Bakanlık Harekete Geçti: Tavuk İhracatına Yasak Getiriliyor Bakanlık Harekete Geçti: Tavuk İhracatına Yasak Getiriliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 2023 yılında birçok çalışmayı hayata geçirdi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut öncülüğünde ülkenin dört bir yanından projeler devam ederken öncelikle 11 ili kapsayan deprem bölgesinde vatandaşların bir an önce güvenilir yuvalarına kavuşmaları için harekete geçildi ve güvenli konutlar inşa edildi. Geçmişten bu yana yaptığı yapılarla dikkat çeken TOKİ, herkese güven veriyor. 

“155 BİN YENİ KONUTUMUZU HAYATA GEÇİRDİK”

A78Eb4De 5F73 492E 9316 1E42F6Eba46E

TOKİ’nin sosyal medya hesabı X’te yayımlanan video paylaşımda 2023 yılında yapılan çalışmalara yer verildi. Paylaşımda “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak güven ve huzur inşa ediyor, milletimizin hayatına değer katıyoruz. İnşa ettiğimiz sosyal konutlarımızla ailelerimizi sıcak yuvalarıyla buluşturmanın sevincini yaşıyoruz. Konutun yanı sıra; kamu binaları, camiler, hastaneler, sosyal tesisler, millet bahçeleri, okullar, üniversiteler, öğrenci yurtları, sanayi siteleri ve stadyumları ülkemize kazandırdık. 2023 yılında ülkemizin dört bir yanında yaklaşık 155 bin yeni konutumuzu hayata geçirdik. Ayrıca 43 bin 512 sosyal konutumuzu hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.”  denildi. 

“İLK ANDAN İTİBAREN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK”

D54265F7 E0Eb 40F8 9545 B267532A07D4

Paylaşımda deprem bölgesinde 46 bin konutun teslimine vurgu yapıldı. Açıklamada “6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 ilimizin yeniden ihya ve inşası için ilk andan itibaren çalışmalarımıza başladık. TOKİ olarak 2024 yılında da ülkemizin her köşesinde hizmetlerimize azim ve kararlılıkla devam edeceğiz.” denildi.  

“Deprem bölgesinin imarı ve ihyası için  aralıksız çalışıyoruz”

17C8F252 Bb31 4A45 A4F7 F9Acbb7E7B53

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’teki Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne canlı bağlantı ile katılarak bir konuşma yaptı. Olumsuz hava şartları nedeniyle İslahiye’deki töreni canlı bağlantıyla yapmak mecburiyetinde kaldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk fırsatta bu aksaklığı telafi edeceklerini söyledi. Gaziantep’teki Şehir Hastanesinin hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradan hizmet alacak vatandaşlara acil şifalar diledi. Depremin hemen ardından 21 Şubat’ta İslahiye’ye geldiklerini, bu ziyarette 6 Şubat depremlerinin ilçede yol açtığı yıkımı bizzat yerinde gördüklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden en olumsuz etkilenen diğer yerlerle birlikte İslahiye’nin de yeniden inşası için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 31 Mart’ta Gaziantep-Kilis afet konutlarının temelini attıklarını, ardından Nurdağı ilçesinde 22 Nisan’da inşası tamamlanan köy evlerini hak sahiplerine teslim etmenin sevincini yaşadıklarını söyledi. Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantepli, İslahiyeli ve Nurdağlıların kendilerinin gayretlerini, samimi çabalarını yakından gördüklerini ifade etti. Depremin ardından bir sene geçse de toprağa verilen her bir canın acısını yüreklerinde ilk günkü tazelikle hissettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ve ilçelerinde vefat eden 3 bin 904 vatandaşla tüm deprem şehitlerini rahmetle andı. “Gideni geri getirmek mümkün değil fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalıştıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde Gaziantep’te yıkılan bina sayısının 4 bin 126 olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıkık ve acil yıkılacak 6 bin 114 bina enkazının tamamını kaldırdık. Ağır hasarlı 14 bin 319 binadan 11 bin 554’ünün enkaz kaldırma işlemi de bitti. Kira yardımı ve diğer destek ödemeleriyle Gaziantep’e toplam 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Gaziantep’te kurulan ve dağıtılan çadır sayısı 54 bin 554’tür. Şehrimizdeki 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Kırsalda kurulan konteyner sayısı ise 10 bin 674, buralarda barınan kişi sayısı 32 bin 454’tür.” Konuşmasına son bir yılda neler yapıldığını anlatan bir videonun ardından devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te 17 bin 425 konut, 1673 iş yeri, 839 ahır olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi bulunduğunu söyledi.

“BİR YILDA ÇOK CİDDİ MESAFE KATETTİK”

