Geçtiğimiz hafta sonu Turan Güneş Bulvarı yokuşundaki; Oran kavşağında meydana gelen Trafik kazasında 22 yaşında bir gencimiz ağır yaralandı. Oran’daki en yakın özel hastanesine kaldırıldı.

Gece olduğu  için hastane ’de  ilgili branşlarda doktor olmadığı için Atatürk Hastanesi’ne götürülürken yolda hayatını kaybetti. Söz konusu hastanede ameliyat yapabilecek kadro olmuş olsaydı bu gencimiz belki de yaşıyor olurdu.

Bilkent Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi olan Mert, hayatının baharında hayata veda ederek bütün Ankaralıyı ağlattı. Ailesini öksüz bıraktı.. Mekânı cennet olsun..
Çok yakın bir dostum anlattı. Kalp krizi geçiren bir kişi gece TBMM’nin arkasındaki önemli bir özel hastaneye götürüldü. Söz konusu hastanede kardiyolog veya uzman doktor olmadığı veya anjiyo yapacak ekip bulunmadığı için müdahale edilemedi ve hayatını kaybetti. Örnekleri çoğaltabiliriz..
*
Soru şu:
Ankara’da Üniversite ve Devlet hastanelerin yanında, ciddi anlamda ‘Özel Hastaneler’ bulunduğu bir şehir. Bu hastanelerde en iyi doktor kadrosu görev yapıyor. Her hastane kendi alanında bir numara..
Bu hastanelerin hiç birinde gece ve hafta sonlarında; alanında uzman hiçbir hekim ve gerektiğinde ameliyat yapacak ekip bulunmuyor. Hepsinde durum bu. Bu durum çok kötü..
7/24 saat; tüm branşlarında hekim bulunduran, tam donanımlı ameliyat yapılan bir özel hastaneler var mı bilmiyorum. Genelde özel hastanelerde gece ve hafta sonlarında; acil müdahale edecek, ameliyat ekibinin bulunmadığı şeklindedir.
Özel hastanelerdeki, özellikle hafta sonları ve gecelerdeki acil servisler ise bir tiyatro niteliğinde…Genelde bir pratisyen hekimin nöbetçi olduğu hastanelerde, uzman hekimin bulunmayışı, acil hastaların hayatını kaybetmesine, hasta sahiplerini  zora  kalmasına neden oluyor..
*
Başka bir komedi de şu: Hafta sonu hastalandınız, herhangi bir hastanenin acil servisine gittiniz. Doktor ilaç yazdı ve alamıyorsunuz veya aldığınızda devlet karşılamıyor.
Neden mi? İlgili uzman hekim yazacakmış. Uzman hekimi kim kaybetmiş te siz buldunuz?  Vatandaş uzman hekimi bulabilseydi, zaten acile gitmezdi..
Sağlık bakanı Fahrettin Koca’nın dikkatlerine sunuyorum. Koskoca özel hastanelerimiz var. Fakat 24 saat görev yapacak kadro yok. Hafta sonları ise uzman doktor  bulunmuyor..
Deprem felaketi ve koronavirüs sebebiyle yakından takip edip takdir ettiğim syaın Bakan Koca’ya sunulur.