Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mekke Sorumlusu Ahmet Daştanbek, sosyal medyaya yansıyan para sayma görüntüleriyle gündeme oturdu. Görüntülerde Daştanbek’in, rüşvet aldığı iddia edilen yüklü miktarda doları saydığı görülüyor. Kamuoyunda büyük tepki toplayan olay sonrası hem Diyanet İşleri Başkanlığı hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Görüntülerde “Kayıt mı ediyorsun?” sözleri dikkat çekti
Sosyal medyada hızla yayılan videoda Ahmet Daştanbek’in önünde dolar desteleri bulunuyor. Paraları sayarken bir anda şüphelenerek “Kayıt mı ediyorsun?” dediği duyuluyor. Görüntülerin ardından kamuoyunda rüşvet iddiaları gündeme geldi.
Daştanbek: “Paralar sadaka ve Ramazan kolisi için”
Ahmet Daştanbek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüntülerdeki paranın rüşvet olmadığını savundu. İddiaya göre 270 bin dolar yerine 10 bin dolar olduğunu belirten Daştanbek, şu ifadeleri kullandı:
“2023 yılında hayırsever bir kişi tarafından Mekke’deki ihtiyaç sahiplerine Ramazan kolisi ve sadaka dağıtılması amacıyla U. Turizm aracılığıyla gönderilmiştir. Parayı aldıktan sonra dönemin muhasebe sorumlusu odaya gelmiş, tutanak tutulmuş ve Ankara’ya gönderilmiştir.”
Daştanbek, paranın Mekke’de bir firmaya iletildiğini, bununla yardım kolisi dağıtıldığını ve bir kısmının sadaka olarak verildiğini ileri sürdü.
Diyanet ve Savcılık’tan soruşturma
Kamuoyunda infial yaratan görüntüler sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaparak konuyla ilgili müfettiş görevlendirildiğini duyurdu:
“Bazı sosyal medya platformlarında bir görevlimize ait olduğu iddia edilen video görüntüsü ile ilgili olarak Başkanlığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Görevlendirilen müfettişler tarafından konu titizlikle incelenmektedir.”
Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da resen soruşturma başlattı. Açıklamada, “Ahmet Daştanbek hakkında rüşvet aldığı şüphesini ortaya koyan para sayma görüntülerine dair çıkan haberler nedeniyle soruşturma başlatılmıştır” denildi.
Gelişmeler kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, soruşturmanın nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Sizce bu görüntüler sadaka mı, yoksa rüşvet mi?