Kenti biçimlendiren birçok unsurun yanında son yıllarda bu üniversiteler de bu kurumlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Üniversitelerin kentlere olan etkileri, son yıllarda daha çok hissedilmektedir.

Başarılı bir üniversite yönetimi, bölgenin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli roller oynayabilir. Bu nedenle Üniversite rektörlerine büyük görevler düşüyor. Ufku açık rektörler bilimsel ve akademik çalışmalarının yanında, bölgenin  kalkınmasında önemli destekler verebilirler..

Trabzon’un evladı. Trabzonsporlu. Karadeniz’in tüm özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Başarılı akademisyen ve turizmci.. Hacı Bayram veli Üniversitesi Turizm Fakültesi dekanı, Trabzonlu hemşerimiz Prof.Dr.İrfan Yazıcıoğlu’ndan söz ediyoruz..

Prof.Dr İrfan Yazıcıoğlu’nu başbakanlıktaki görevlerimde tanıdığım, üstün niteliklere sahip, bir süper zeka..Projeleri ile insanın başını donduruyor..

Malumdur ki, yaptığı görevler itibarıyla bir faniye nasip olacak her makamı mevkii görmüştür. Genç yaşlarından itibaren itibarlı işlerle uğraşmış; yaptığı işlere de itibar kazandırmıştır.

İrfan hoca, Ankara’daki dekanlık yanı sıra, Türkiye’nin ve Karadeniz’deki turizm olaylarını yakından takıp ediyor, proje üretiyor, belediye ve valiliklere destek veriyor. Üniversitelerle işbirliği yapıyor..

Geçen hafta birlikteydik. Çok güzel ve yararlı sohbeti gerçekleştirdik. Özellikle Trabzon ve Karadeniz’deki turizmin gelişmesi için çok kafa yormuş, projelerüretmiş, fırsat verilmesi halinde Karadeniz’de Turizm cenneti yapacak. Daha önemli görevlerde değerlendirilmesi gerek bir bilim insanı..

 Üniversitelerin imbiğinden geçmiş, bilgisini, birikimini, deneyimini zirveye çıkarmış; damıtmış, hayatının her anını devlet ve millete amade geçirmiş bir insan… Zarif, beyefendi kişiliği, dostluğu her türlü takdirin üzerindedir.

Her üniversite mensubu çok iyi bilir ve takdir eder ki, İrfan hocanınkafasını kesseniz yanlış işlere imza attıramazsınız.Memleket sevgisi ve hizmet aşkı onun en büyük hedefidir.

Hüner ve Marifet…

Bir hedefe ulaşmanın, başarılı olmanın, halkın gönlünde sürekli olarak taht kurmanın, ilkeli ve tutarlı olmanın, hizmet etmenin, dimdik ayakta durmanın önemli öğeleri vardır.

Bu başarı için hepsinin bir arada bulunması gerekiyor ki, bu da öyle kolay herkese göre bir iş değildir.

Örneğin aklın en isabetli değerlendirmelerinden duyguların en hassas örneğine kadar bütün öğeleri sıralayabiliriz.

Ama yine de hedefe ulaşmak, farklı, özel olmak için; ona ulaşan kişinin “hünerine” bağlıdır.

“Hüner” Farsçada ustalık-uzmanlık becerikli olma üstünlüğü demektir.

Mutluluğu bir değer gibi sunar. İnsana varlığın ispatını verir.

Mükemmelliği tanımlar ve onu simgeler.

Marifet, Hünerin Arapça karşılığıdır. Eylemlerin, nitelikli tarifine bakarsan ”Hüner” ile

“Marifet” benzer anlamlar taşır.

Hüner, hayatın fizik değerlerine, hâkim olan ustalıktır.

Marifet ise, hünere kazandırılmış tasavvuf idrakiyle tezahür eder.

Bir hikmet ve irfan hadisesidir.

Tanrının isim ve sıfatlarının bir hayat tecellisi vardır.

Bu tecellinin günlük yaşama hüviyet kazandıran maharetine “Marifet” diyoruz.

Bu marifet manasıyla, HBV Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İrfan Yazıcıoğlu’nun etkileyici başarıları, üstün nitelikleri, bilgisi, donanımı, mütevazılığı, açık  sözlülüğü , memleket sevgisi, nezaketi, başarıları, güven veren sağlam ve dik duruşu üniversite camiası ile olan uyumu, içindeki insan sevgisi, ülkeye olan hizmeti, örnek aile yapısı, örnek teşkil eden üstün özellikleri, değer katan örnek davranışları takdire şayandır.

Yazıcıoğlu düşünce derinliklerinde bütün değerlerin kavrandığı zihnin olgunluğun timsali olarak, sözel zekasını iyi kullanan, soğukkanlı, kendinden emin, eleştirilere açık, demokrasiyi özümsemiş, yüz ifadesindeki gülümsemeyi eksik etmeden, dikkatli olarak içten ve samimi ustalığında sergiler.