Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, Danıştay’ın evlerde turist konaklatmanın ticari faaliyet sayılmayacağına yönelik kararına tepki gösterdi. Turizm sektörünün son yıllarda belirsizliklerle karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, 7464 sayılı yasanın uygulanış biçimiyle işletme belgeli tesisleri haksız rekabetin hedefi haline getirdiğini savundu. Evlerde turist konaklatmanın hizmet değil ticari faaliyet olduğunu ifade eden Yılmaz, yetkililere çağrıda bulunarak sektörün başıboşluk ortamından çıkarılması gerektiğini söyledi.

Turizm Sektöründe Belirsizlik Tepkisi

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, turizm sektörünün son birkaç yılda belirsizliklerle yara aldığını belirtti. Danıştay’ın evlerde turist konaklatmanın ticari faaliyet sayılmayacağına ilişkin kararının yeni bir tartışma başlattığını söyleyen Yılmaz, bu kararın sektördeki mevcut sorunları daha da büyütebileceğini ifade etti.

Yılmaz’a göre 7464 sayılı yasa, uygulama biçimi ve mantığıyla turizm sektörünü belirsizliğe itti. İşini kamu kuralları doğrultusunda yapan işletme belgeli tesislerin, bu süreçte haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını savundu.

İşletme Belgeli Tesisler Haksız Rekabetle Karşı Karşıya

Mustafa Yılmaz, işletme belgeli tesislerin belge, denetim, vergi, çalışan maliyeti ve hizmet sorumluluğu altında faaliyet gösterdiğini vurguladı. Buna karşılık çok sayıda konutun belge, sertifika ve denetimden uzak şekilde turist konaklatmasına izin verilmesinin adil olmadığını söyledi.

Kuş bakışı izleme imkanı sunan Boztepe'de bayram hareketliliği yaşanıyor
Kuş bakışı izleme imkanı sunan Boztepe'de bayram hareketliliği yaşanıyor
İçeriği Görüntüle

Turizmcilerin vergi, katkı payı, MESAM ödemeleri, belediye yükümlülükleri ve güvenlik sorumlulukları gibi birçok alanda yük taşıdığını belirten Yılmaz, konutların bu yükümlülüklerden uzak biçimde turizm pazarına dahil edilmesinin sektörü zayıflatacağını ifade etti.

Yılmaz: Evlerde Turist Konaklatmak Ticaridir

Yılmaz, evlerde turist konaklatmanın hizmet değil, net biçimde ticari faaliyet olduğunu söyledi. Turizmin yalnızca konaklama değil, hizmet kalitesi, güvenlik, denetim ve sürdürülebilirlik gerektiren bir sektör olduğunu belirtti.

Konut olarak yapılan binaların turistlere kiraya verilmesiyle haksız rekabet oluştuğunu dile getiren Yılmaz, bu durumun kaliteli yatırımcıyı sektörden uzaklaştırabileceğini savundu. Yılmaz, herkesin bina yapıp turiste kiraya verdiği bir yapının turizmi geliştirmeyeceğini, aksine sektörün geleceğine zarar vereceğini ifade etti.

Yetkililere Düzenleme Çağrısı

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere yetkili kurumlara çağrıda bulundu. Sektörde sağlıklı, sürdürülebilir ve adil bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, turizm için büyük emek ve sermaye harcayan işletmecilerin sahipsiz bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Mevcut tablonun turizm geleceğine büyük zarar verebileceğini söyleyen Yılmaz, yetkililerin bir an önce konuya müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