Hayatının yönünü 40 yaşında değiştiren Sevilay Demirer, bugün Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kadın İstihdam ve Yaşam Merkezi'nde Takı Tasarımı Eğitmeni olarak görev yapıyor. Kuyumculuk teknolojisi alanında uzmanlaşan Demirer, geleneksel el sanatlarını gümüşle bir araya getirerek hem geçmişi yaşatıyor hem de bu sanatı yeni nesillere aktarıyor. Kendi hikâyesiyle ilham veren Demirer, tasarımlarında Trabzon’un kültürel mirasını da yansıtıyor.

“Aslında aklımda böyle bir meslek yoktu”
Sevilay Demirer’in takı tasarımıyla tanışması tesadüfen başlamış. 40 yaşında aldığı iki yıllık eğitimle sektöre adım atan Demirer, zamanla bu işin hayatındaki yerinin büyüdüğünü belirtiyor. Bugün, eğitmen olarak kadınlara hem teknik hem de sanatsal anlamda bilgi aktarıyor. “Aslında böyle bir bölüm aklımda yoktu” diyen Demirer, yıllar içinde hem mesleğini sevmiş hem de özgün bir yolculuk geliştirmiş. Gümüş takı atölyesinde, ürünlerin sadece şık değil, aynı zamanda anlam taşımasına da özen gösterdiklerini vurguluyor.

El sanatlarıyla gümüşü buluşturuyor
Demirer’in tasarımları yalnızca bir aksesuar değil, geçmişle bugünün iç içe geçtiği bir anlatı sunuyor. Atölyede hazırlanan ürünlerde hem modern çizgiler hem de geleneksel izler bulunuyor. Dokuma atölyesinde üretilen kumaşların bazılarını gümüşle birleştirdiklerini söyleyen Demirer, bu süreci şu sözlerle anlatıyor:

“Önce desenimizi ve temamızı oluşturuyoruz, ardından çizim yapıyoruz. Bu tasarımlar daha sonra gümüş plakaya aktarılıyor. Kesim, şekil verme ve montaj gibi aşamalardan geçerek ürünler tamamlanıyor. En sonunda ise küpe, bilezik, kolye, broş, toka gibi çok çeşitli aksesuarlar üretiyoruz.”

Turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor
Atölyede üretilen ürünlere özellikle yaz aylarında turistler yoğun ilgi gösteriyor. Sevilay Demirer, el emeğine olan bakış açısının son yıllarda olumlu yönde değiştiğini belirtiyor. Her ürünün özgün olmasına dikkat ettiklerini vurgulayan Demirer, Trabzon’a özgü detayların da tasarımlarda yer aldığını ifade ediyor. Bu kapsamda, kente ait patentli bir el sanatı olan kazaziye de takıların önemli bir parçası haline gelmiş durumda.

“Gümüşü sadece metal olarak değil, el sanatlarıyla birlikte kullanıyoruz. Kazaziye gibi Trabzon’a ait değerleri tasarımlarımıza entegre ediyoruz. Amacımız bu unsurları bir araya getirerek farklı ve özgün işler ortaya koymak.”

Demirer’in bu çabası, hem kadın istihdamına katkı sağlıyor hem de kültürel mirasın korunmasına öncülük ediyor. 40 yaşından sonra hayatına yeni bir yön veren Sevilay Demirer, şimdi başkalarına da ilham olmayı sürdürüyor.

Kaynak: İHA