Bugüne kadar 6.5 milyon TL harcanan ve 400 milyon TL’lik bir  ödemenin bulunduğunu açıklayan  Abdülhamit Han kuran Kursu ve Cami inşaatı ile külliyesi dernek başkanı Cevat Birinci önemli mesajlar verdi. Dörtyol Belediye Başkanlığı ve Akçaabat Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Birinci şu bilgileri verdi ve açıklamaları yaptı:
 
10 BİN METREKARELİK ALAN
 

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Söğütlü mahallesinde yapımı devam eden Abdülhamit Han Kuran Kursu ve Cami inşaatı projesi,  4300 m2 arsa üzerine 2300 m2 temele kurulmuş,  3 katı 2300 m2, 4 katı 760 m2 olmak üzere toplam 7 kat ve 680 m2 müstakil bir cami ile birlikte 10. 620 m2 kapalı alandan oluşmakta.
 
216 YATILI ÖĞRENCİ KALACAK
 
Projenin yapım amacı 216 yatılı öğrenciye örgün eğitimleri ile birlikte Kuranı Kerimi  hıfzettirmektir. Ayrıca Arapça dil eğitimi, Tefsir, Hadis, Siyer  gibi eğitimlerin yanı sıra el sanatları eğitimide verilecektir. Bu eğitim  5. Sınıftan başlayarak 8. Sınıf sonuna kadar 10-14 yaş arası öğrencilere yönelik olacaktır.

 
6.5 MİLYON TL’LİK BİR HARCAMA YAPILDI
 
Projemizin  yapımına 3 yıl önce başlanmış olup şu ana kadar 500 bin TL hafriyat maliyeti, 700 bin TL istinat duvar maliyeti,  700 bin TL işçilik maliyeti ile birlikte  650 ton demir, 6500 m3 beton kullanılmış ve6,5 milyon TL harcanarak kaba inşaatın % 90’lik kısmı tamamlanmıştır.
 
20 MİLYON TL’YE TAMAMLANACAK
 
Yapılan harcamanın 6 milyon 100 bin lirası ödenmiş ve 400 bin TL borç kalmıştır. Kaba inşaatın %100 ‘ünün tamamlanabilmesi için 50 ton demir, 300 m3 beton, işçilik sigorta yapı denetim gibi giderler için 300 bin TL, elektrik tesisatı, su tesisatı havalandırma ısıtma ve soğutma sistemleri için  2 milyon TL olmak üzere 2 610 000(iki milyon altı yüz onbin) TL’lik bir kaynağa ihtiyacımız vardır. Projenin tamamen bitirilebilmesi için 20. 000 000 (yirmi milyon) TL’ye ihtiyaç vardır.

 
HEM KURAN HEM EĞİTİM HEM SPOR
 
Spor salonu, konferans salonu, internet salonu, Türk hamamı, sauna, kütüphane 3 adet el sanatları atölyesi, etkinlik alanı, toplantı salonu, yemekhane, mutfak ve kiler, 15 adet derslik, 36 adet yatakhane ve müstakil cami ile hizmet verecektir.
 
ALEM-İ İSLAMI MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNE YÜKSELTMEK
 

Alem-i islamın muasır medeniyet seviyesine yükselmesi için hiç durmadan çalışan, Dünya ve ahiret saadetine ulaşmak için ilmin, fennin ve dinin gereklerini yerine getirmek için gayret eden, Allah'ın emir ve yasaklarını bilip hayatını buna göre tanzim eden, Kuran-ı, islâmı en doğru şekilde  öğrenip birilerinin din diye islam dışı şeylerle toplumu kaldırmasını engelleyen, İslamı anlamak, anlatmak, yaşamak ve yaşatmak için mücadele eden, Malının, sağlığının ve insanlığın kendisine emanet edildiğini bilip ona göre davranan, İnsan haklarının, kadın haklarının, çocuk haklarının dininin emri olduğu bilinci ile yasayan, her kesimin canını, malını hiç şüphe duymadan emanet edebileceği, Âdil, merhametli, anlayışlı, güvenilir, ve mütevazı, Hz.Muhammed'in hayatını düstur edinmiş camide kanaat önderi, toplumda idare önderi örnek şahsiyetler yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Editör: TE Bilisim