Soru önergesinde sorumluluğunu yerine getirmeyen AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘nin vatandaşı mağdur ettiğini söyleyen Örs, "Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘ne devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar, aksaklıklar ve usulsüzlükler denetlenmekte midir?' diye sordu.
 
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Hüseyin Örs, "Yaşanan bu sorunlar yeni değil. Olumsuz hava koşulları bahane edilemez. Vatandaşımız uzun süredir yaz-kış demeden bu tür mağduriyetleri yaşıyor. Daha önce de defaatle dile getirdim. Özelleştirme varsa denetleme de olmak zorunda. Ne yazık ki elektrik işlerini elinde bulunduran şirket sorumluluğunu yerine getirmediği gibi; ilgili kişi ya da kurumlar da denetleme yapmamış ve meydanı AKSA'ya bırakmıştır. Olan yine vatandaşlarımıza oldu. Elektrik direği devrildi; vatandaş karanlıkta kaldı, kış günü soğuğa direndi. Trafolar patladı; elektrik sayacı yandı, vatandaşın evindeki elektronik eşyaları bozuldu, kullanılamaz hale geldi. Değirmendere ve Esentepe Mahallelerimizdeki çok sayıda konut ve işyerinde oluşan maddi kayıpları AKSA karşılamak zorundadır. Vatandaşımızın mağduriyetini gidermeli, gerekli altyapı yenilemelerini bir an önce yapmalıdır. "Şu AKSA; bir de altyapıya baksa" diyorum. TEDAŞ da denetleme görevini eksiksiz yerine getirmeli. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğim" dedi.
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde; "Kar yağışı nedeniyle Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Rize illeri ile ilçelerinde yaşanan ve oldukça uzun süren elektrik kesintileri bölgemizde hayatı felç etmiştir. Uzun süreli elektrik kesintileri ve buna bağlı doğalgazın olmaması nedeniyle Trabzon’da birçok mahallemizde vatandaşlar ısınma problemi ile karşı karşıya kalmışlardır. Kar nedeniyle Trabzon’un merkezinde bazı mahallelere 18-20 saat elektrik verilememiş, birçok ilçe ve köyde bu kesinti günlerce sürmüştür. Ortahisar ilçesi Değirmendere mahallesinde bulunan büyük elektrik trafosunda patlama meydana gelmiş, bu patlama nedeniyle Değirmendere ve Esentepe mahallelerinde bulunan ev ve işyerlerinde  elektronik eşyalar yanmış ve elektrik sayaçları kullanılamaz hale gelmiştir. Ayrıca hasta ve bebekli ailelerin başka mahallerdeki yakınlarının evlerine gitmek zorunda kaldığı da ifade edilmektedir. Bölgemizdeki elektrik kesintileri sadece kış aylarında yaşanan bir sorun değildir. Özellikle Trabzon’da yaz-kış; yılın her ayında yaşanan bu kesintilerde vatandaş karşısında muhatap bulamamaktan yakınmaktadır. Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘ye devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar bölgemizdeki vatandaşlarımız tarafından sık sık şikâyetlere konu olmakta ve bizlere de iletilmektedir. Kesintilerin; eski elektrik hatlarının yenilenmemesi ve trafoların yetersizliğinden kaynaklandığı ve bu noktada AKSA’nın sorumluluklarını yerine getirmediği iddiaları yüksek sesle dillendirilmektedir. Bunun yanında AKSA’nın taahhütlerini yerine getirmediği de söylenmektedir." diyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması için 6 soru sordu.
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün  Bakana sordu sorular şunlardır:
 
1-AKSA’nın, alt-yapı, yatırım ve dağıtımdan kaynaklı sorunları göz önündeyken bu sorunun önüne geçmek adına herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Bir tedbir alınacak mıdır? Konuyla ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?
 
2-Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.’ne devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar, aksaklıklar ve usulsüzlükler denetlenmekte midir? Denetleniyor ise kim ya da hangi kurum tarafından denetleme yapılmaktadır?
 
3-Akçaabat ilçesinde bulunan TEDAŞ Çoruh Bölge Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi nedir?
 
4-AKSA’nın, vatandaşların arıza ya da diğer taleplerine karşılık “siz yapın biz ödeme yaparız.” dediği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Böyle bir usül var mıdır? Doğru ise bu şirket bu yetkiyi nereden almaktadır?
 
5-Bazı elektrik kesintilerine, elektrik direklerinin devrilmesinin sebep olduğu da söylenmektedir. Olumsuz hava şartları vb. etkenlerle bölgede hiçbir ağaç, ev ya da herhangi bir şeye zarar gelmemişken sadece elektrik direğinin devrilmesi bu direğin yanlış ve yetersiz uygulamalar ile dikildiğini göstermez mi? Bunun sorumlusu kimdir? Elektrik direklerinin yenilenmesi hangi kurumun işidir? Bu işin denetleyicisi kimdir? Bu hata sonrası yapılan ya da yapılması planlanan bir yaptırımınız var mıdır?
 
6-Bölgede özelikle kırsal kesimlerde ve köylerde eski hatların, direklerin ve trafoların olduğu ve elektrik arızalarının büyük ölçüde buralarda gerçekleştiğini göz önüne alarak gerekli alt yapı çalışmaları, hat bakım ve onarım işlemleri, trafo yenilemeleri ve diğer yatırımlar niçin yapılmamaktadır?.
Editör: TE Bilisim