2023 seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur ittifakına karşı altılı muhalif grup vardı. Millet ittifakı.

Bu grubun başını CHP, sözcülüğünü SP yaparken, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de destek veriyordu.

Meral Akşener’in masadan kalkmasına rağmen ikinci turda yüzde 48 oya kadar çıktılar.

Kılıçdaroğlu kıl payı kaçırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanmasını sağlayan Sinan Oğan ve Fatih Erbakan’ın desteği olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Fatih Erbakan’ın Yeniden Refah Partisi’nin Genel Merkezine dönüp, 2024 yerel seçimlerine adayları ile asılması Cumhur ittifakı ve Tayyip Erdoğan ile ipleri gerdi.

Yerel seçim sonrasında AK Parti’nin Şanlıurfa Belediye Başkanını transfer etmesi, Arsin Belediyesi’nin AK Parti’ye katılması Yeniden Refah ile Cumhur ittifakı arasındaki köprüyü tamamen yıktı.

Dün Novotel’de DEVA Partisi’nin Genel Başkanı Sayın Ali Babacan’ın da açıkladığı gibi, 2027 yılında yapılacak olan genel seçim için adımlar atılmaya başlandı. Özetle Seçim Sathına girildi.

Meclisteki Yeni Yol Grubundan Gelecek Partisi kendini feshetti. Şimdi DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi Merkez sağa yakın, Cumhur ittifakından kopan muhafazakarların oylarını alabilmek için harekete geçtiler.

Basın toplantısında DEVA Partisi’nin Genel Başkanı Babacan’a sordum: Üç partili ittifak, Cumhur ittifakına mı, CHP’ye mi, Yeni Partiye mi yakın?

Cevabı politik oldu: "Demokrasi var, biz Yeni Yol grubu olarak tekliflerimizi ileteceğiz, tavırlara bakacağız."

Verdiği cevaplar ve öngörülerimden çıkardığım şu: Sayın Babacan Yeni Parti’ye daha yakın duruyor.

Ali Babacan, Hazinenin başında kaldı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı olarak MGK’da bulundu.

Ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini tekrar davet etmesine rağmen AK Parti’ye dönmedi. Bu bir daha dönmez diye algılanmamalı. Siyasette her şey olur.

Kulislerde Mansur Yavaş, Özgür Özel ve İlhan Kesici yarışında ‘muhalefet ve muhafazakar oyları Babacan toparlar’ denebilir mi?

Seçilirse de Avrupa ve Amerika’yı iyi tanıyor. Ekonominin merkezi sıcak paranın kaynağı İngiltere ve Londra’nın patronları ile iyi geçinerek ekonomiyi de yönetebilir.

Parlamenter sisteme dönüldükten sonra icracı Başbakan olarak da devam edebilir.

Ahmet Davutoğlu pes etti, partisini feshetti.

Ali Babacan’ın önünde 2027 veya zamanında 2028 genel seçimleri var. Ama Cumhurbaşkanı ama Bakan Türkiye’nin yönetimine bir yerden başlamak istiyor.

Basın toplantısı bittikten sonra otelden ayrılırken önce ANAP’ın efsane Başkanı Azer Benli’yi ardından ise Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar’ı gördüm.

STK’lardan başka isimlerde vardı.

Babacan startı verirken tabanı geniş tutarak devam etmek istiyor.

Davutoğlu’nun kenara çekilmesi de ona biraz daha alan açtı.