Doç. Dr. Şen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "TasteAtlas sitesinin 'Dünyanın en kötü 100 yemeği' listesinde 7. sırada yer alan yemeğin içeriği incelendiğinde hem yapılışı, hem de malzemeleri açısından kara lahana çorbası olmadığı görülecektir. Araştırılmadan yapılan eylemler, lahana çorbası dağıtımları Karadeniz fıkrası gibi bir durumu ortaya çıkardı" dedi.

Tepkiler ve Yanıltıcı Bilgiler:

Listede 7. sırada yer alan lahana çorbasını kendi yörelerine has kara lahana çorbası sanan Karadeniz halkı, sosyal medya hesaplarından ve çeşitli etkinliklerle tepkilerini gösterdi. Ancak yapılan araştırma sonucunda, çorbanın tarifinin site tarafından yanıltıcı bir şekilde beyaz lahana çorbasına ait olduğu ortaya çıktı.

Doç. Dr. Şen'in Açıklamaları:

Doç. Dr. Şen, "İlgili site sayfadaki yemeğin tarifinde bileşen olarak bir lahana ismi geçiyor ve bir de görsel koymuş. Bu görsel Karadeniz’de yetişmeyen beyaz lahana veya top lahana ismiyle bilinen bir lahana çeşidi var. Söz konusu lahana çorbası tarifine ve içeriğine bakıldığında Doğu Karadeniz’de yetişen ve yemeği yapılan kara lahana çorbasıyla alakası olmadığı ortaya çıkıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Olayın Komik Yönü:

Karadeniz kara lahana çorbasının yapılışını anlatan Doç. Dr. Şen, "Olay biraz Karadeniz fıkrasına döndü. Tepki olsun diye çorbalar dağıtıldı ve bu da aslında vatandaşın işine yaradı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Kara Lahana Çorbasının Şifası:

Doç. Dr. Şen ayrıca, kara lahana çorbasının sadece lezzetli olmakla kalmayıp aynı zamanda bir şifa deposu olduğunu belirtti. Antioksidan özellikleri, C vitamini içeriği, K vitamini ve lif bakımından zengin olmasıyla sağlık için birçok faydası olduğunu vurguladı.

Editör: Birol Sancak