Coronavirüs sürecinde devlet her kesime sıcak elini uzattı.
Özellikle Anadolu Basını’nın bu süreçte SGK primleri, muhtasarları ötelenirken, Kısa Çalışma Programı ile de desteklerken, Basın İlan Kurumu (BİK) da elinden geldiğince yayınlarımızla ilgili olarak çok büyük fedakârlıklar yaptı.
Şuradan devam etmek isterim.
 
Trabzon’da Basın İlan Kurumu, kurulmadan önce yerel gazetelerin yaşadığı zorlukları, çektiği sıkıntıları gün gün bizzat bilen birisiyim.
Kamu Kuruluşlarının yayınlamış olduğu tam sayfa resmi ilanların bedellerini alamadığımızda yaşadığımız sıkıntılar bugün gibi gözümün önünde duruyor.
Yine yayınladığımız ilanların bedellerini alabilmek için iktidar partisi milletvekillerinin telefonlarını sürekli çaldırır hatta TBMM’de ziyaret eder, oradan da Trabzon’da Bölge Müdürlerini aratarak ilan ücretlerini tahsil etmeye çalışırdık.
 
Ne kadar edebiliyorsak
Türkiye’de birçok kurumun olduğu gibi devletin en eski kurumlarından birisi Basın İlan Kurumu da 81 ilin nerede ise tamamına yayıldı.
Gazetelerin üzerindeki yükleri aldığı gibi kurum yöneticilerinin bir kulağı da her zaman Anadolu Basınında oldu.
 
Arada kuşkusuz Gazeteciler Cemiyetlerinin, Federasyonların, Konfederasyonların da yerel basının haklarını savunmak için sürekli olarak BİK yöneticileriyle görüş alış verişi içerisinde oldular.
Basın İlan Kurumu Müdürlükleri hem teknolojik olarak kedilerini yeniledikleri gibi atadıkları eğitimli, donanımlı müdürleriyle birlikte de baskılayan değil, yol gösteren, tıkayan değil çözüm üreten çalışma arkadaşlarıyla yerel basının nefesi oldular.
 
Coronavirüs sürecinde de Türkiye’nin dört yanında olduğu gibi Trabzon’da da bunu hissettiğimizi buradan aktarmak isterim.
 
İl Müdürü Ali Nuhoğlu önce basın kuruluşlarını ziyaret etti sonra da covit-19’la ilgili olarak alınan her kararı anında bilgilendirdi ve sokağa çıkma yasaklarının olduğun dönemde de müthiş esneklikler tanıdı.
 
Basın Enformasyon İl Müdürü Saadettin Kaşıkçı’yı da unutmuyorum. O da teması hiç kesmedi.
Basın İlan Kurumu’nun Anadolu Basınının yaşamını devam ettirmesi için aldığı cesur kararlar var. Bu kararların alınmasında Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ve Genel Müdür Rıdvan Duran’ın çok büyük katkıları var.
Bizler de Anadolu Basını olarak Basın İlan Kurumu’nun hassasiyetlerine uyuyor ve hep destek veriyoruz.
 
Yazılı basının sıkıntılarını buradan bir kez daha aktarmayacağım.
Coronavirüs süreci bu anlamda sıkıntılarımızı daha da ağırlaştırdığını söylemekle geçeceğim.
 
İşte burada Trabzon basını olarak da taleplerimizi yerel basın yöneticisi arkadaşlarımızda gün gün dile getirdiler.
Ben de hatırlamak istiyorum.
 
Özellikle yerel basın üzerindeki kadro yükünün bir kez daha gözden geçirilip makul bir seviyeye çekilmesi, coronavirüsün yüklediği yükün bir kısmını alacaktır.
 
Yeri gelmişken resmi ilanların sütün santim fiyatlarıyla alakalı olarak bir düzenleme daha yapılması hem istihdam noktasındaki ağırlığı hafifletecek hem de yerel basına güç katacaktır.
 
Yazımı tamamlarken yaklaşık olarak üç aydır coronavirüs önlemleri, sürecindeki yasaklar ve bugün yeni normalleşme ile ilgili olarak alınan kararların uygulayıcısı Sayın Cumhurbaşktanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve elbetteki Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya bir kez daha teşekkür ediyorum, Türkiye’nin ve dünyanın böyle bir musibetle bir daha sınanmaması için de Allaha dua ediyorum.
 
ANA KRALİÇEM
 
Bütün anneler güzeldir ama benim annem Dünyanın en güzel annesiydi. Bugün güzel annemin 13. ölüm yıldönümü. Unutamadık seni, acın hiç dinmedi, seni çok özlüyoruz. Yerin nur, mekânın cennet olsun ana kraliçem.