basın kartları kimlik olarak kabul edilmiyor. Birçok kurumlarda kimlik kartı olarak pasaport, ehliyet ve nüfus cüzdanı aranıyor. Basİt banka işlemlerinde bile durum bu. Başkent Ankara’da durum böyle ise, taşrayı siz düşünün.
26-27 Kasım tarihlerinde, Anadolu Üniversitesi sınavları yapıldı. Bir meslektaşım, 50’sinden sonra Adalet yüksek Okulu’nu bitirmeye karar verdi.
26 Kasım Cumartesi sabah 9.30’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi F-2 binasının 5 katında sınava girdi. Nüfus Cüzdanını unuttuğu için; Resimli Sınav Giriş Belgesi, Öğrenci Kimlik Belgesi, Sarı Basın Kartı ve Başbakanlıkta görev yaptığı için de soğuK damgalı görev kimlik kartını ibra etti.
Hepsinde TC ile Nüfus Cüzdandaki mevcut bilgiler yer alıyor, dahası fazlalıkları var. Sınavın yapıldığı kat sorumlusu hanım Prof. dr. Üylkü Eser Ünaldı “Nüfus Cüzdanı yoksa” sınava giremezsiniz diyerek salondan çıkardılar. Allah’tan meslektaşımızın evi yakındı ve 15 dakika içinde polisiye dizilerini aratmayacak koşuşturma ile nüfus cüzdanını yetiştirdi.
Öncelikle Anadolu Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne ve ÖSYM Başkanı Ömer Demir’e duyurulur.
Sınav giriş kurallarındaki kimlikleri sayarken sadece Nüfus Cüzdanı ile Pasaportu yazan akıllılara biraz akıl verin. Hangi çağda yaşıyorsunuz?
Polis, sınava girerse polis kimlik kartı, Savcı-Hâkim Sınava girerse Savcı-Hakim kimlik kartı geçmiyor mu’ diyeceksiniz.
Ya da Bakanlıkça verilen öğretmen kimlik kartları geçersiz mi olacak? Birde inisiyatif kullanmasını bilmeyenleri bina, kat ve salon sorumlusunu yapmayın.
Ne zamandan beri kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlara bakanlıkça verilen kimlikler, kimlik kartı olarak kabul edilmiyor? Sınava giriş belgesi var, öğrenci kimlik kartı var, bakanlıkça verilen görev kimlik kartı var, resimler, bilgiler aynı. İlle de Nüfus cüzdanı. Gözünüze sokun o cüzdanını.
Böyle saçmalıklarla, kaç gencimizin geleceğiyle oynadınız?
Trabzon Radyosundan Zirveye
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca tanıdık isim. Mesleğe Trabzon radyosunda başladı. Anadolu Ajansı Genel müdürlüğü görevinde, yönetimde birlikteydik. İsabetli bir atama. Milletvekili olarak siyasi ayağını, Anadolu Ajansı Genel Müdürü olarak, bizim mesleğin amiral gemisinin tepesinde, yıllardan beri aktif gazeteci ve yöneticilik, şimdide BYG Genel müdürlük görevi. Bu mesleğin her kademesinde görev yapan, tabandan tavana başarılı bir yolculuk yapan güzel bir insan.
Genel müdür Akarca, bir olayın gelişmenin kavranmasında ve uygulanmasında dirayet gerektiren noktayı, işin en hassas ayrıntısında kavrayan yönetim ustalığıyla dikkat çekebilen bir yetenektir.
Olayların yorumlanmasında makul olmanın disiplinini kullanır. Ve o makul noktanın önemine işaret eden tasnif ve tarif mahareti ekler…Gazetecilikteki üstün akıl kullanma yeteneği, bu iki meziyeti mezceden isabetten kaynaklanır.
Kişiliğinin olgunlaşmasında 40. Yıllık dürüst ve hakşinas bir mesleğinin gururlu tablosunu getiriyordu. Az bulunur değerdir. Başarıları ve icraatları takdire şayandır. Basın kuruluşları ve gazeteciler için büyük bir şanstır.
Basın Kartlarının artık bundan sonra, en az Nüfus Cüzdanları gibi kimlik kartı olarak kullanılması konusunda emek sarf etmeli, başbakanlık genelgesine koydurup, tüm kurum ve kuruluşlara göndermelidir.
Çok Okunanlar

Trabzonspor hemen devreye girdi. Werder Bremen, tecrübeli golcüyü 3 milyon Euro’ya bırakmaya hazır

Trabzonspor’da Anthony Nwakaeme’nin açıklamaları maçın önüne geçti

Trabzonspor’un İlk Transfer Hedefi Belli Oldu! Liste Başı O İsim

Karadeniz'de fındık fiyatlarında ani değişim! Güncel fiyat listesi açıklandı

Tapu ve Kadastro’da Trabzon Rüzgarı: Üç Büyük İle Trabzonlu Müdür Atandı!

Trabzonspor forvet değişikliğine gitti! O isim Süper Lig'den