FUTBOLUN GELECEĞİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından ötürü durma noktasına gelen futbolun yeniden canlandırılması adına UEFA yoğun çaba harcıyor. Uzun süren ayrılığın ardından Almanya Bundesliga geçtiğimiz hafta yeniden maçlara start vermişti. Diğer ülkeler de yavaş yavaş geri dönüş hazırlığında. UEFA Başkanı Alexander Caferin de futbolun geleceği ile ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Caferin şunları söyledi;

GÜNLERDİR UYUYAMIYORUM

“Hala yapılacak çok iş var. İki ay aradan sonra geçen hafta ilk kez UEFA'nın İsviçre'deki merkezine gidebildim. Sadece 2 saat boyunca tebrikleri kabul ettim. Ortada çok fazla bilgi var, konu var, takvimsel işler var. Doğru ayarlamalar yapamazsak milyonlarca, milyonlarca dolar kaybedebiliriz. Bu yüzden geceleri doğru düzgün uyuyamıyoreum. Günlerim, gecelerim böyle geçiyor ve bir noktadan sonra sorumsuz gibi hissediyorsunuz. UEFA'nın durumunu kastetmiyorum burada. Kulüpler için çok endişeliyiz. Liglerin batmaması için uğraşıyoruz. Bu yüzden yapacak çok işimiz var.”

BU FELAKETTEN ALINACAK DERSLER VAR

EURO 2020'nin erteleme kararını sabah saat 04.00’te verdiğini söyleyen Caferin, “Bu virüsün sonsuza kadar var olacağını düşünmüyorum. Er ya da geç işleri düzelteceğiz. Herhangi bir şeyin sonsuza kadar değişeceğine inanmıyrum. Bu yeni bir deneyim olacak. Bu virüsü yendiğimiz zaman her şey normale dönecek. Futbol, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra değişmedi veya Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra da... Bir virüs, hiçbir şeyi sonsuza kadar değiştiremez. Bu virüsten çıkarmamız gereken ders, doğanın dengeleriyle bu kadar çok oynamamak ve doğayı korumaktır. Yani, her felaketten alınacak büyük dersler vardır.”

“FFP KURALLARI, NORMALE DÖNÜNCE...”

Finansal Fair Play kuralları hakkında da görüşlerini açıklayan Caferin, “Kulüpler kurallara uymazlarsa yaptırımlar olacak. Elbette, biz de bu kuralları geliştirmeyi çok istiyoruz. Her yeni şarta uyum sağlayacağız. Çok kısa süre içerisinde olmayacak ama FFP, sürekli modernize edilmesi gereken bir kurallar bütünü. Rekabetin dengesini sağlayabilmek için FFP var ve bozulduğu an müdahale ederiz. Kafamızdaki ilk düşünce, lüks vergisi getirmek. Birçok düşüncemiz, planımız var. Gelecekte ne kadarını hayata geçirebiliriz, bilmiyorum. Şu an için konuşacak olursak, biz futbol ailesi olarak bir gemideyiz ve deniz şu an çok fırtınalı. Fırtına dinmek üzere ve rotamız doğru. Karaya çok az kaldı. Bu fırtına dindiğinde, karaya ulaştığımızda ve hayatımız normale döndüğünde eski FFP kurallarına dönüş yaparız diyebilirim” dedi.

KULÜPLER DAHA AKILLICA HAREKET ETMELİ

Gelinen süreçte oyuncuların maaşlarıyla ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Caferin, “Oyuncuların açgözlü olduğunu düşünmüyorum, değiller. Piyasa koşulları, fiyatları ve maaşları belirler. Şimdi ben size herhangi bir hizmetiniz için 20 milyon dolar ödemeyi teklif etsem, siz de bana "Hayır, hayır. Ben açgözlü değilim. Bana 200 bin verseniz yeter." der misin? Yani, futbolcular açgözlü değil. Kararı piyasa veriyor. Ancak, bu kriz nedeniyle piyasanın da düşeceğini görüyoruz. Futbolcular açgözlü, istekleri fazla diyemeyiz. Tüm bu geliri yaratanlar futbolcular. Ayrıca, çok büyük vergiler ödüyorlar. Doğru kelime açgözlülük değil. Kulüpler daha akıllıca hareket etmeli.”
 
Editör: TE Bilisim