Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, Ayasofya’nın ibadete açıldığı dakikalarda yaygın televizyon kanallarından birbirinden önemli mesajlar verdi. 

İşte Malkoç’un sözlerini özeti:

‘Yeni Türkiye, yeni medeniyetimiz, demokrasi ve insan hakları üzerinde yükselecektir. Türk milleti 600 yıl boyunca 3 kıtaya adalet dağıttı. Herkesin hakkını hukukunu korudu. Ayasofyanın içinde ve dışında yüzbinlerce insan var. Belki milyonları geçecek. Sadece buradan ibaret değil. 90 milyonluk Türkiye, 2 milyarlık islam alemi burada. Fas’tan, Avrupa’dan, ABD’den dua ediyorlar.  8 milyarlık dünya burayı izliyor. Milletimiz açısından tarihi bir gün. Türkiye tarihi ile yeniden buluştu. Selçuklu, Osmanlı ve Fatih’le kucaklaşıyor. Türk milleti kültürü ile barışmıştı dini ile yeniden kucaklaşıyor.

Önemli bir ivmedir. Buradaki heyecan yeni bir yolun başlangıcı ve islam dünyası açısından yeni bir medenyet tohumlarının ekilmesidir. Ayasoya’nın sadece kilidi açılmıyor yeni bir medeniyetin başlangıcı ve açılışıdır. Bu güç ve irfan Türkiye’de var. üniversitelerimiz buna göre çalışacak. İhracatçımız buna göre yeniden şekillenecek. Aynı zamanda Türk hukukunun da zaferi, Türk siyasetinin de zaferi. Şu partili bu partili yok. Millet olarak ayaktayız ve diğer milletlere öncülük yapıyoruz.’