Sinema görüntü yönetmeni, aynı zamanda Taka Gazetesi’nin de köşe yazarlarından Aytekin Çakmakçı’nın sinema anılarından oluşan kitabı  ‘Güneşe Lamba Yakan Adam’ Salı günü imza töreniyle okuyucularıyla buluşuyor.

Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran duayen görüntü yönetmeni Trabzonlu hemşehrimiz Aytekin Çakmakçı Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Türk sinemasında ilk defa profesyonel bir görüntü yönetmeni kendi mesleği hakkında kitap yazdı. ‘Güneşe Lamba Yakan Adam’ ismini verdiği kitabı için Aytekin Çakmakçı Trabzon’da imza töreni düzenleyecek. Çakmakçı 18 Şubat 2020 Salı günü saat 14.00 ile 18.00 arasında Trabzon’un Ortahisar ilçesinde hizmet veren Ra Kitapevi’nde okuyucularına kitabını imzalayacak. Yoğun bir katılımın beklendiği imza töreninde Trabzonlu usta yönetmen Aytekin Çakmakçı hayranlarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor. Satışa geçtiğimiz günlerde çıkan ve büyük ilgi gören  ‘Güneşe Lamba Yakan Adam’ Trabzonlu okurlarında büyük ilgisini çekecek.

55 Yıllık Birikim

Sinema onur ödülü dahil birçok ödül alan ve Yeşilçam’a damgasını vuran yaşayan efsane Aytekin Çakmakçı kitabıyla ilgili yaptığı açıklamada, “55 yıldır bu sektörün her alanında yer aldım. Yaşadığım anılarım adeta film gibi. İlgi çekeceği ve unutulmaması için bir kitap haline getirdim. Bu Türkiye’de bir ilk. Özellikle sinema öğrencilerinin kitabımı almasında yarar görüyorum. Çünkü bu kitabın içinde bugüne kadar çalıştığım ilk filmden yaptığım bütün yönetmenlik anılarım var. Yönetmenlerin değişen ruh halleri var. Yönetmenlerin karşılaştığı zorlukların aşıp aşamamaları, izlenim ve görüşlerim var. 
Sinema hakkında akademik kitapların dışında gelişen müdahaleleri başardıklarım ve başaramadıklarım hepsi bu kitabın içerisinde yer alıyor. Herkesi imza törenime bekliyorum” ifadelerini kullandı. 

Takdir Edilecek Hikayesi

Aytekin Çakmakçı, 10 Ağustos 1949 tarihinde Trabzon'da doğdu. On altı yaşındayken, görüntü yönetmeni Kriton İlyadis'e asistanlık yaparak sinemaya başladı. Sonrasında set ve afiş fotoğrafçılığı, reklam kameramanlığı, sinemada ve televizyon dizilerinde görüntü yönetmenliği gibi alanlarda çalıştı. 1984'te Ümit Efekan'ın yönettiği Acı filmi ile görüntü yönetmenliğine adım attı. Gizli Yara (1985), Yılanların Öcü (1985), Muhsin Bey (1986), Arabesk (1988), Işıklar Sönmesin (1996) Mum Kokulu Kadınlar (1996) filmlerinin görüntülerine imza attı. 

Sektörü Hiç Bırakmadı

Şerif Gören'in yönettiği Yılanların Öcü filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden, Işıklar Sönmesin ve Mum Kokulu Kadınlar filmleri ile de Adana Altın Koza Film Festivali'nden En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini aldı. Son olarak Nene Hatun (2010) ve Beni de Götür (2012) filmlerini görüntüleyen Aytekin Çakmakçı, Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde görüntü ve stüdyo teknikleri konusunda üç yıl eğitim verdi. Ayrıca çeşitli workshop ve seminerler düzenledi. 2013 yılında düzenlenen İstanbul Film Festivali tarafından Onur Ödülü’ne layık görülen sanatçı, çalışmalarına devam etmektedir.
Atakan TOK
Editör: TE Bilisim