0182C769 385B 44Db Baaf 15Dfa43Ac9B9

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü törenimizle 10 bin 90’ı il ve ilçe merkezlerinde, 608’i kırsalda olmak üzere 10 bin 698 konutumuzun kurasını çekiyoruz. Yuvalarına kavuşan tüm vatandaşlarıma yeni evlerinin hayırlı, bereketli, huzurlu olmasını temenni ediyorum. Gaziantep’te yaklaşık 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz” diye konuştu. En son hak sahibi vatandaş evine yerleşinceye kadar durup dinlenmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “El ele gönül gönüle vererek bu sınamanın da üstesinden geleceğiz. Görüyoruz ki Türkiye, asrın birlikteliğini sergileyerek asrın felaketinin yaralarını süratle sarıyor. Elbette zaman zaman gecikmeler, sıkıntılar, problemler ortaya çıkabiliyor. Toplam 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen böylesi bir afetin altından kalkmak öyle her babayiğidin harcı değildir. Dünyada Avrupa’sı ve Amerika’sı dahil hiçbir ülke böyle ağır bir yükün altından bizim gibi dirayetle kalkamaz. Nitekim geçtiğimiz senelerde orman yangını ve sel felaketi yaşayan kimi Batılı devletler hala bu sorunlarla boğuşuyor, Türkiye ise en zor olanı alnının akıyla geride bırakmıştır. Milletimizin sabrı, metaneti, vakarı, gayreti ve yakın dayanışmasıyla sadece 1 yılda çok ciddi mesafe katettik.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerinden barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına, enkazın kaldırılmasından yeni yerleşim yerlerinin planlanmasına kadar birçok kritik eşiği başarıyla atlattıklarını belirtti. Ekonomiye maliyeti 104 milyar doları bulan bir felaket yaşansa da hasarın ve faturanın büyüklüğü karşısında asla yılgınlığa kapılmadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan deprem bölgesinin yeniden imarı için mesai harcarken diğer taraftan da yatırımların aksamasına müsaade etmediklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından hak sahiplerine deprem konutları teslim edildi.

Depremin yaraları sarılıyor

2C3Ddb7F C736 49Ba B04D 70D477787F47

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin en çok etkilendiği kentler arasında yer alan Malatya’da, geçen bir yılın ardından 14 bin 636 afet konutun inşasında sona gelindi. Şubat ayı itibari ile teslim edilmesi planlan evlerle depremzedeler yeni hayatlarına ilk adımlarını atmış olacak. Büyük bir bölümü tamamlanan afet konutlarının son hali dronla görüntülendi. Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7. büyüklüğündeki depremlerin etkilediği 11 il arasında yer alan Malatya’da 6 bin 643 bina yıkıldı. Bin 237 kişi hayatını kaybederken, 35 bin 907 bina ise ağır hasar aldı. 6 Şubat’ın seneyi devriyesi yaklaşırken, depremin yaraları sarılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) koordinesinde, Malatya’da ihalesi yapılan 14 bin 636 afet konutun inşasında sona gelindi. Bin 150 adeti 2+1, 13 bin 742 adeti 3+1 tasarlanan dairelerin Şubat ayında depremzedelere teslim edilmesi planlıyor. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Battalgazi ilçesinde devam eden hummalı çalışmaları yerinde incelerken konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrıca büyük bir kısmı tamamlanan konutlar dron ile havadan da görüntülendi.

İstanbul için değer

A707C08E 2Cd0 48E6 91F6 64F894E5D845

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul’da projeleri hızla sürdürüyor. TOKİ tarafından İstanbul’da devam eden projelere ilişkin sosyal medya hesaplarından video yayınlandı. Video da; “Son yıllarda İstanbul için açıkladığımız sosyal konut kampanyaları kapsamında temellerini attığımız binlerce konut ve sosyal donatı projemizi hızla sürdürüyor, tamamladığımız modern ve şık konutları çoşkuyla teslim ediyoruz.” denildi.
İstanbul’un her köşesinde toplam 23.866 konut ve 1.073 işyerinin yapımının aralıksız devam ettiğinin vurgulandığı videoda “İstanbul'luya hak ettiği yüksek kalitedeki yaşamı sunmak için devam eden yatırımlarımız 127 milyar tl’yi aştı! istanbul için değer!” ifadeleri kullanıldı.

SICAK YUVALARINA KAVUŞUYORLAR

989A82D4 8E69 4B43 Bff5 65845307Fa52

Depremin vurduğu Hatay’ın Payas ilçesinde yaşayan afetzede vatandaş, yeni evinin heyecanını eşiyle paylaştı. Asrın felaketinde büyük yıkım yaşayan Hatay’ın yeninden inşası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem sonrası çalışmalara başlamıştı. Deprem sonrası TOKİ tarafından yapımına başlanan ve teslime hazır hale gelen afet konutlarının hak sahipleri 3 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen kura çekimi ile belirlenmişti. Kurayla konutları belli olan afetzede vatandaşlar, 4 Şubat tarihinde de evlerine kavuştu. Asrın felaketinin yıl dönümünde depremzedelerin yeni evlerine kavuştuğu Payas ilçesinde 1. Etap projesi kapsamında inşa edilen 827 konuttan yapımı tamamlananlar hak sahiplerine teslim edildi. Depreme Hatay’ın Payas ilçesi Fatih Mahallesi’nde yakalanan Ramazan Çelen, depremde evini kaybetti. Emekli olan Çelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden yeni evinin anahtarını aldı. Yeni evini gören Çelen, eşiyle birlikte evi gezerken mutlulukları ve heyecanları yüzlerinde okunuyordu.

Of’ta proje hızla ilerliyor

48Bd4454 1D02 47Df B272 C55045F46E49

Of Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliğiyle yaklaşık iki ay önce inşaat çalışmalarına başlanan Of Sulaklı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hızlı bir şekilde ilerliyor. Of Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliğiyle yaklaşık iki ay önce inşaat çalışmalarına başlanan Of Sulaklı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hızlı bir şekilde ilerliyor. İlçe merkezinde bulunan Sulaklı Mahallesi'nde başlanan Kentsel Dönüşüm Projesi'nde önce bina yıkımları gerçekleştirildi. 6 bin metrekare alan üzerinde yapılan proje kapsamında ikişer katlı 94 adet yeni işyeri, 27 adet ofis yapılacak. Eski binaların yıkılmasıyla kent merkezi ferahlık kazanırken, yeni binaların yapılmasıyla kent merkezi estetik bir görünüş kazanacak.
TAKA/SONAY ÇALUK

Editör: Ayşe Sancak