2024 yılında da memur ve emekli maaşları, enflasyon oranına göre belirlenecek. Memur maaşlarının belirlenmesinde, açıklanacak enflasyon farkının yanı sıra refah payının da dikkate alınması bekleniyor.

TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 artış gösterirken, temmuzdan kasıma kadar olan dönemde tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 birikimli artış kaydedildi. Bu durum, memur maaşlarına yapılacak zam oranının aşılması ve enflasyon farkının verilmesi gerekliliğini ortaya çıkardı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre, 2024-2025 dönemi için belirlenen yüzde 15'lik zam oranına ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Bu zam, memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerine 15 Ocak'ta yansıtılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın son 6 aylık enflasyon oranında zamlı olarak alacaklar.

Öngörülen zam oranıyla en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor. Ayrıca, bu belirlenecek artışın, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım aylığı gibi diğer sosyal yardımları da etkileyeceği öngörülüyor.

Aralık ayı enflasyon beklenti ortalaması yüzde 3,19 iken, yıllık enflasyon beklentisi yüzde 65,19 olarak kaydedildi. Bu veriler, yarın açıklanacak olan enflasyon rakamlarının büyük bir öneme sahip olduğunu gösteriyor.

Editör: Birol Sancak