Mevduat faizlerinde yaşanan değişimler, bankada parası bulunan herkesi yakından ilgilendiriyor. Son olarak Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışa rağmen, bankaların mevduat faizlerini düşürmesi piyasada önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları'nın açıklanmasıyla birlikte, 1 aylık vadeli mevduat faizlerinin yüzde 44,91'den yüzde 43.89'a gerilediği görüldü. Aynı şekilde, 3 aya kadar olan vadelere uygulanan faiz oranı ise yüzde 49.61'den yüzde 50.99'a yükseldi.

Dolar için flaş iddia: Kaç liraya düşeceğini açıkladılar Dolar için flaş iddia: Kaç liraya düşeceğini açıkladılar

Konuyla ilgili olarak Milliyet'e konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, mevduat faizlerindeki düşüşün nedenlerini ve gelecek beklentilerini değerlendirdi. Kurtuluş'un yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Merkez Bankası'nın son faiz artışıyla politika faizini yüzde 45'e çıkardığını açıkladı. Ancak yeni yılda faiz artırımı döngüsüne ekstrem durumlar olmadıkça gidilmeyeceğini öngörüyoruz. Şu anda politika faizi yüzde 45 seviyesinde, mevduat faizleri ise genellikle yüzde 45-47 bandında seyrediyor.

Bu düşüşte önemli iki etken bulunmakta. Birincisi, bankaların yıllık bazda koydukları mevduat ve kredi hedefleri. Bu hedeflere ulaşmak için yıl sonunda faiz oranlarını yükseltiyorlardı. Ancak yeni bir döneme girilmesiyle birlikte piyasalar reel oranlara geri döndü ve faizler düşüşe geçti.

İkinci önemli etken ise Kredi Kartı Mevduatları'nın (KKM) cazibesini kaybetmesi. KKM'lerin vadesi dolmadığı ve yenilenmediği için mevduat faizlerinde gerileme yaşandı. Bu durum, faizlerin düşüş eğilimine gireceği ikinci çeyrekten itibaren konuşulmaya başlanacağını gösteriyor.

Şu anda bankalarda ağırlıklı olarak yüzde 45-47 arası oranlar söz konusu. Bazı bankalar ise yüzde 40'ların altına düşebiliyor. Ancak düşük faizlerin geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz.

2024'ün ilk 6 ayında mevduat faizlerinin yüzde 45-47 arası seyredeceğini, sonrasında ise faiz indirimlerine gidileceğini tahmin ediyoruz."

Kurtuluş'un açıklamalarına göre, mevduat faizlerindeki değişimler doğrultusunda, 1 milyon TL parası olan bir kişinin aylık ve üç aylık faiz kazançları arasındaki farkın neredeyse kapanma noktasına geldiği belirtiliyor. Bu kapsamda, 3 aylık mevduata yatırım yapmanın ekstra faiz getirisi sağladığı vurgulanıyor.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak