Trabzon’un Araklı ilçesi Ak Partili Belediye Başkanı Recep Çebi ikinci kez seçildiği belediye’de 2.5 yıllık çalışmalarını anlattı.
 
Göreve geldiği günden itibaren çok önemli hizmetler yapan Çebi’nin hem genel hizmetleri hem de yerel hizmetleriyle birlikte ilçenin önünü açması büyük takdir ve alkış aldı. Şimdi hedefte muhteşem bir sahil projesi var:
 
TAKA: Sayın Başkan Turup turizm merkezi oldu. Hem Türkiye’deki yatırımcıların hem de Körfezdeki yatırımcıların gözde yeri. Arap sermayesinin geleceği ifade ediliyor?
 
RECEP ÇEBİ: Öncelikle sizleri Araklı ilçemizde görmekten mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Araklı şu an Ortahisar’dan sonra ikinci büyük ilçesi konumunda. Ortahisar ve Akçaabat’tan sonra ikinci büyük ilçeyiz. Bazı önemli projelerimizi basın gündeme getirdi. Tabiki Araklı ilçemiz de biz hedefler koyduk. İlçemizi hareketli ticaret, turizm ve eğitim merkezi olarak en üst düzeyde ilçe yapma yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Bunun da altında yatırım, huzur, emniyet, ticaretin artması var. Bu yönde çalışmalar yapmaya başladık. Başa eğitimi koyduk, eğitim konusunda güzel çalışmalarımız var. Meslek Yüksel okulunun müdürü aradı. İlçemizde üniversiteye bağlı bir fakülte açılacak dedi. Şu anda yedi katlı binamız var. Yapan da Özyurtlar A.Ş. Ali Cevat Özyurt adına yaptılar.

 
Eğitimde Süper Çıkış Yaptık
 
TAKA: Meslek yüksek okulu eğitime başladı mı?
 
RECEP ÇEBİ: Şuan da Meslek Yüksek Okulu olarak seksen tane öğrencimiz ve öğretmenlerimiz göreve başladı. Meslek bölümleri de yavaş yavaş gelerek bine yakın bir öğrenci ile ilçemiz okul kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederken özellikle ilçemize yatırım yapan Yüksel Özyurt ve Özyurt kardeşlere teşekkür ediyorum. Tabi okulumuzun açılmasında Sayın Bakanımız etkisi büyük. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun çok büyük katkısı var. Trabzon’umuza ve Araklımıza hayırlı olsun. Rektörümüz ve Milletvekillerimizin de katkısı oldu. Bakanımız görüştü Özyurt Kardeşler okulun yanına bir okul daha yapıyor, onun da inşaatı başladı. Bir İlkokulda oraya yaptırıyoruz şuan da. Eğitim de büyük ilerlemelerimiz var. Buna bağlı olarak okullarımızda hiçbir eksik kalmadı. Atatürk Ortaokulumuzu yeniledik. İmam Hatip’in yeni lisesini yapıyoruz. 200 yataklı pansiyonu bulunuyor. İki ay sonra açılacak inşallah.
 
Araklı’nın Geleceği Onlarda
 
Anadolu Lisemiz yapılmış eğitim öğretime başlamış. İstanbul Ticaret Odasının yapmış olduğu okul eğitim öğretime başladı. İlkokullarımızın hepsi tek sistem eğitime geçti. Eğitim konusunda daha üst seviyelere çıkmak için Kaymakamımız Sayın Adnan Tezcan Bey ile toplantı yapıyoruz, Araklımızı en üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Eğitim çok önemli. Eğitim olmadıktan sonra yaptığınız işin hiç anlamı olmadığını biliyoruz. Belediye olarak da eğitim kurumundan kim yanımıza geliyorsa bu sıkıntılı şartlarda hiç kimseyi öğretmenlerimizi müdürlerimizi boş geri çevirmiyoruz. Burada başarılıyız inşallah daha başarılı olacağız. Üniversiteye öğrenci vermede okullarımız da iyi, ahlaklı, kaliteli, örfüne, adetine, ailesine etrafına saygılı öğrenciler. Araklı ilçemizi marka yapacak insanlar Türkiye’nin her yerinde eğitim öğretime gönderiyoruz. Buradan eğitim öğretim camiamıza teşekkür ediyoruz.

 
Turizm Fabrika Gibidir
 
TAKA: Araklı turizmde de kabuğunu kırdı..
 
RECEP ÇEBİ: Turizme çok ağırlık verdik. Dedik ki bölgemize çok fabrika alamıyoruz. Karedeniz bölgesinin kaderi turizmle kesişti. Görev süremiz boyunca hep turizm dedik ve başarılı olduk. Mesela turup gibi Pazarcık var. Sayın Bakanımızın seçim kitapçığında da var, Pazarcık turizme açılacak diye. Şuan da planlama çalışmalarımız Büyükşehir Belediyemizle yapılıyor. Başkanımız Doktor Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile beraber. Ona da teşekkür ediyorum. Yapıldı planlamalar, sonuçlanıyor. Tabiat Parkaları tarafından da bir proje ürettik o projede hayata geçecek inşallah Pazarcık’ta. İşte dört tarafı çamlarla kaplı içerisinde su planlayarak yine turizme açılacak. Basının da çok katkısı var.
 
Abdülhamit Han’ın Projesi
 
Sultan Abdülhamit Han döneminde çizilen bir yolumuz var. Araklıyı güneye bağlayan Araklı- Bayburt yolu. Araklı- Salmankaş yolu. Onunda tünelleri 4130 metre. 2 tünel Sayın Bakanımızın takibi bitti. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı dönemin ilçemize gelip burada talimat vermişti. İki tünelin biri açıldı, diğeri de açılacak. Şimdi arada kalan 55 kilometrelik bir bölüm var. Araklı- Bayburt arasındı Kaşıkçı ile Tilkibeli arasında 55 kilometrelik bölüm. Bu yolun Trabzon’u güneye bağlayacak şekilde duble yapılması gerekiyor. Güneye açılan en önemli kapılardan bir tanesi. 130 yıllık proje. Bakanımızla beraber bir çok projeyi hallettik. Bu da olacak inşallah.

 
Tüneller açıldıktan sonra 1500 araba geçiyor. Her gün yollarda trafik kazası olmaya başladı. Bizim için her can önemli. Can gitti mi hiçbir anlamı yok. Ve biz bunu korumak zorundayız. Sayın Bakanımıza, Milletvekillerimize Büyükşehir Belediye Başkanımıza emeği geçen ilçe Başkanımız Şaban bey Kardeşimize teşkilatlarımıza, Belediyemizin en alt çalışanından en üst çalışanına kadar teşekkür ediyoruz. El birliği ile yapıyoruz. Çok güzel bir birlik ve beraberliğimiz var ilçemizde. Kaymakamımız, Belediyemiz, İlçe Başkanımız, bütün amirlerimiz, Garnizon Komutanımız, Milli Eğitim Müdürümüz bütün birimlerle kardeş halinde çalışma olmasa zaten bu çalışmalardan sonuç alma olmaz. Bunu sağladık. Bunu sağlamamızda şuan da Araklıyı Ticaret merkezi yaptık diyebilirim. Öyle bir hareket var İlçemizde ki sabaha kadar bütün dükkânlarımız açık. Bayburt bağlantı yolunun rolü var  büyük bunda.
 
Su Projesi, TOKİ’de 2.Etap Ve Sanayi Sitesi
 
TAKA: Diğer hizmetler noktasında bilgi verebilir misiniz?
 
RECEP ÇEBİ: İlçemizin altmış yıllık sorunu çözdük. Sanayi sitemiz yoktu.  Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatı ile şuan da çatıları örmeye başladık. 65 milyonluk bir yatırım yapıldı. 218 dükkân 65 dönüm arazi üzerine bütün dükkanlar kapış kapış gitti. Yakında inşallah açılışını yapacağız. Bu belediyenin yapacak olduğu vazifelerden bir tanesiydi. Gelirdi öğretmen sanayiyi kaldır rahatsız oluyoruz derdi. Bundan dolayı çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu çok büyük bir sıkıntıydı e bu sıkıntıyı aştık. Bunu TOKİ ile beraber yapıyoruz. Sayın TOKİ Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ergün Turan’a, Daire Başkanlarımıza, Orhan Yüce beye çok teşekkür ediyorum. 
 
Çamur Yok Asfalt Ve Parke Var
 
TAKA: İkinci TOKİ Projesi başladı mı?
 
RECEP ÇEBİ: Birinciyi yaptık ikinciyi bitirmek üzereyiz. 120 konut yapıyoruz. Belediyemiz sınırlarında çamurlu yer bırakmadık. Parke, Büyükşehir’imiz de asfalt, mahallerimiz asfalt. İlçemizde makine parkını yeniledik. Yeni makineler, kamyonlar, kepçeler aldık. Temizliğe çok dikkat ediyoruz, temizlikten taviz vermiyoruz. Temizlik ve Trafik konusunda insanımız bize yardım etsin. Yani insanlar arabayı bırakıp gidiyorlar. Viyadüğün altında bedava otopark yaptık oraya gtisinler. Arabalarını oraya bıraksınlar. Bize bu konuda basın olarak yardımcı olun. Binaların sıvası ve boyası yok, adam binasını yapıyor içinde hiçbir eksik bırakmıyor dışarısında sıva yok böyle bir kültür oluştu. Kime gittiysek bu konuda kavga ettik. Millete boya desteği verme noktasında çalışma yapıyoruz. Araklı’da hizmette sıkıntı yok. Sabah kalkarım sökülen bir taşı bile takip ederim. Nerde taş söküldü nerde eksiği var hepsini Araklımızı büyük hedeflere kilitledik.

 
Cumhurbaşkanımızla Birlikte Direndik
 
TAKA: 15 Temmuz’da Araklı dik durdu, ben öyle izledim?
 
RECEP ÇEBİ: 15 Temmuz’da 50 bin nüfusumuzla Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımızın talimatlarına uyduk ve bu ülkede ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bizi Allah kurtardı. Allah halkımıza sağlık sıhhat versin. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize sağlık diliyoruz. Allah Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize bir zeval vermesin. Zor bir dönemden geçiyoruz. Ama aşacağız inşallah. Türk milleti İslam dünyasına liderlik yapıyor. Biz esarette olamayız. Allah ne yazmışsa o olacak. Esareti biz sevmeyiz onun için bu uğurda cennet vatanımız uğrunda her şeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Halkımıza da teşekkür ediyorum. Anonslarımızı da yaptık. Belediyemizi kaldırdık ayağa. Camileri açtık selaları verdik. 50 bin nüfus ayaktaydık. Çok teşekkür ediyorum halkımıza. Allah Razı olsun.
 
TAKA: 25 senedir siyasettesiniz. İnsan odaklı çalıştınız her zaman. 2. Dönem belediye başkanısınız. Halk memnuniyetinin oranı her geçen gün biraz daha yükseliyor mu?
 
RECEP ÇEBİ: Biz önümüze bakıyoruz. İnanın çok büyük işler yapıyoruz. Allah bize yardım ediyor. Kapımız 24 saat açık. Herkesle görüşüyoruz. Herkesin derdine derman olmaya çalışıyoruz. Sevgi ile bağrımıza basıyoruz. Biraz beni şunda eleştiriyorlar: Çok yok demeyi sevmiyorum. Ama diyoruz ki biz halkın temsilcisi olarak bu insanlara yapılacak işleri de zamana bırakıyoruz. Yok dediğimiz yerlerde tabi ki oluyor. Çözmeye çalışıyoruz. Vatandaşı mutlu etmeye çalışıyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımızla bir kadro kurduk. Hep bir sevgi içerisinde kucakladık. Bu da başarıyı getiriyor. STK’lar ile hiç ayrım yapmadan Araklıyı bütünleştirdik. Bu çok güzel oldu. Bu benim yapımda var. Bize önümüze bakmayı öğretmişler. Arkaya takılırsan kaybedersin demişler. Biz önümüze baktık ve başarılı olduk.
 
İşte Diğer İcraatlar
 
TAKA: Sosyal projelerle ilgili de bilgi alabilir miyiz?
 
