Pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla kurutulduktan sonra tepsiye dizilip üzerine yoğurt veya sıcak su ile ıslatılarak tereyağlı sosuyla servis edilen Gümüşhane Sironu, çok kısa sürede hazırlanması ve hafif olması nedeniyle ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda sıklıkla tükettiği bir yiyecek.

Asırlardır Gümüşhane ve civarındaki kentlerde "Siron" ve "Ziron" adıyla bilinen ve geçtiğimiz yıllarda tescillenerek coğrafi işaret alan Gümüşhane Sironu'nun üretimi Ramazan ayıyla birlikte rekor seviyeye ulaştı. Evlerde genellikler kadınların bir araya gelerek imece usulüyle yaptığı siron bu yıl korona virüs salgını nedeniyle evlerde üretilemezken vatandaşlar ihtiyaçlarını kentte bu işi endüstriyel olarak yapan işletmelerden gideriyor.

Son yıllarda bazı yarışma programlarında soru olarak sorulan Gümüşhane Sironunu 2012 yılında aile şirketi olarak üretmeye başladıklarını kaydeden Ali Doğan, "Geçmişten günümüze kadar gelen Gümüşhane'nin yöresel lezzeti olan coğrafi işaret tescilini almış alan Gümüşhane Sironunu üretiyoruz. Bu ürünü öncelikle Gümüşhane, Bayburt, Trabzon piyasasına açtıktan sonra Erzincan ve Erzurum piyasasına da sunduk. Hedefimiz Türkiye'deki her il ardından da ihracat yapmak" dedi.

Editör: TE Bilisim