Erdoğan’a Suudi Arabistan’daki 14 bin Türkistanlılın ‘Siz Türk hayranısınız’ diye aşağılanmaya başlandığını aktaran Özbekler, ‘Biz Türkiye sevdalısıyız, bizi vatandaş yap ülkemize gelsinler’ çağrısında bulundular.

İŞTE DERNEĞİN ÖYKÜSÜ

Köklü ve eski bir kuruluşa sahip derneğimiz ilk olarak 1928 de İstanbul’da kurulan “Türkistan Türk Gençler Birliği”  çeşitli adlarla aralıklarla devam eden derneğimiz 1954 ten beri “Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım  Derneği” adıyla devam etmektedir.

 Günümüzde İstanbul ve Adana’da (Türkiye) ve New Jersey’de (Amerika) olmak üzere dünyada üç adet Türkistanlılar Derneği bulunmaktadır.  Derneğimiz Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu kurucu derneklerindendir.

KAMU YARARINA DERNEK

Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kamu Yararına olan derneklerden” dir. Ana amaçlarından birisi ve en önemlisi, çeşitli yollarla  Türkistan coğrafyasından türkiye’ye gelen insanlarımızla yakın ilişkide bulunmak, problemlerine çözüm bulmak, sahip olduğumuz örf, adet, geleneklerimizi ve kültürümüzü devam ettirmek, Üyelerimiz arasında birlik ve beraberliğimizi sağlamak, önemli ve özel günlerde (Nevruz,Mevlit,Bayramlar, Piknik) toplumumuzu biraraya getirmek, dayanışmayı sağlamak ve türkiyede çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan etkinliklerde dernek olarak etkin yer almaktır.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Çeşitli konferans ve sempozyumlar düzenlemek, kitap dergi yayınlamaktır. Öğrencilerimize burs teminine çalışmak, Folklor ve kültürel geceler tertip etmek ve bu amaca yönelik yapılan çalışmaları desteklemek. Türkiyede yaşayan Türkistanlılar arasında Sosyal ve Kültürel dayanışmayı gerçekleştirecek çalışmalar yapmak, üyeler arasında yardımlaşma ortamını sağlamak ve sürdürmek, çeşitli etkinliklerle birlik ve beraberliği sağlamak, anayurdumuz Özbekistan ile de hertürlü bağları devam ettirmek ve kuvvetlendirmektir. Ayrıca 1990 yıllarında bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetlerini sosyal, kültürel,tarihi ve coğrafi değerleriyle Türkiyede, Türkiye’ninde Türkistan Cumhuriyetlerinde daha iyi tanınması, daha iyi anlaşılması ve benimsenmesi için sosyo kültürel çalışmalar yapmak derneğimizin amaçları arasındadır. Resmi kurumlarla da işbirliği yaparak projeler üretmek te bizim yaptıklarımız arasındadır.’

İBRAHİM KANLI

Editör: TE Bilisim