Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mehmet Nuroğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rüzgar Enerji Sistemleri (RES) ve Güneş Enerji Sistemleri (GES) ile ilgili yapılabilecek çalışmaların potansiyel bakımından değerlendirilebileceğini belirtti.

B1E660Af Ed8F 4Dbb B8F4 A39C2B8B61F6
Türkiye, enerji üretiminde rüzgar ve güneş enerjisi alanında önemli adımlar atmaktadır. Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mehmet Nuroğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bu enerji sistemlerinin potansiyelinin değerlendirilebileceğini ifade etti.

0274393F 33A5 4882 A6F0 6Ae84Ca85722

Nuroğlu, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde Rüzgar Enerji Sistemleri ve Güneş Enerji Sistemleri ile ilgili çalışmalar daha çok Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda. Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de bu sistemlerin potansiyeli değerlendirilebilir. Denizin üzerine kurulan rüzgar enerji sistemleri de ülkemizde planlanan projeler arasında yer alıyor. Deniz üzeri rüzgar enerjisi sistemleri, dünya genelinde uygulanmış ve Türkiye'de de düşünülen projeler arasında bulunuyor" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nin topografik yapısının rüzgar enerjisi sistemlerini etkileyebileceğini belirten Nuroğlu, "Bölgedeki dağların denize paralel olması, denizden karaya olan rüzgar rejimini etkileyebilir. Ancak deniz üzerine kurulan sistemler için deniz zemininin uygun olması önemlidir. Karadeniz Bölgesi'nde şu anda bu sistemler bulunmasa da ileriye dönük planlamalar mevcut. Elektrik üretilebilir mi? Evet, üretilebilir. Bölgedeki karasal yapının coğrafi özellikleri, diğer bölgelerden ayırmaktadır. Rüzgar enerjisi için önemli olan parametrelerden biri de rüzgarın hızı ve yıl içindeki değişimidir. Rüzgar ölçümleri, yerleştirilecek sistemlerin verimliliğini belirlemede önemlidir" şeklinde konuştu.

930Afab1 6484 4234 91B5 1C3Fb2A8112C

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin güneş enerjisi potansiyeli hakkında da bilgi veren Nuroğlu, "Güneş enerjisi sistemlerine baktığımızda, Trabzon'un Maçka tarafına gidildikçe daha yüksek enerji üretilebileceği gibi sahil kesiminde de enerji üretilebilir. Karadeniz'de vadiler ve dağların üst taraflarındaki rüzgar geçiş yerleri, rüzgar enerjisi için uygun alanlar oluşturabilir. Örneğin, Çaykara'nın Soğanlı Yaylası'nda bulunan rüzgar santrali, bölgede küçük ölçekli olmasına rağmen 40 megavatlık elektrik üretimi sağlamaktadır. Güneş enerjisi sistemleri ise özellikle Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde kullanılmaktadır. Bu sistemler, bölgedeki evlerin ve işyerlerinin enerji ihtiyaçlarına katkıda bulunmaktadır" dedi.

C009Eea9 Dde0 4232 92Cc Bed78Aadd6A7

Nuroğlu, enerji üretimi konusundaki çalışmaların devam ettiğini ve bölgede de bu yönde yatırımların mevcut olduğunu belirterek, "Önemli olan, doğru planlama ve yer seçimidir. Doğu Karadeniz Bölgesi, Almanya'nın en iyi güneş enerjisi bölgeleriyle eşdeğer veya daha iyi bir konumda bulunmaktadır. Bu da gösteriyor ki, enerji üretimi için potansiyel var. Bölgede yapılan çalışmalar ve planlamalar, enerji üretimine yönelik daha fazla projenin hayata geçirilebileceğini göstermektedir" şeklinde konuştu.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak