Aşağıdaki yazıyı okudum önce ağır buldum. Sonra bir yıldır canımızı yakan, Tarım ürünlerine, Gıda, Sebze ve Meyvede yüzde 150’lik artışlar akla gelince az bile demiş demek geldi içimden. Ve herkes okusun diye rötuş atıp bu sütuna aldım:

‘Zihniyet değişmeli’ demiş gurbetçi. Değişecek mi sanmam ama sonuna kadar doğru:

‘Eğitimimi Almanya'da tamamladım. Seneden seneye gelirdik ailece Türkiye'ye.  Son 3 yıl içinde yıl'da 4-5 kez gelmeye başlamıştım. Taki geçen yıl Ağustos ay'ında Samsun'a yerleşmeye karar verene kadar.

İlk defa gelmiştim Samsun'a. Çok beğendim. Ve Eylül'de Almanya'ya dönüp, pılımı pırtımı toplayıp 16 Aralık'ta Türkiye'ye doğru yola çıktım.

Bir kaç ay memleketim Ayancık'ta yaşadıktan sonra 28.07.2019 tarihinde Samsun'daki evime taşındım.

Herkes sordu: Nasıl radikal bir karar aldın da doğup büyüdüğün yerleri böyle terkettin?

Dedim "Vatan Sevdası. Ayrıca hiçbir yeri terkettiğim yok. İşim, evim, Almanya'da duruyor. Sıkılırsam dönerim."kısa sürede neler gördüm, yaşadım tarif bile edemem.

Almanya'da yaşadığım 33 yılda görmediğim şeyleri gördüm ben. Bana olağanüstü gelen şeyler ama Türkiye'de yaşayan insanımızın alışık olduğu ve gayet tabii gördüğü şeyler.

Ben şunu bilir şunu söylerim: Bu memleketin sorunu insan sorunu!

Bizim insanımız sorun!

Herkes sadece ve sadece kendi çıkarının derdinde. Kul hakkı diye birşey yok bu memlekette. Herkes herkesin sırtından en kolay şekilde çıkar elde etme derdinde.

Dostluklar dahi çıkar üzerine kurulmuş. Ele geçirilen fırsatlar şuursuzca değerlendirilmekte.  Ne vefa var ne vicdan!

Insanlar yüzleri kızarmadan yalan konuşuyorlar. Yalanların üstünü örtbas ediyorlar. Varlıklı olan doymuyor, yokluk çeken ise kendi başarısızlığını başkasına yüklüyor!

Kimse kendine karşı dürüst değil!

Kendine karşı dürüst olmayan insan başkasına karşı nasıl dürüst olabilir ki.

İnsanlarımızın bir çoğu Alman'lardan "GAVUR" diye bahseder. Asla kullanmadığım bir kelime. Gavur Allah'ı olmayana denir, başka dînden olana bu şekil hitap edilmez!

Evet, Alman'ın biz Türkler'den öğreneceği bir çok şey vardır mutlaka. Merhamet gibi, samimiyet gibi. Ama bizim insanımızın elin Alman'ından öğrenmesi gereken çok daha fazla şey var!

Bundan emin olabilirsiniz!

Gavur dedikleri asla kişiye göre fiyat belirlemez! kimseye saygısızlık etmez, kimsenin hakkını gasp etmez. Kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirir, kimsenin hakkına girmez, fırsatçılık etmez.

Bu memlekete en iyi hastaneler, en iyi şirketler de kurulsa bizim insanımız dürüst olmadıktan sonra bu memleket hiçbir yere varamaz.

Birinci kalite hastane yapılır, doktor vaktinde odasında olmaz, temizlikçi temizliği düzgün yapmaz, hastalar desen herkes herkesin sırasını kapma derdinde.

Kimsenin kurallara uyduğu yok. Cezalar caydırıcı değil diye sitem ederler,

Katil müebbet yer, katilin ailesi söver, katil serbest kalır, bu sefer öldürülenin ailesi. Hakimler, savcılar kime göre adil belli değil, herkesin adalet anlayışı bir garip.’

Evet önce dürüst olacağız

Sonra zihniyet değişimini yapacağız.

Zihniyet değişimi nedir?

‘Ben’ değilim, ‘biz’ diyebilmektir.