Son dönemde kredi kartlarında yapılan düzenlemeler ve faiz değişiklikleri vatandaşlar arasında merak konusu oldu. Kredi kartı nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranlarında artış yaşandı. İşte detaylar:

  1. Geçen hafta nakit avans çekiminde taksit sayısının düşürülmesinin ardından, şimdi de nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarında uygulanan faiz oranları yükseltildi.

  2. Bu yeni düzenleme ile nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarındaki aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

  3. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, vatandaşlar özellikle düşük faizli olan nakit avansa yönelmişlerdi. Bu nedenle, faizler arasındaki farkın azaltılması amaçlanmış olabilir.

    Gram altın yıl sonu kaç lira olacak? İlk kez açıklandı Gram altın yıl sonu kaç lira olacak? İlk kez açıklandı
  4. Bankaların bu adımı atmasıyla, nakit avans ve kredi kartı faizleri ile ihtiyaç kredisi faizleri arasındaki rekabetin önüne geçilmiş oldu.

  5. Bu durum, vatandaşların dövize yönelmesine ve dolayısıyla Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin etkilenmesine yol açıyordu.

  6. Öte yandan, kredi kartlarında aylık akdi ve gecikme faizlerinde bir artış yaşanmadı. Ancak, bu durum vatandaşların ihtiyaçlarını karşılarken kredi kartı borçlarının artmasına neden olabiliyor.

  7. Muhammet Bayram, kredi kartı faizlerinde bir artış beklemese de, politika faizindeki değişikliklerin kredi kartı faizlerini etkileyebileceğini belirtiyor.

  8. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın gelecek dönemde alacağı faiz kararları ve ekonomik önlemler, kredi kartı faizlerindeki seyri belirleyecek önemli etkenler arasında yer alıyor.

  9. Bayram, bankaların borçlanma maliyetlerini azaltmak için gereken adımları atacaklarını ve bu durumun kredi kartı faizlerini etkileyebileceğini öngörüyor.

Muhabir: AYTEKİN AKAY