Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünleri içilmesine yönelik yapmış olduğu düzenlemeye Trabzon’da esnaflar kepenk kapatarak tepki gösterdi.  Esnaflar maruz kaldıkları cezaları ödeyemez duruma geldiklerini ifade etti. Kafe ve Restoran işletmecileri adına açıklama yapan Taner Zeki Tacettin; “Sağlık Bakanlığımızın almış olduğu karar neticesinde, kapalı alanlarda tütün ve tütün mamulleri içme yasağına toplum sağlığı açısından biz cafe ve Restaurant işletmecilerinin de itirazı yoktur” dedi.

Artan Denetimlerle Ağır Cezalara Maruz Kaldık

Esnaf adına açıklama yapan Taner Zeki Tacettin altından kalkamayacakları ağır cezalara maruz kaldıklarına vurgu yaparak şu şekilde konuştu; “Kanunda yapılan düzenleme ve değişiklikler; işletmelerimizdeki açılır kapanır tente ve camların bulunduğu alanların 'Kapalı Alan' statüsünde sayılacağını göstermiştir. Önceden sadece şikayet üzerine ve aylık rutin denetime gelen Halk Sağlığı Merkezi ekipleri son dönemlerde günlük hatta gün içerisinde 2-3 defa denetime gelmeye, bizleri altından kalkamayacağımız ağır cezalara maruz bırakmaya başlamışlardır. Mademki biz bu cezaları ödeyemiyor ve altından kalkamıyoruz, Kalkınma Mahallesi’nde bulunan bütün esnaf kardeşlerimizle bir araya gelerek işletmelerimizde 4 gündür tütün ve tütün ürünleri içirmiyor ve satmıyoruz. Aşikârdır ki  bu süre içerisinde hiçbirimiz bırakın para kazanmayı giderlerimizi karşılayacak ciroları dahi göremediğini söylemek isteriz.”

500’ün Üzerinde Çalışanı Etkiliyor

Tacettin, çalışanların iş haklarını fesih etmek zorunda kalacaklarına dikkat çekerek; “Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ'ın bizlerin bu mağduriyetine bir çözüm veya iyileştirme yapacağını umuyoruz çünkü maruz kaldığımız cezaları hala ödeyememiş bulunmaktayız. Yanlış anlaşılmasın derdimiz ceza sildirmek ya da kanuna karşı gelmek değil, Bizim derdimiz bu süreçten sonra çözüm aramaktır, çünkü bahsi geçen kanun, milyonluk yatırımlar yapılmış 30'un üzerinde iş yeri ve 500'ün üzerinde çalışan personel istihdamı sağlanan bir sektörü etkiliyor. Almış olduğumuz ortak karar neticesinde işletmelerimizi 1 gün daha açık tutarak, katlanarak artan cezaları ödeyemeyeceğimiz kanaatine varmış bulunmaktayız. Bugün itibari ile işletmelerimizin kepenklerini indirmek zorunda kaldığımızı ve çalışan personellerimizin iş haklarını fesih etmek durumunda kalacağımızı üzülerek bildirmek isteriz. Sesimizi duyurabildiğimiz değerli Devlet Büyüklerimizin, bu sorunumuza duyarsız kalmayacağı ve gerekeni yapacağı kanaatindeyiz” diye konuştu. 
Sonay Çaluk
Editör: TE Bilisim