Trabzon'un sanat ve meslek geleneğinin nadir temsilcilerinden biri olan 85 yaşındaki Mahmut Efeoğlu, bakırcılık mesleğine 75 yıl önce adım atmış bir usta olarak biliniyor. 65 yıldır ise minare âlemleri yaparak Türkiye'nin birçok şehrindeki camileri süslemeye devam ediyor.

Efeoğlu, 2020 yılında Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri ödül töreninde, eserleri ve ustalığından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül almıştır.

Yaşı itibariyle Türkiye'nin en yaşlı minare âlem ustalarından biri olan Mahmut Efeoğlu, hala sanatını icra etmekten keyif aldığını belirtiyor. "Bakırcılık babamın mesleği, 10 yaşından beri yani 75 yıldır bakır işleriyle uğraşıyorum." diyen Efeoğlu, başlangıçta mutfak eşyaları ve bakır düğün çeyizleri yaparak meslek hayatına başlamıştır.

Ankara Başkent Trabzon Günleri’nde hafta sonunda büyük yoğunluk yaşanıyor Ankara Başkent Trabzon Günleri’nde hafta sonunda büyük yoğunluk yaşanıyor

Minare âlemi yapımına ise 20 yaşında başlamıştır. Bir gün yanına gelen bir usta, ondan minare âlemi yapmasını istemiş ve bu sayede Mahmut Efeoğlu, bu alanda yeteneklerini keşfetmiştir. Usta ile başladığı minare âlem üretimi, sonraki yıllarda gelişerek Türkiye çapında birçok şehre eserler kazandırmıştır.

Mahmut Efeoğlu, bu özel yeteneği ve mesleği sayesinde Ankara'ya çağrılarak Cumhurbaşkanı tarafından ödüllendirilmiştir. Sanatını ve yaptığı eserleriyle gurur duyan Efeoğlu, uzun meslek hayatını başarı ve memnuniyetle tamamlamıştır.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT