Ak Parti Rize Teşkilatına kendine özgü bir dinamizm kazandıran Rize İl başkanı İshak Alım ile Rize için planlarını yapılanları ve yapılacakları ve merak edilenleri konuştuk. 

Taka Gazetesinin Rize Artvin temsilcisi Alihan Telatar’ın sorularını yanıtlayan Ak Parti Rize İl Başkanı İshak Alim bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞKA BİR DUYGU

Ak Parti hükümeti döneminde Rize’ye Cumhuriyet Tarihinin en büyük  en önemli yatırımların ve hizmetlerin yapıldığının altını ziçerek sözlerin ebaşlayan İl Başkanı İshak Alım şunları söyledi. “ Biz de AK Parti dönemi vardır. Burada ne varsa ne yapılıyorsa AK Parti kurumsal kimliği altında yapılır. Kişilerin önünde olan AK Parti kimliğidir. Rize’ye yapılan bu büyük yatırımların benim  il başkanı olduğum döneme denk gelmesi elbette  başka bir şey. İlimizdeki yatırımların birçoğunun bu döneme denk geldiği doğrudur. Ülkemizde yapılan birçok mega projelerin izdüşümü aynı zamanda Rize’de de gerçekleşti. Havaalanı bitti lojistik merkez devam ediyor ve şimdi şehir hastanesi dolgusuna başlandı.

 Osman KaravinCaddesinin  kentsel dönüşüm de devam ediyor ki tüm bunlar basit işler değil. Kentsel dönüşüm birkaç binanın yıkılıp yenilerinin yapılması anlamına gelmemeli. Orada yüzlerce esnafın rızası alınarak, onların zarar etmemesi sağlanarak ve bu anlamda onları ikna ederek devamında da esnafın kentsel dönüşümün tamamlanması ile birlikte oradan kar edeceği yatırımı ortaya koyarak  sürecin hassas bir şekilde  yürütülmesi sağlanıyor.  Projeyi TOKİ ve  Çevre Bakanlığı birlikte yürütürken Rize Belediyesi de çözüm ortağı olarak bu dönüşün içerisinde onlarla birlikte hareket ediyor. Dediniz ya, bu yatırımlar sizin döneminize denk geldi.  Tüm bunlar ve daha fazlası AK Parti döneminde yapıldı.  Kişiler üzerinden değil.
 
Yapmamız gereken de bu. Rize’nin şehir tarihi sürecini düşünelim. Cumhuriyet tarihi boyunca AK Parti olarak nitelendirdiğimizde, Rize’de 20 yılda daha önce yapılmamış devasa yatırımlar gerçekleştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlar kolay kolay yapılacak yatırımlar değil. Güney çevre yolu Salarha Tüneli, Ovit Tüneli… ve daha fazlası.  Küçük yatırımlar AK Parti’den önce devasa, mega yatırım olarak addediliyordu.  Biz onları kaideye almıyoruz bile.  Allah nasip ederse temmuz ayı itibarıyla il başkanlığı sürecimin dört yılını tamamlıyoruz.  AK Parti’de ki görevimin elbette daha öncesi de var. Merkez ilçe başkanlığımız, il gençlik kolları gibi. İşin tabanından beri sürekli teşkilatın içinde ne gerekiyorsa onu yapma gayretinde olduk. Daha iyi hizmet sunmak için. Şükürler olsun ki bizim dönemimiz de bu yatırımların Rize’mize yansımasına denk geldik. Partimizin kurulmasından bugüne kadar bu teşkilatta bulunmuş her bir teşkilat mensubumuzun bu hizmetlerde katkısı vardır. Rize’de 100 bin kişilik bir büyük aileyiz ve her bir ferdin bu hizmette katkısı vardır. Rize’de aldığımız oy oranı ortada.  Partimize teveccüh gösteren her bir hemşerimizin buna katkısı vardır. 


TAKA: Cumhuriyet tarihinin Rize için en büyük yatırımı olacak olan havaalanı  14 Mayıs’ta ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Turizm, alt yapı ve iş kolları açısından hazır mı? Eksiklerimiz var mı?

RİZE’NİN TRUZİM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

İSHAK ALIM: Havaalanı devasa bir yatırım. Devletimiz, hükümetimiz geliyor ve bir yatırım yapıyor. Yan kollarının gelişmesi ilimizde ki müteşebbislerin kendi gayretleri ile ortaya çıkaracakları bir durum. Halihazırda ilimizdeki turizm sektörü havaalanı ile beraber gelişecek olan yatırıma hazır mıdır dersek,  benim kanaatim daha hazır değil.  Daha katetmesi gereken yollar vardır. Havaalanı bu ivmeyi gerçekleştirecek bir yatırımdır. Havaalanı ile birlikte turizmciler bu potansiyeli gördüklerinde yeni duruma kendilerini uygun hale getireceklerdir. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ilimizdeydi.  Kendisiyle birçok yerde geziler yaptık, kendisine ilimizin turizmiyle ilgili bilgiler verdik. Bakanımızda bizim gibi aynı şeyi söyledi. Rize’de turizm potansiyeli çok yüksek. Havaalanı ile bu daha da ortaya çıkacak.  Burada, yetişmiş insan gücü ve turizm sektöründekiler oluşacak yeni duruma kendilerini uygun hale getirecektir.

TAKA: Yaş çay kampanyası için geri sayım başladı. İlk sürgünde, özellikle özel sektörün yaş çayı daha ucuz fiyattan alma ihtimaline karşı tartışmalar da başlayacak. Neler söylemek istersiniz?

ÇAYKUR ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ FAZLASIYLA YAPIYOR
    
İSHAK ALIM: Geçen yıldan bakarsanız çay fiyatı destekleme ile beraber 4 lira. Çaykur burada kendisine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdi. 870 bin ton çay alarak Çaykur kendi tarihinde kendi rekoru kırdı. Özel sektör yaş çayı geçen sene hemşerilerimizden, müstahsilden Devletimizin açıkladığı yaş çay taban fiyatından daha alt fiyatta aldığına tanık olduk.  Çaykur’un çok ciddi bir rakamı almış olduğunu zaten gördük. Geri kalan çayın çoğu esasında ruhsatsız çay bahçeleri ve Çaykur’un aslında almayacağı çaylardan oluşuyor. Çaykur 4 liradan yaş çayı aldı ve müstahsilin özel sektöre mecbur bırakılmaması için de gereğini yaptı. Müstahsil özel sektöre vermesi gereken tepkiyi maalesef Çaykur’a verdi. Bu sene Çaykur geçen seneki rekorunu da kıracak. Özel sektör çayını satarken çay fiyatını belirlerken kuru çay fiyatını aşağı çekiyor. Maliyet bunun üzerine çıkıyor. Maliyeti düşürmek için ne yapacak? Sigortadan kesemez, olmaz vergiden kesemez… Nereden olacak? Dolayısıyla hammaddeden daha düşük fiyata çay almaya başlıyor. Keşke burada özel sektör yaş çay taban fiyatının altında çay alırken aradaki fark özel sektörün cebinde kalsa. Bunların hepsi bizim insanımız bizim komşumuz, arkadaşımız. Bunların cebinde kalsa yine Rize ekonomisi kazanır. Maalesef özel sektör için çay satarken birbirleriyle olan rekabet sonucunda fiyat aşağı çekiliyor ve hammaddeyi ucuza alma durumu ortaya çıkıyor. Özel sektör çayını çoğunlukla ev dışı olan yerlere pazarlıyor. Cafe restoran gibi…  Geçen iki sene pandemi koşullarından dolayı  her yer kapalıydı. Artık özel sektör pandemininbitmesinden  dolayı daha rahat. Bu yüzden, özel sektörden önceki sene olduğu gibi bir çay alım politikası beklemiyorum. Bütün kesimlerin memnun olacağı bir çay sezonunun geçeceğine inanıyorum.

TAKA: Çay kanunu için yapılan çalışmalar ne durumda?

İSHAK ALIM: Milletvekillerimizle beraber son görüşmelerimizi de yaptık. İnşallah bu konu Meclise getirilecek. Biz öyle bir düzenleme yapıyoruz ki;  piyasayı rehabilite edecek. Piyasanın düzenlenmesi neticesinde otomatik olarak her yıl belirlenen yaş çay taban fiyatının altında özel sektörün çay alamayacağı bir piyasanın oluşturulması hedefleniyor.  Onun için ince elenip sık dokunan bir konu bu. Ziraat Odaları gibi diğer temsilcilerde bu işin içinde var. Üniversite var, borsa var… Diğerleri gibi üç maddeyi getirip alın size bir kanun diyemeyiz, onların tuzu kuru. Bazı maddelerin bazı önerilerin olmayacağını bile bile sırf muhalefet yapalım iktidar zorda kalsın düşünceyle eylemlerde bulunuyor. Onların yapacağı bizi ilgilendirmiyor. Onları dikkate almıyoruz. Hemşerilerimizin memnun kalacağı bir kanunu ortaya çıkarmaktan başka  farklı bir düşüncemiz bulunmuyor. Tek gayemiz bu.

TAKA: Rize’de ki oda seçimlerinde özelliklede Ziraat odaları ve Esnaf odalarında çok tartışmalar oluyor. Bunun bir ucu da siyasete uzanıyor. Burada bir saltanat mı var? Ne düşünüyorsunuz? 

DOĞRUSUNU SÖYLEMEK ZORUNDASIN

İSHAK ALIM: Biz Rize’de çok büyük bir aileyiz. Memuriyetten ya da başka sebepten dolayı bize üye olmadığı halde bize oy verenler de ayrı.  Küçük bir parti olsanız taraf olursunuz ama biz asla taraf olacak bir durumda değiliz. Uzun yıllar bu görevlerde bulunuyor bu görevi yapıyor konusunda biz de eleştirecek durumda değiliz. Şundan dolayı: Bu odalarda bir demokrasi var. Seçim var. Kimse orada baskıya bulunmuyor. Seçim olan bir yerde aynı kişi seçilip uzun yıllar da orada kalıyorsa demek ki bir memnuiyet var. Biz bunu esasında yadırgamak durumda da değiliz. Seçime giriyor ve seçiliyor. Şunu diyebiliriz. 10 yıl seçiliyor ama karşılığında hangi faaliyeti gerçekleştiriyor ve yapıyor? Bu eleştirilir. Bu gayet normaldir. Kamuya mal olmuş kişileri ahlak çerçevesinde kalmak şartıyla eleştirmek gayet tabiidir. Bundan da gocunmamak lazım. Orada uzun yıllar kalmasını eleştirmekten ziyade yaptığı faaliyetlerin ne derece yerinde olup olmadığına bakmak lazım. Ben, mesela Ziraat Odalarına kısmen eleştiri getirebiliyorum. Birebir konuşmalarımızda da dile getiriyorum. İlimizde bir ziraat var çay tarımı var. Bununla alakalı Ziraat Odaları gündeme getirmek adına basında,  kamuoyunda aydınlatıcı bilgiler neden paylaşmıyor? Niye bir şey söylemezler? Kendilerini ilgilendirmeyen konularda konuşuyorlar da bu konu hakkında neden rahatlıkla konuşmuyorlar? Ben  bunu eleştiririm. Mesela çay sezonu öncesinde Ziraat Odaları topyekun, algıyı güçlendirmek adına çıkıp, bölgemizde gübreleme dekara haddinden fazla veriliyor ve bu toprağa zarar veriyor, müstahsil içinde zarardır, aslında şu kadar verilmelidir gibi   bir söylemde bulunsalar? Çayın verimi ile alakalı niye bir açıklamada bulunmazlar? Siyasi olsa diyeceğiz ki çekiniyorlar korkuyorlar.  Sizin amacınız bunu yapmak. Bilgilendirmek. Doğrusunu sen söylemek zorundasın. Sen yetkilisin.  Diğer anlamda kurullar, odalar seçim yapmış yine aynı isim kazanmışsa niye kazanmış diyemeyiz. Saygı duymaktan başka bir şey yapamayız.

TAKA: Rize’de Esnaf ve Sanatkarlar odasının yapılacak olan seçimleri için büyük tartışmalar yaşanıyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

DERDİMİZ BİR SALTANAT KURMAK DEĞİL, FARKLI BAKIŞ AÇILARINI YÖNETİME KATABİLMEKTİR

İSHAK ALIM: Ben şunu sevmem. Seçimler olur. Seçim sürecinde kişiler karşılıklı bir çalışma içine girerler. Esasen tatlı hoş bir rekabettir bu. Seçimden sonra bu rekabetin kalmaması gerekir. Birbirlerine sarılıp kucaklaması, tebrik etmesi en tabii olanıdır. Gayemiz bu şehre hizmet etmekse, seçildim seçilemedim diyerek kin ve nefrete dönüşmemeli. Seçilen ve kaybeden kişi bir araya gelebilmesi lazım. Her ikisi de şunu diyor, benim şehrime hemşerilerime daha iyi şeyler verebilmemde mevcut bir donanımım ve tecrübem var. Kaybeden de bu birikimini şehrimiz için, Rize’mizden mahrum bırakmamalı. Kazanan kişi de kaybeden kişiyi asla ötekileştirmemeli. Derdimiz bir saltanat kurmak değil. Farklı bakış açılarını yönetime katabilmek. Herkes aynı düşünecekse yönetim oluşturmanın da bir anlamı yok. 

TAKA: Yoğun bir tempo ve koşturmaca da çalışmalarınız devam ederken İshak Alim olarak kendinize eşinize ve çocuklarınıza vakit ayırıyor musunuz? Boş vakitlerinizde neler yapıyorsunuz?

İSHAK ALIM: Mesela Ramazan ayındayız. Sabah kalkıyorsunuz rutin gezmeler, programlar, görüşmeler derken iftar programları ve davetleri… Biz oraları geçtik artık sahur programı da bu günlüğe dahil oluyor. Ailemden de şöyle bir serzeniş alıyoruz tabii, tamam iftardan vazgeçtik bari sahurda beraber olalım, diye.  Belki geçmiş iki yılın hasreti de var.  Dört yıllık bir il başkanlığım var ama iki yılı zaten pandemi ile geçti. Biz hemşerilerimizle buluşamadık. Şimdi bu yoğunluk bize enerji veriyor. Hemşerilerle buluşmak sarılmak onları dinlemek bizi daha da motive ediyor. Haliyle ailemizden mahrum kalmak üzebiliyor ama samimiyetle söylüyorum ekibimizde aynı duygularla çalışıyoruz. O buluşmalardan keyif alan  yorulmak nedir bilmeyen bir ekibe sahibiz. AK Parti’nin Rize’de pırıl prıl her biri ayrı bir donanıma sahip kişilerin oluşturduğu bir teşkilatımız var. Kendinden ailesinden fedakarlık yaparak bu süreci sürdürüyor. Buradan teşkilatımızın ailelerine de ayrıca sonsuz teşekkürümü bildiriyorum. Onlarda bu davayı sahiplendi.  Anlayış ve destek göstermeleri bize ayrıca bir güç kaynağı oluyor.  En son geçen haziranda kendime zaman ayırdım. O da teşkilatımızla halı saha maç yapalım dedik. Ama aşiltendonu kopardık, yarım kaldı. Bu ara en çok masa tenisi oynuyoruz. Spor anlamında iyi bir tercih olarak görüyorum. Bedeni çalıştırıyor.  Doğayı da çok seviyorum. Zaten harika bir doğada yaşıyoruz. Bu yoğunlukta doğa gezilerine yer kalmıyor tabii.

TAKA: İyidere Lojistik, Havaalanı, Şehir Hastanesi ve kentsel dönüşümler Rize’de istihdam konusunda neleri değiştirecek?

HAVA ALANI RİZE’YE BAMBAŞKA BİR HAVA KATACAK

İSHAK ALİM: Lojistik merkez mi havaalanı mı diye bu işin teknik kısmını bilenlere sorduğumuzda birçoğu lojistik merkez der. Kuşkusuz şehre katacağı ekonomik kazanım açısından dolayı. Havaalanı faaliyetine başlayacak ve girişimciler kendini hazırlayacak. Lojistik merkez ise devasa bir yatırım projesidir. Yan sektörlerle beraber 8-9 bin istihdamdan bahsediliyor. En son takip ettiğimde işsizlik Rize bazında %6.6’lık bir oran olarak  görünüyordu. Etrafımızdaki illere baktığımızda daha iyi durumdayız. Lojistik merkezle beraber bu daha da iyileşecek. İlimizde çeşitli bir istihdam alanı yok. Lojistik merkez bunu değiştirecek bir yapıda. Organize sanayinin birinci etabı doldu ve ikinci etap çalışmaları var. Bu da istihdama katkı sunacak. Lojistik merkezi tek başına düşünmemek lazım. Ovit Tüneli ve lojistik merkez arasında yer alan İyidere-İkizdere yolu, ortasında yer alan OSB, bitiyor mu hayır? Ovit’ten sonra arkada Dallıkavak ve Kırık Tünelleri var. Çalışmalar tamamlanınca Rize lojistik merkezin  hinterlandı genişleyecek ve doğuya güneydoğuya açılacak. Peki bununla bitiyor mu? Hayır? Malum Ermenistan’la ilişkilerde gelişmeler olmuştu. Nahçıvan üzerinden Zengezur hattının açılmasıyla birlikte Azerbaycan’a  oradan Hazar’a ve Orta Asya’ya uzanan bir yol oluşacak. Oradan gelen yatırım, ticaret İyidere lojistik merkeze taşınacak. Her anlattığımda yeniden heyecanlanıyorum. Bambaşka bir şey bu. Yıllardır yapılan köprüler viyadükler ve bağlayıcı unsurlar ticaret aksının Türkiye üzerinden geçmesine vesile olacak. Bunlar, ekonomiye yeni bir değer  katkısının sağlaması için tamamlanan yatırımlardır. Şimdi ise bu yatırımların meyvelerini toplama zamanı. Lojistik merkez bambaşka bir hüviyet.  Havaalanı daha başka bir boyut.  Bizim yaylarımız var, yeşil yol projemiz var.  Konaklama sektöründeki  iyileşme ile birlikte havaalanımız ve yaylalarımız hem turizm kültürü anlamında hem de ekonomik anlamda şehrimize bambaşka bir hava katacak. 

TAKA: Rize için yeni bir mega proje var mı?

BİZİM BU GÜNE KADAR NE YAPTIĞIMIZI VE NE YAPACAĞIMIZI VATANDAŞ GAYET İYİ BİLİYOR

İSHAK ALIM: Mega projemiz var. Bambaşka bir proje. Ben bunu söylediğimde hemen satın alınıyor. İnsanımız AK Parti nasılsa bunu da yapar diye biliyor. Muhalefet ise seçim odaklı konuşuyorlar. Mesela, havaalanı başladığında direkt yapamazlar diyorlardı. Muhalefetin elinden bu kozu aldık ve vatandaş bu olumsuz sözlere de itibar etmiyor. Vatandaşımız şunu diyor, AK Parti başladıysa yapar. AK Parti’den önce planlanan ya da başlanan yatırım hamleleri için ne zaman bitecek, denirdi. Rize’de AK Parti öncesi kaç tane yatırım çürümeye yüz tutmuş?  Ama bizim ne yapacağımızı vatandaş gayet iyi biliyor.  Şehir hastanesi de ayrıca devasa bir yatırım. İlimize sağlık turizm anlamında bir değer sunacak ve hemşerilerimizin daha konforlu daha sağlıklı bir tedavi sürecine katkı sunacak. Şunu duyuyor musunuz? Başladılar ne zaman bitirecekler, yok bitiremeyecekler…  Tabii ki Rize’de böyle bir algı yok. Bu bize duyulan güvenle alakalıdır. Bir havaalanı yapıldı ve dünyada sayılı bir havaalanımız var. Mimarisiyle, kalitesiyle ve donanımıyla muhteşem bir yapı. AK Parti ve Cumhurbaşkanımız bunu yaptı. Bu hizmetlerin yapılmasında bir endişe yok. Bize sonsuz bir güven var. Dün yapamazlar edemezler diyenler şimdi yapılan işleri görünce teşekkür etmek yerine ne olmuş ki yaptılarsa, diyerek bu devasa projeleri kendilerince basitleştiriyorlar.
 
TAKA: Rize ve İl Başkanlığı göreviniz için eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İSHAK ALIM: Biz AK Parti teşkilatı olarak bir plan dahilinde ilerliyoruz. Belki yarın biz olmayız başka arkadaşlarımız görevi devralır ama AK Parti pek çok yatırımı ilimize kazandıran parti olarak tarihe geçmiştir. İlimizde baktığımızda mevcut yatırımlarla alakalı konuşsam sayfalar buna yetmez. Osman Karavin Caddesinde ki geri dönüşümden bahsettik. Bizim Yağlıtaş’ta ki kentsel dönüşümüz ayrı bir güzellik. Dere ıslahları zaten bizim görünmeyen işlerimiz. Salarha da ki TOKİ konutlarının inşası ile resmen orada bir şehir görünümü kazandırıldı. Şehrin her yerinde gençlikten spora kadar… Her ilçede spor salonları kültür merkezleri… nice nice yatırımlar yapıldı ve yenileri planlanıyor. AK Parti ile birlikte verdiğimiz sosyal desteklerden tutun da vatandaşımızın hizmet kalitesi yeniden imar edildi. İlimizde bundan payına düşeni aldı. AK kadrolar milletimizin teveccühü ile yenilerini yapmaya devam edecek.

TAKA: 14 Mayısta havaalanı açılışına Sn. Cumhurbaşkanımız da teşrif edecek. Miting yapılacak. Bu konudaki detayları öğrenebilir miyiz? 

İSHAK ALIM: Biz kendi içimizdeki çalışmalarımızı hazırladık. Coşkulu bir karşılama olacak. Halkımızın oraya geleceğine inanıyorum. Bu bir tarihi andır. Rize’nin kaçırılmayacak bir anıdır. Bu tarihi anda ben de oradaydım demek için vatandaşlarımız o gün açılışta yerini alacak. Teşkilatımız da açılış yaklaştıkça duyuruları ile gündemi sıcak tutacak. Bu anlamda çok iyi organize olan bir teşkilat yapımız var. 
ALİHAN TELATAR