Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 21-27 Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında coğrafi işaretli ürünlerin ve yöresel mutfağın tanıtıldığı bir program düzenlendi.

Programa, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Arsin Belediye Başkanı Hamza Bilgin, Sürmene Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, Trabzon Eğitim ve İstihdam Araştırma Derneği ve İpekyolu Kadın Kooperatifi Başkanı Bahar Kastan ve turizm sektörünün temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

21-27 Mayıs tarihleri arasında devam edecek etkinliğin açılışında konuşan Başkan Kaya, dünyada gastronomi turizminin giderek öne çıktığını, her yıl milyonlarca insanın bu amaçla seyahat ettiğine dikkat çekerek Trabzon’un geleneksel ve kendine özgü ürünleriyle çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. 

BAŞKAN KAYA, TRABZON GASTRONOMİ GÜNÜ DÜZENLENMESİNİ ÖNERDİ

Trabzon yöresel ürünlerinin ve mutfağının, bütün bileşenlerin katılımıyla yapılacak kapsamlı bir çalışmayla gastronomi turizmine dahil edilmesini teklif eden Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gerek ülkemiz adına, gerek şehrimiz adına çok önemli bir meseleyi konuşuyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde bildiğiniz gibi gastronomi turizmi düzenleniyor. Bu sayede kentler, ülkeler binlerce, milyonlarca insan tarafından ziyaret ediliyor. Trabzon’umuzun da bu anlamda çok ciddi bir potansiyeli var, fakat biz kent olarak bugüne kadar bu potansiyelden maalesef yararlanamadık. Ama ben inanıyorum ki, burada sergilenen birbirinden değerli, lezzetli yöresel ürünlerimizi Türk insanıyla, dünya insanlarıyla tanıştırırsak Trabzon bu anlamda ziyaretçi akınına uğrayacaktır.” 

Gümüşhane Belediyesi'nden Çocuklara Yaz Tatili Etkinlikleri Gümüşhane Belediyesi'nden Çocuklara Yaz Tatili Etkinlikleri

“MARKA ÜRÜNLERİMİZİN YANINDA BİLİNMEYEN PEK ÇOK DEĞERİMİZ VAR”

“Birçok yerde bulamadığımız o kadar değerli, o kadar güzel ürünlerimiz var ki. Ben bir köy çocuğuyum, köyde yetişmiş bir insanım. Bizde tomara tavası derler, bilenler vardır. O kadar güzeldir ki. “Bir yerde olsa da yesem” derim. Yine, dikenlerin ucundaki kısımlardan kavurma yapılır, o kadar güzel lezzetler ki bunlar. Üstelik de çok faydalı.”

“TRABZON ÜRÜNLERİNİ VE MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITMALIYIZ”

“Bizim Sürmene pidemiz, Akçaabat köftemiz, Vakfıkebir ekmeğimiz, Tonya tereyağımız, Hamsiköy sütlacımız gibi herkesin bildiği marka ürünlerimiz var ama Trabzon mutfağına özgü, bilinmeyen bir o kadar da ürünümüz var. Bütün bu ürünlerimizi, ülkemizin insanlarıyla, dünyayla buluşturacağımız bir gastronomi günü yapalım. Hem insanımıza hem şehrimizin ekonomisine katkı verebilecek bir hale getirelim. Bugünkü etkinliği, bunun bir adımı olarak değerlendirebiliriz.” 

“TRABZON’UN POTANSİYELİNİ TANITMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

“Bu etkinliği düzenleyen Valiliğimize, Turizm Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bu potansiyelimizi Valilik olarak, Belediyeler olarak, Trabzon’daki bu işin bileşenleri olarak bir önce hareket geçirip Trabzon’a böyle bir gün kazandıralım istiyorum. Trabzon’un tanıtımına ve ekonomisine, halkımıza çok önemli katkılar sağlayacak bu işi sonuçlandıralım.”

Konuşmaların ardından programa katılan davetlilere stantlardaki yöresel ürünlerin tanıtımı, ikramı ve satışı yapıldı.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU
 

Editör: Birol Sancak