TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Çin heyetine, Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, şehirdeki yatırım olanakları ve avantajlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Büyükelçi Li, kendisine ikram edilen fındıkla ilgili sorular sorarken, Başkan Hacısalihoğlu, “Trabzon Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 8’ini ancak ihracatının yüzde 48’ini gerçekleştiriyor. Modern fındık işleme tesislerimizde ürünlerimiz işleniyor. Trabzon yılda 1 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye’de 16’ncı sırada bulunuyor. Tarih boyunca gelen ticaret merkezi konumunu bugüne de sürdüren Trabzon, tarihte İpekyolunun doğu – batı karşılıklı ticaretinin merkezindeki konumunu da korumaktadır.  Ticaret kapasitesi her yıl yüzde 17 – 20 oranında büyümektedir. Trabzon ayrıca bölgenin eğitim ve sağlık merkezidir” dedi.

“Yatırım adası konusundra işbirliği arzuluyoruz”

Başkan Hacısalihoğlu, şehirde üç tanesi dolu 4 organize sanayi bölgesi bulunduğunu vurgulayarak, “Çin ile arzu ettiğimiz en büyük işbirliklerinden biri Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’dir. Trabzon, hinterlandındaki Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler ve İran’daki siyasi yapılar göz önüne alındığında en güvenli yatırım merkezi konumundadır. Trabzon’da yapılabilecek her türlü yatırım, deniz yolu bağlantısının sağladığı lojistik avantaj nedeniyle dünya ile entegre olabilir. Alman ordusu Afganistan’dan çekilirken yaptığı hesaplamalarla en ekonomik ve kısa yol olarak belirlediği Trabzon’u lojistik üs olarak kullanmıştır. Çin’i ve Çinli işadamlarını Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’ne davet ediyoruz” dedi.

Çinli Turizm Acentelerine Davet

Hacısalihoğlu, zengin tarihi geçmişiyle kültür turizmi konusunda önemli bir altyapıya sahip olan Trabzon’a Çinli turizm acentelerini de davet ederek, “Bölge ile işbirliklerinin, yatırım ve ticaretin geliştirilmesi en büyüt temennimizdir. Trabzon, Çinli firmalar için Karadeniz kıyısında lojistik olarak da güçlü bir merkez olabilir” ifadesini kullandı.
 
Editör: TE Bilisim