Cemrenin toprağa düştüğü 22 Mart ilkbahar mevsiminin resmen başlamış olduğunun işaretidir. Bu tarihten sonra resmen bahar ilan edilmiş oluyor. Ancak köylü vatandaş kendi başına karar vermekten çekinmiyor. Bundan kırk gün önce vatandaş patates dikiverdi. Yani bir anlamda buzdolabında patatesleri dondurmuş oldu. İnat değil mi kafaya kondu yapılacak. Halbuki doğanın kendi değişmeyen kanunu var. Doğa insanlara uymayacağına göre insan doğaya uymak zorundadır.

Sonrası mı? Malum hiç! Efendim bu yıl patatesler, sebze olmadı. Halbuki en iyi tohumu ektik. Gübreledik amma kısmet değilmiş, rızkımız bu kadar diyerek kendi kendilerini avutuyorlar. Bir şey demiyorum, ben sebze ekerken onların sebzeleri çoktan çiçeğe durmuş oluyor. Bu nedenle bilgiç olmanın dayanılmaz hafifliği ile söz atmadan da geri kalmıyorlar. “Yahu ne tez büyüdü otunu mu çapalıyorsun?” Bir ay çiçeği edasıyla biraz da mahcup başımı öne eğip nasip, diyorum.

Sonuç onlardan kat kat fazla ürün alıyorum ve bu kez hasetlik damarları çatlıyor“Yahu ne güzel ürününüz oldu”. Ne iştir halbuki siz bizim kadar gübrelemediniz, zaman olarak geç diktiniz.. vs. İşte fırsat kendiliğinden gelince geri göndermeden onlara karşılık veriyorum. “Allah kime ne vereceğini bilir. Kalp meselesi diye de ekliyorum. Sohbet o anda noktalanıyor. İşin aslı ise ne bende bir keramet var ne de mahirlik. Belleme, çapa ekim zamanı iyi planlanmalı ve kaliteli tohum kullanılmalı. 

Halbuki, tarım yapmak arzu ettiğin zaman toprağı karıştırmak değildir. Her şeyin bir zamanı var. “Mevsimsiz “gukku” ötmez, gukku baharın muştucusudur”. İyi ürün için bilinçli olmak gerek. Çapa yapmanın, ürün ekmenin, otunu almanın belirli zamanları vardır. Meyvelerin dikimi, budaması belirli zamanı gerektirir. Bu vesile ile yerli tohum ekmek istesen de ekemezsin.  Kendi bilinçsizliğimizi kader, nasip gibi kavramlara havale ederek sorunlar çözüm bulmuyor. Meyvelerin en heyecanlısı erik bile zamanında çiçek açıyor.

22 Mart Nevruz başlangıcıdır. Bu nedenle şimdiden bahçeler ekime hazır hale getirilmeli. Isınan toprak suyu da görünce toprağa bırakılan ürün çok kısa zaman içerisinde yeraltı dünyasının karanlık esaretinden kendini kurtararak çiftçiye merhaba diyerek topraktan fışkırır. Onlar tomurcuklarını yavaş yavaş sökerken, sizin de kalbinizde mutluluk çiçekleri açmaya başlıyor.