2023 yılı ekonomik açıdan zorlu bir yıl olarak geçti. Yeni yıla girerken, para politikalarının nasıl şekilleneceği ve ekonomik beklentiler büyük bir merak konusu haline geldi. Dünya Gazetesi yazarı Birol Bozkurt'un öngörülerine göre, gram altın için olağanüstü bir yükseliş öngörülüyor.

Bozkurt, 2023 yılının son çeyreğinde BIST 100 endeksinin satış ağırlıklı olduğuna dikkat çekti. Bu dönemde endeks, 7470 puana kadar yükseldi ve para politikası açısından oldukça hareketli bir yıl yaşandı.

2024 yılına girerken, ekonomiye dair beklentiler paylaşılmaya başlandı. Türkiye'nin ekonomik olarak kolay bir yıl geçirmesi beklenmiyor. Merkez Bankası faiz kararlarının artmaya devam etmesi ve asgari ücretteki tek seferlik zamın işçi ve tüketici üzerindeki enflasyonu düşürmeye etkisi yeni yılda etkisini gösterecek.

Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı

Ünlü ekonomist Şirin Sarı, yeni yılda altın fiyatlarına dair önemli bir beklentiyi paylaştı. Sarı'ya göre, ons altın 2.500 doları aşacakken, gram altın 3.000 dolara yaklaşacak. Gram altının, BIST 100 endeksi, dolar, euro ve mevduat faizi karşısında en fazla kazandıran yatırım olması bekleniyor.

Ekonomi dünyasında büyük bir beklenti yaratan bu açıklamalar, yatırımcılar ve ekonomi takipçileri tarafından yakından izleniyor. Gram altın fiyatlarındaki hareketlilik, yeni yılın ekonomik gündeminde merakla bekleniyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA
 

Editör: Doğukan ÖZKURT