Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Yazıcı: ‘Savaşlar durursa altın fiyatı da durur’ iddiasına katılmıyor. Ali Yazıcı, TAKA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Son dönemde altın fiyatlarındaki yükseliş, yatırımcıların tekrar dikkatini altına çevirdi. Küresel ekonomik dalgalanmalar ve yerel para birimlerinin değer kayıpları arasında altın, her zaman olduğu gibi güvenli liman olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Tarih boyunca kriz dönemlerinde bile değerini kaybetmeyen altın, bugün de yatırımcılar için benzersiz bir fırsatı olma peşinde.

Yazıcı, aynı zamanda altının fiyatı her geçen gün yükselirken, ekonomik zorluklar nedeniyle Trabzon’da geleneksel yatırım şekilleri de değişiyor. Hasır bilezikler artık daha ince ve uygun fiyatlı modellerle tercih ediliyor bu durumda alım gücünü düşürüyor. 2026 yılı için gram altın fiyatı hakkında Yazıcı, ‘’2026 yılında gram altının 12 bin TL’yi görmesi sürpriz olmaz. Altın fiyatları her geçen gün istikrarlı bir şekilde artıyor.’’ dedi.

TAKA: Altın fiyatları artıyor, değer mi kazanıyor yoksa Türk Lirası mı değer kaybediyor? Sizce altının yükselişi bir yatırım fırsatından çok, bir ekonomik alarm mı?

2026 YILINDA 12 BİN SEVİYELERİNDE GÖRÜLEBİLİR

ALİ YAZICI: Sistematik olarak baktığımızda, dünya genelinde süren savaş ortamları ve jeopolitik riskler nedeniyle altın güvenli bir liman olarak öne çıkıyor. Merkez bankaları dahil olmak üzere pek çok ülke, rezervlerini dolardan çıkarıp altına yöneltiyor. Evet, Türk Lirası ciddi şekilde değer kaybediyor ve altın da bu süreçte değer kazanıyor. Yatırımcı bu yükselişten memnun. Altının fiyatı her geçen gün küçük ama istikrarlı adımlarla yükseliyor. Bir hafta önce gramı beş bin iki yüz Türk Lirası iken, bugün beş bin sekiz yüz elli Türk Lirası seviyelerinde. Geçen yılbaşında gram altın üç bin Türk Lirası civarındaydı, bugün neredeyse altı bin liraya dayandı. Bu, yüzde yüzlük bir artış anlamına geliyor. Dünyada ticari savaşlar da artıyor. Örneğin, Amerika’nın Çin’e yüzde yüz vergi uygulaması, doğrudan silahlı çatışma olmasa bile ekonomik bir savaş anlamına geliyor. Bu gibi gelişmeler altına ve gümüşe olan talebi artırıyor 2026yılında gram altının 12 bin Türk Lirası’nı görmesi kimseyi şaşırtmasın. Çünkü ons altın altı bin Amerikan Doları'na doğru ilerliyor. Yılbaşında bu rakamların mümkün olmadığı düşünülüyordu ama iki ay içinde dört bin iki yüz seviyelerine dayandı. Bu artışların gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Türkiye, jeopolitik olarak adeta bir ateş çemberinin içinde. Bu da altının güvenli liman pozisyonunu daha da güçlendiriyor.

TAKA: Savaşlar sona erse bile altında düşüş değil, yükseliş gözlemleniyor. Yatırımcılar bu durumda ne yapmalı?

HER GEÇEN GÜN ALIM İÇİN FIRSATTIR

ALİ YAZICI: Ben her zaman yatırımcılara şunu söylüyorum, dünyada savaş ortamı hiçbir zaman tamamen bitmez. Hangi haber kanalını açarsanız açın, savaş senaryoları konuşuluyor. PakistanAfganistan sınırındaki gerginlikler, Rusya-Ukrayna çatışması, Gazze krizi, Çin’in agresif politikaları hepsi gündemde. Bu tablo, yatırımcıların panik yapmasını gerektirmez. Aksine, şu an bile alım fırsatıdır. Bugün altın almak bile gelecekte kazanç sağlayacaktır. Bu görüşümün arkasındayım.

TAKA: Trabzon gibi geleneksel yatırım refleksi güçlü bir şehirde, halkın altına olan bakışı değişti mi?

HASIR ARTIK RÜYA OLDU

ALİ YAZICI: Alım gücü maalesef azaldı. Bu sadece Trabzon’da değil, tüm Türkiye genelinde böyle. Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’den kuyumcularla telefon görüşmeleri yaptık. Herkes aynı şeyi söylüyor, gram altın, çeyrek altın ve Cumhuriyet altını dışında yatırım yapılmıyor. Düğünü olan insanlar altın alıyor ama düğün yoksa vatandaş, sadece zarar etmemek adına yatırım yapıyor. Trabzon’da hasır bilezik geleneksel bir ürünken, artık onun bile 14 ayar versiyonları tercih ediliyor. Önceden 1 milyon 200 bin liraya satılan hasır bilezikler artık 300 bin lira civarına, üstelik çok daha ince modellerle satılıyor. Bugün asgari ücret 22 bin TL, emekli maaşı ise 16 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Bu gelir düzeyinde vatandaşın ciddi altın alımı yapması çok zor. Bu şartlarda geleneksel düğün altınları da büyük oranda küçüldü ya da ertelendi.

TAKA: Genç kuşak yatırımcılarda altın hâlâ güvenli liman mı?

EVLİLİKLER KUYUMCUDA BAŞLAYIP KUYUMCUDA BİTİYOR

ALİ YAZICI: Genç müşteriler genellikle sabit müşteriler oluyor. Bize geldiklerinde Abi, ne alayım? diye soruyorlar. Biz de genelde 24 ayar gram altını öneriyoruz. Ama çoğu zaman maaşını alıp ancak bir, bilemediniz iki gram altın alabiliyorlar. Ay sonunu kredi kartıyla döndürmeye çalışıyorlar. Bir ay geliyorlar, sonraki ay gelmiyorlar. Sorduğumuzda, Bu ay fazla açık verdim, kredi kartı borcum vardı cevabını alıyoruz. Yeni evlenecek çiftlerin hali perişan. Evliliklerin çoğu kuyumcuda başlıyor ama ne yazık ki bazıları da kuyumcuda bitiyor. Yüzüklerin alındığı yerde, altın bozdurulmaya geliniliyor. Bu ciddi bir sosyal patlama riski de oluşturuyor.

TAKA: Savaşlar ve kriz dönemlerinde altına olan talep artıyor. Siz kuyumcular olarak bu dönemlerde nasıl bir stok yönetimi yapıyorsunuz?

MÜŞTERİYE YOK DENMEZ

ALİ YAZICI: Yatırımcıyı bekletmek bize zarar verir. O yüzden elimizde her zaman güncel ve çeşitli ürünler bulundururuz. Teşhirleri taze tutarız. Dakikalar içinde talepleri karşılayarak müşteriye güven vermeye çalışırız. Bu hem bizim hem de müşteri açısından memnuniyet sağlar.

TAKA: Sahte altın hala ciddi bir tehdit mi? Bu durum küçük esnafı nasıl etkiliyor?

HERKES BU İŞİ YAPMAMALI

ALİ YAZICI: Sahte altın sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada var. Burada en büyük engel biz kuyumcularız. Ancak sektöre dışarıdan giren, bu işi hobi ya da kolay kazanç kapısı olarak gören kişiler büyük zarar veriyor. Bu meslek bir eğitim, bir ustalık süreci gerektirir. Her önüne gelenin bu işi yapmaması gerekir. Aksi halde yatırımcı sahte altınla karşılaşıp güvenini kaybediyor. O yüzden bu işi yalnızca ehil kişilerin yapması gerekiyor.

TAKA: Şu anda yatırımcılar altın, Euro, Dolar ya da Bitcoin arasında en çok hangisini tercih ediyor?

ALTIN İNSANA GÜVEN VERİR

ALİ YAZICI: Şu anki ortamda altın önde. Çünkü altın, dünyanın her yerinde geçerli olan bir yatırım aracıdır. Dolar ve Euro bazı ülkelerde geçmeyebilir ama altının bir karşılığı her yerde vardır. Ayrıca elle tutulabilir bir varlık olması, insana daha fazla güven veriyor. Bu yüzden ben şahsen altını tercih ederim.

TAKA: Önümüzdeki beş yıl içinde altın hâlâ güvenli liman olmaya devam eder mi? Dijital para birimleri tahtını sarsabilir mi?

PANDEMİ TÜM DENGELERİ BOZDU

ALİ YAZICI: Bence altın güvenli liman olmaya devam edecek. Çünkü savaşlar bitmedi, krizler sürüyor ve pandemi sonrası toparlanmalar tam sağlanamadı. İnsanlar ellerindeki parayı nereye yatıracaklarını düşünüyorlar. Çoğu kişi borsayı, kripto parayı bilmez ama altını bilir. Bu nedenle sadece beş yıl değil, daha uzun vadede de altın güvenli liman olmaya devam eder.

Altin-9

TAKA: Son olarak; biri gelse ve “Bütün birikimimi sana emanet etmek istiyorum. Sen nasıl yatırım yapıyorsan, ben de öyle yapayım” dese, ne önerirsiniz?

YATIRIM ARACI KESİNLİKLE ALTIN OLMALI

ALİ YAZICI: Hiç düşünmeden altına yönlendiririm. Şu anda elimdeki arabayı ya da evi satacak olsam, hepsini altına yatırırım. Çünkü biliyorum ki zarar etmeyeceğim. Altın öyle bir üründür ki, alırken bile kazandırır. Bu özelliği diğer yatırım araçlarında göremezsiniz. O yüzden bana bu soruyu soran birine tereddüt etmeden altına yatırım yap derim.