RECEP ÇEBİ: İlçemize Mobese sistemi kazandırdık, balıkhane yaptık, çok güzel oldu, Yolgören Mahallemizde çocuk parkı yaptık, Araklı Yeşilyurt İçme Suyunu yaptık ve Büyükşehir’e devrettik. 30 Milyon Tl. Karadere İslahını yaptık 30 trilyona, 2 gün önce de 20 trilyonlukta ihale yaptık. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatı ile. Duble yolumuz devam ediyor. Atatürk Ortaokulunu yaptık. Hayırseverlerimiz Saffet Çebi okul yaptı, Trabzon’da yurt yapıyor 10 trilyonluk. Bayram Halil Bey hastanemizi yapmış, yine hayır işleri yapıyor. Özyurtlar A.Ş İki tane okul yapıyor bize. Biri yüksekokul biri ilkokul. Yine Mehmet Ali Derya Kur’an Kursu yapıyor. Hamit Özdağ hem imam Hatip Kız Anadolu Lisesi yaptı. Hem de şuan yaptığı okullarda Hamit Özdağ İmam Hatip Ortaokulu’nu açtı. İki tane Kur’an Kursu var onlar henüz açılmadı. Onlar yapılıyor. Yüksekokulumuzu açtık. Şimdi lojistik geldi diğerleri de yavaş yavaş geliyor. Öğretmenler atandı, öğrenciler başladı. Sahil Projemiz var. Dört etap üçünü yapmıştık. Dördüncü etabı Büyükşehir ile beraber yapıyoruz. Orhan Beyin yardımları var bize çok teşekkür ediyoruz Orhan Abi.
 
Üç adet bayanlar sosyal tesisi yaptık. Bu hiç belli olmayan projemizdi. İki tane ful çalışıyor. İçinde bayan görevli var. Bayanlar geliyor orada oturuyorlar. Çaylarını, kahvelerini içerler yemeklerini yerler. Ücretsiz hizmet veriyoruz onlara. Şuan da çok büyük memnuniyet var. Sosyal Güvenlik binamızı yukarıya yaptık. Arazisini biz verdik. Dört tane ilçe orada hizmet görüyor.  Çok güzel proje. Arazimizi biz hibe ettik. Balıkçı Barınaklarımızı yeniledik. TOKİ konutlarını yaptık. Birinci etabı ful yaptık, şuan da ikinci etabın 3 ay sonra açılışını yapacağız. Hak sahiplerinden çok talep var. Karadere projemiz var yine Turup önemli projelerimizden bir tanesi. Pazarcık önemli projelerimizden. Şuan da denizin üzerinde bir yer ayırmıştık 180 dönüm orada da hastanemizi bekliyoruz ama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı huzur evi yapmak için bir çalışması var. Araç parkımızı yeniledik. Dört buçuk trilyonluk greyderler, kamyonlar, araçlar aldık, belediye binamızı restore ettik. Sanayi sitemizi hayata geçirdik. Araklımızın temizliği, bahçesi, parkı, oturma yerleri, sosyal alanlarını oluşturduk. Oluşturmaya devam ediyoruz. Duble yolumuz devam ediyor. Araklı Bayburt bağlantısını yaptık. İlçemizde ticareti, eğitimi artırdık. Spor faaliyetlerine ağırlık verdik. Araklı sporumuzu ve birçok spor kuruluşumuzu gündeme getirdik.
 
TAKA: Başkan Araklı’yı uçurdunuz, muhalefete söylenecek söz bırakmadınız?
 
RECEP ÇEBİ: Dolgu projemiz var. İçeriye yol almamız lazım. Hedeflerimizde onlar var. Adalet Sarayımızı yapacağız inşallah. Yukarıda orman dairesi yaptık. Orman dairesi şuan da yapılıyor, arsasını ben verdim. Tarım binamızı yeniledik. Milletvekillerimiz Adnan Günnar ve Muhammet Balta Beyin büyük destekleri oldu. Milletvekillerimiz Salih Cora, Ayşe hanım ve il Başkanımız Haydar Revi beyin de her konuda desteklerini gördük. Yeni İlkokul yapıyoruz. Fatih Camimizi Araklı halkımızla beraber yapıyoruz. Tam yirmi trilyona mal olacak. Yüzde 60’ını yaptık ama yanında bir arazi var, 9 trilyona orayı almamız lazım. Ama para bulamıyoruz. Burayı alamazsak bina yapılacak Caminin önü kapanacak. Bunlarda hedeflediğimiz projelerimiz. 
 
En Büyük Güvencesi Meclis Kadrosu
 
Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Başkan yardımcısı ve meclis üyeleri Burhan Akyıldız, Ahmet Çebi, Hüseyin Kalaycı’ya çok güveniyor.
 
HAKAN ŞENER