Ancak son görüntüler, bu tarihi kalıntıların ne yazık ki ihmal edildiğini ortaya koydu. Alandaki kalıntılar, tamamen otla kaplanmış durumda, bu durum bölge sakinlerini ve tarihseverleri üzdü.


Trabzon'un Ortahisar ilçesi Tabakhane Vadisi'nde de benzer bir durum yaşanmıştı. Büyükşehir Belediyesi'nin pazaryeri ve otopark projeleri kapsamında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan Roma ve Bizans Dönemi'ne ait yapılar, başlangıçta koruma altına alınmıştı.

Ancak daha sonra gereken ilgi ve önem gösterilmediği görüldü. Arkeojeoradar ve sismik çalışmalarla tespit edilen kalıntılar, otopark inşaatı öncesi müze tarafından yapılan sondaj kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmıştı. Ancak sonrasında, kalıntılar üzerinde gerekli bakım ve koruma sağlanmadığı için otla kaplanmış ve zarar görmüştü.


Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, konuyla ilgili olarak, alandaki büyüyen otların temizlenerek restorasyon çalışmalarının bir an önce başlamasını ve bölgenin Trabzon'a kazandırılmasını beklediklerini belirtti.

Trabzon’da Büyük Festivalin Startı Verildi; Festivalde Sürpriz İsime Büyük İlgi! Trabzon’da Büyük Festivalin Startı Verildi; Festivalde Sürpriz İsime Büyük İlgi!

Erüz, özellikle Pazarkapı ve Tabakhane Vadisi'nin bulunduğu bölgenin, Trabzon'un antik dönem tarihine ışık tutan önemli bir alan olduğunu vurgulayarak, buranın açık hava arkeoparkı haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak şu ana kadar yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını ve bölgenin tarihi dokusunun korunamadığını dile getirdi.


Bu durum, tarihi mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Trabzon'daki tarihseverler ve yerel yönetim yetkilileri, acil önlemler alınarak bu önemli tarihi alanların korunması ve restore edilmesi gerektiğini vurguluyor.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT